5 Këshilla për krijimin e durim psikologjike


Watching Lojërat Olimpike 2012 në Londër, ne kemi qenë të gjithë të kënaqur me formën fizike të sportistëve - fizikun e tyre ideal kujton perëndive dhe perëndesha. Por një nga avantazhet kryesore të fituesve është ajo që ne nuk e shohim - durimin e tyre psikologjike.
Profesor Robert Korb, i specializuar në psikologji sportive, e di se atletët janë në gjendje për të shkuar përtej aftësive të tyre fizike. Por ajo që ndan atletët me të vërtetë të suksesshme nga ana tjetër - një njohuri se si të përdorin mendjen.


Sipas ekspertëve, ju mund të rritur durimin tuaj duke përdorur trajnimin psikologjike - si dhe forca fizike. Përveç kësaj, durim mendore janë shumë aplikime. Kjo cilësi nuk duhet vetëm atletët, ajo mund të ndihmojë muzikantë, aktorë, shkrimtarë apo njerëz që sapo vendosura një detyrë të veçantë.
Si mund të të rritur durimin tuaj mendor para konkurrencës tjetër ose prezantim në punë? Këtu janë disa këshilla që do të jenë të dobishme si ekipi olimpik, dhe punëtorët e zyrës.1. Mendoni pozitivisht


Sipas korba, besimi është yyazytsirno karakteristikat më të rëndësishme psikologjike, të cilat duhet të kenë atletët. Vetë-besimi nuk është vetëm e lidhur me aftësitë fizike. Ne të gjithë e shikuar karrierën e sportistëve të kualifikuar të cilët kanë humbur besimin në veten e tyre dhe punën e tyre sportive përkeqësua.

Pra, si ju mund të krijoni qëndrimin e duhur mendor? Korb këshillon njerëzit që të dëgjojnë se çfarë ata mendojnë për veten e tyre - ndoshta jo edhe me vetëdije. Nëse ju vazhdoni të thoni: "Unë kurrë nuk mund ta bëjë këtë", - për shembull, para maratonë - ju nuk do të jetë në gjendje të bëjë atë. Çfarëdo që ju tha për veten e tyre, por në qoftë se ju të përsëritur deklarata të herë të mjaftueshme, ajo do të bëhet realitet.

Korb thekson se krijimi i besimit është e ndërtuar mbi ushtrimet rozuyazykah që ju mund të ushtrojë me sukses. Dëgjoni atë që thoni për veten tuaj. Nëse ajo që ju dëgjoni është konotacion negativ të korrigjuar situatën. Get përdorur për krijimin e qëllimshme e mendimeve pozitive.
Shmangni mendimet negative të dëmshme dhe t'i zëvendësojë me pozitive - ajo do të ketë një ndikim real në performancën tuaj atletike dhe të gjithë jetën tuaj.


2. Përdorimi vizualizimi


Vizualizimi është një teknikë e zakonshme për menaxhimin e stresit. Nëse jeni duke përjetuar stres të tepruar, imagjinoni veten në një vend të qetë qetësues. Duke përdorur këtë seri "Video" për disa minuta, ju mund të përballen në mënyrë më efikase me stresin. Atletët e përdorin këtë teknikë në fusha të tjera.

Dr David Geier thotë se disa atletë të përdorur vizualizimi direkt para se konkurrenca për të rritur elasticitetin psikologjike. Basketball mund të mbyllë sytë tuaj dhe mendoni se si do të duket lire. Sprinter mund ta imagjinoni duke filluar shtënë pistoletë dhe një hov që nga fillimi. Vizualizimi mund të ju jap hapësirë ​​mendore për të ushtruar atë që ju dëshironi.
Korb ofron lloj të ndryshme të vizualizimi. Ai këshillon njerëzit që të parashikoj të arriturat e tyre të fundit. Është shikuar si një film që ju të luajnë në mendimet tuaja. Të përqëndrohet në atë se si e madhe ju ndjeheni kur një ngjarje të kaluar, dhe mos harroni ndjenja në detaje. Kjo teknikë e vizualizimi mund të japë një nxitje për aftësitë tuaja tani.3. Plani një dështim


Nëse ju jeni një kontrabandist maratonë, ka raste kur ju nuk mund të merrni edhe në pesë udhëheqësve të lartë. Nëse ju jeni një lojtar golfi, nga koha në kohë grushta tuaj topi nuk do të jetë i pasuksesshëm. Këto gjëra ndodhin. Çfarë me të vërtetë është e rëndësishme - e di se çfarë të bëjë tjetër.
Sipas korba, një nga karakteristikat që e dallon atletët suksesshëm është aftësia e tyre për të qëndruar në këmbët e tij, pas një dështimi. Ata nuk e humbni kontrollin.
Përsëri, kjo aftësi nuk duhet të jetë i lindur - një aftësi e cila mund të mësohet. Si mund të rimarrë përqendrim, kur gjërat nuk shkojnë ashtu siç pritet? Ju duhet për të praktikuar dhe të provoni mënyra të ndryshme për të gjetur atë që punon.

Nuk ka asnjë metodë që do të jetë në fuqi për të gjithë. Disa atletë përdorin stërvitje rituale ose një kombinim i këtyre. Tjetri ishte fraza specifike që ata përsëritur veten. Disa njerëz të humbasin një këngë të caktuar - në mendjen time - në qoftë se ata nuk mund të shërohen pas një dështim. Një tjetër nevojë për 30 sekonda për të bërë një seri të thellë breaths-exhalations.
Në fund të fundit është që të dini se si të veprojë, kur situata del jashtë kontrollit. Plani disponueshmërinë ju mund të aplikoni në vend - edhe nëse është vetëm një fjalë që ju të përsëritur për veten e tij - do të rritë besimin tuaj.4. Menaxho stresin


Të ndjehen tensionin para konkurrencës? Provoni teknika të tilla si meditimi apo relaksim progresiv të muskujve - në të cilën ju me vetëdije të pushojnë çdo grup të muskujve, nga gishtat në qafë.
Sigurisht, me qëndrim të drejtë ndaj stresit, ajo mund të bëhet aleat tuaj dhe për të ndihmuar të arritur performancën më të lartë sportive.
Sipas Geier, stresi - kjo nuk është diçka që duhet të shmanget me çdo kusht. Sam stresi, si rezistenca stresi mund t'ju shtyjë në rezultate më të mira në garat sportive.

Korb vë në dukje se stresi pozitiv (eksitim) dhe stresi negativ (ankthi) nuk kanë të njëjtat efekte fizike. Norma tuaj të zemrës dhe frymëmarrja bëhet më e shpeshtë. Nxënësit tuaj të zgjerohet.
Dallimi është se si ju përdorni efekte tuaj. Nëse Eksitim para konkurrencës bën të përpiqen për të fituar, kjo është e mirë. Nëse stresi është shkaku i panikut tuaj - kjo është e keqe. Mos harroni, kur ju ndjeheni stresin, ju ende keni kontroll mbi se si të përdorin këtë situatë.


5. Më shumë gjumëJo vetëm që fle ndihmon atletët fizikisht - i jep kohë trupit për të shërohen pas një stërvitje - por ajo gjithashtu ka përfitime psikologjike. Studimet kanë treguar se privimi gjumë mund të rrisë kohën e reagimit dhe që ju të humbni vendime të ndarë të çmuar të dytë.
Sa orë e gjumit keni nevojë? Në kohëzgjatje normale e gjumit duhet të jetë të paktën shtatë në nëntë orë ose më shumë në qoftë se ju jeni nën stres apo workouts zënë intensive.


Hartimi i një plani për të forcuar durimin tuaj psikologjikeSigurisht, këto këshilla janë më të lehtë për të lexuar se sa për të vënë në praktikë. Askush nuk ishte blerja durim brenda natës psikologjike - një aftësi që ju keni për të zhvilluar durim dhe gradualisht.
Siç tha Korb, kur keni shikuar përgatitjen e atletëve për konkurrencë olimpike, mbani mend - çdo gjë të vetme që ata bëjnë, ata e bëjnë qëllimisht. Ata mendërisht të përqëndrohet në metodat të cilat zotëruar dhe praktikuar për shumë vite. Një trajnim i tillë mendor merr kohë.
Filloni duke punuar tani për të përmirësuar durimin tuaj mendor. Ju mund të mos jetë në gjendje që të angazhohen në tetë orë në ditë si madhështor. Por duke krijuar durim psikologjike ka shumë përfitime për sportet tuaj, karrierën tuaj dhe jetën në përgjithësi - dhe kjo nuk ka edhe të kërkojë anëtarësim në palestër.