Amerikanët kanë krijuar një model kompjuterik të kancerit të trurit


Shkencëtarët amerikanë në Brown University (Universiteti Brown) zhvilluar një model kompjuterik që përshkruan zhvillimin e tumorit kanceroz trurit.
Modeli është i bazuar në ekuacionet që marrin parasysh thithjen e qelizave të kancerit të oksigjenit, rritjen e tyre dhe intensitet të metabolizmit. Modeli ka qenë i koordinuar me kujdes me të dhënat eksperimentale të marra në analizën e 40 mostrave të ndryshme të tumorit. Ajo sugjeron që sot të dhënat eksperiment me saktësi pasqyrojnë zgjidhje. Si profesor Elayn Byrer (Elaine bartës), qëllimi kryesor i modelimit është për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit, që, duke pasur parasysh ndikimi i trajtimeve të ndryshme dhe droga mbi gjendjen e qelizave të kancerit, është e mundur të parashikohet se si do të zhvillohet sëmundja. Kjo do të eliminojë trajtimet padyshim paefektshëm.