Shkencëtarët kanë zbuluar gjenet që janë përgjegjës për fillimin e menstruacioneve të vajzave


Shkencëtarët britanikë pohojnë se kanë deshifruar kodin gjenetik që ndihmon të përcaktuar moshën në të cilën vajzat fillojnë menstruacionet, shkruan BBC.
Një grup i studiuesve në eksperimente përcaktuar vendndodhjen e dy gjeneve në kromozome gjashtë dhe nëntë që ndikojnë në moshën në të cilën menstruacioneve fillon. Ky zbulim na lejon të kuptojmë se pse hëna e plotë vajzat më të ulët dhe fillon disa muaj më herët se sa moshatarët e tyre. Studimi u botua në revistën Nature Gjenetikës.


Gjenet gjetur specialistë të vendosura në afërsi të gjeneve përgjegjëse për lartësi dhe peshë. Pubertet të hershëm është i lidhur me rritjen e rrezikut të obeziteti, diabeti dhe kanceri, thonë ekspertët.
Rezultatet e një studimi të publikuar në të njëjtën gazetë, gjithashtu tregoi se një nga dy gjeneve luan një rol kyç në periudhën e përzgjedhjes pubertetit të hershëm në vajzat dhe djemtë. Kohëzgjatja e funksionit të riprodhimit janë të lidhura ngushtë me rrezikun e sëmundjeve të zemrës, kancerit të gjirit dhe osteoporozën.

Besohet se estrogjenit - hormon femra seksi prodhuar në numër më të madh gjatë periudhës riprodhuese të grave rrit rrezikun e sëmundjeve të mësipërme. Për këtë arsye, në fillim të ndodh në vajzat gjatë pubertetit, më të lartë rreziku i sëmundjes, hulumtuesit besojnë.

Shkencëtarët shpresojnë se rezultatet e studimit nuk do të kuptojnë vetëm më mirë mekanizmin e fillimin e pubertetit fillestare, por edhe të ndihmojë në krijimin e metodave efektive të parandalimit të sëmundjeve që lidhen me fillimin e hershëm të funksionit riprodhues.

Burimi: www.medicinform.net