Shkencëtarët gjejnë mënyrë të re për t'u marrë me probleme dëgjimi


Një proteinë në veshin e brendshëm i ndihmon njerëzit të dallojnë në mes të tingujve dhe për të kuptuar fjalën. Hulumtuesit francezë kanë zbuluar, përmes të cilit do të jetë e mundur për të përballuar me shurdhim. Gjithashtu, rezultatet e hulumtimit të ndihmojë të shpjegojë pse disa njerëz kanë vështirësi dëgjimi asgjë në restorante të mbushur me njerëz apo vende të tjera të zhurmshme, tha Paul Avan studiues nga Universiteti i Auvergne në Clermont-Ferrand (Francë).
Shkencëtarët kryer një eksperiment në minj të modifikuar gjenetikisht në të cilën mësuan të veshit të brendshëm, i quajtur lavaman dhe përmban dy lloje të neuroneve shqisore për të zbuluar tingujt. Shkencëtarët shpesh përdorin minj të përgjithshme ngjashmëritë biologjike ndërmjet kafshëve dhe njeriut. Deri më tani është menduar se kryesisht përgjegjës për shtrembërimin në strukturën e brendshme të veshit të kanaleve jon, janë në kafaze dhe punonjësit si një mikrofon për konvertimin e shëndoshë në një sinjal elektrik në tru. Shtrembërim është e rëndësishme sepse ajo i lejon njerëzit të zgjedhin tingujt e saktë nga një përzierje e zhurmave, tha Avan.


Megjithatë, shkencëtarët kanë zbuluar një rol të rëndësishëm proteina stereotselyna që mbron neuronet shqisore nga dëmtimi dhe për të lejuar veshin e brendshëm duhet shtrembërojnë tinguj, tha Avan. Minj pa stereotselyna pasur seancë normale edhe në trajtimin e kanaleve jon, shkencëtarët. Rezultatet e hulumtimit do të ndihmojë mjekët në diagnostikimin e problemeve më delikate dëgjimit dhe pajisjen e njerëzve të caktuar me aparate të posaçme dëgjimi, shkencëtarët besojnë.