Glomerulonefriti - Simptomat


Veshkave është i përbërë kryesisht nga ind quajtur parenchyma, e cila, nga ana tjetër, përmban glomeruli - kapilar glomeruli. Ata janë furnizuar për gjakun e përpunimit dhe formimit të urinës. Në rastet kur një person është i gjatë e ekspozuar ndaj infeksionit zhvillon nefrit glomerular ose glomerulonefriti: simptomat karakteristike e proceseve autoimune kur sistemi mbrojtës trupi nuk funksionon si duhet, duke shkaktuar inflamacion i veshkave.

Glomerulonefriti - ShkaqetShkaku kryesor dhe më i zakonshëm i sëmundjes është strep. Përveç kësaj, faktorët që kontribuojnë në prishjen e sistemit imunitar, mund të jenë infeksionet bakteriale, parazitare dhe virale.

Shkaqe të tjera të glomerulonefriti Duhet të theksohet:

 • lupus erythematosus sistemike;

 • Sëmundje Schonlein-Hanoku;

 • vasculitis;

 • nodosa polyarteritis;

 • Sindromi Goodpasture-së;

 • amiloidosis;

 • Sëmundje Fabry;

 • toksina helmuese (tretës, merkuri, alkooli, droga, ilaçe);

 • reaksione alergjike;

 • Sindromi Alport.


 • Simptomet e glomerulonefriti, në varësi të llojit të sëmundjes


  Klubochkovыy nefrit mund të ndodhë në akute, Subacute dhe formë kronike. Simptomat kështu shumë të ndryshme dhe glomerulonefriti shpesh mund të ngatërrohet me sëmundje të tjera. Për llojin akut dhe subakut të sëmundjes karakterizohet nga simptoma të theksuara, ndërsa nefrit kronike glomerular lloj shpesh shkakton vështirësi në diagnostikimin dhe zbuluar përmes një periudhe të gjatë progresion.

  Akute glomerulonefriti - Simptomat


  Para ardhjes së shenjave të drejtpërdrejtë të sëmundjes karakterizohet nga dhimbje, duke tërhequr përsëri në të dy anët, rraskapitje, dobësi, ethe të lehta. Përveç kësaj, numri i urina rrjedh në ditë mund të reduktohet pak.
  Pastaj nuk karakterizohet zakonisht nga një triadë e simptomeve të glomerulonefriti akut:

 • ënjtje të rënda e indeve të buta;

 • ndryshim në ngjyrën e urinës, ajo bëhet e kuqe, ose të bëhet ngjyrë të zbehtë rozë;

 • rritur presionin e gjakut.


 • Përveç këto karakteristika, klubochkovыy lodh ndonjëherë i shoqëruar nga një rënie në normë impuls, anomalitë e muskulit të zemrës, sulmet e frymarrje apo mbytje.
  Në laborator studimet e urinës zbuluar një numër mjaft të madh të qelizave të kuqe të gjakut dhe proteinat. Kjo është shkaktuar nga një ndryshim i ngjyrës. Në glomerulonefriti seancës ultratinguj zbulon tipare të tilla si konturet paqartë e veshkave dhe trashje shënuar të parenchyma.
  Duhet të theksohet se në Subacute formë klubochkovыy nefrit është diagnostikuar shumë të ngjarë, pasi të gjitha simptomat e shprehur në mënyrë të qartë, dhe dhimbja është shumë intensive.

  Kronike glomerulonefriti - Simptomat


  Ky lloj i sëmundjes është më i rrezikshëm për shkak se ajo zakonisht përparon gjatë 10-15 viteve. Ndryshimet në gjendjen e pacientit apo të padukshme, ose nuk ndodhë ndonjë ankesa mungon. Kështu, simptomat e glomerulonefriti kronik kufizuar në çekuilibër të elementeve gjurmë në urinë, dhe diagnoza mund të bëhet vetëm gjatë testeve laboratorike. Pra, për fat të keq, është konsideruar si një formë e nefrit glomerular për terapi tashmë në fazën e komplikimeve (dështim i veshkave). Sidomos i rrezikshëm në këtë drejtim latent glomerulonefriti kronik - Simptomat nuk ndodhin, procesi inflamator është i ngadaltë, parenchyma trashë për vite me rradhë.