Dhuratë e mrekullueshme kujtesës ideale


Ka njerëz të cilët kujtohen gjithçka. Çdo gjë që ka ndodhur pothuajse çdo ditë të jetës së tyre. Shkencëtarët janë duke studiuar karakteristikat e veprimtarisë së tyre mendore - ndoshta një dhuratë të pazakontë këta njerëz do të hedhë dritë mbi mekanizmin e kujtesës njerëzore.
Tani situata është aq e - gjithçka shkenca di për kujtesën bazuar në studimin e kujtesës patologjive. Këtu është një shembull klasik - Henry Moleyson vuante nga epilepsia rëndë. Rreth 60 vjet më parë ai kishte një operacion radikal për të hequr burimin e konfiskimeve epileptike. Disa rajone të hequr të trurit, duke përfshirë hippocampus dy - këto janë lakuar grooves në të dy anët e trurit.


Për Henry operacionet pasojat ishin katastrofike. Ai mbahet mend fëmijërinë dhe rininë e tij, por ajo që ndodhi pas operacionit nuk është i vonuar në kujtesën. Kërkuesit, i cili ka punuar me të, kishte ri-dorëzuar çdo ditë. Pyes veten se çfarë ai mund të kryejnë detyrat që lidhen me përdorimin e kujtesës afatshkurtër - për shembull, një kohë për të mbajtur kujtimin e numrin e telefonit.
Me Henry Moleysonu dhe shumë njerëz të tjerë me çrregullime neurologjike të shkaktuara nga lëndimet dhe goditje, ne tani e dimë në lidhje me llojet e ndryshme të kujtesës. Kujtesës afatshkurtër ka të dhëna rreth një minutë, veçanërisht në qoftë se ata nuk janë të përsëritura, duke u përpjekur për të kujtuar. Proceset themelore kujtesën dhe rishikim, mbetet e panjohur. Megjithatë, është e qartë se hippocampus është i lidhur me transferimin e të dhënave nga të shkurtër në kujtesën afatgjatë. Për kujtesën afatgjatë, yyazytsirno përmbushur pjesën e përkohshme e trurit.


Kujtesës afatgjatë, nga ana tjetër, të ndarë në semantik dhe autobiografik. Memorie semantik - kur ne kujtojmë se Londra - kryeqyteti i Anglisë dhe Vollga derdhet në Detin Kaspik. Me fjalë të tjera, mos harroni koncepte abstrakte. Memorie autobiografik - është kur një person kujton atë që ka ndodhur në jetën e tij. Pra, ka njerëz të cilët kanë zhvilluar kujtesën pikërisht autobiografik është fenomenale.
Rasti i parë i këtij lloji, të përshkruara në literaturën mjekësore shkencore - Jill Price. Ajo i bëri thirrje studiuesve, duke argumentuar se ajo kujton ngjarjet e çdo dite, duke filluar me 12 vitet e tij të moshës. Pasi historia e saj u botua në revistën shkencore «Neurocase» në vitin 2007, ka pasur ende 33 persona me aftësi të ngjashme. Ashtu si Çmimi, ata kujtojnë se çfarë ndodh me saktësi të habitshme, duke filluar rreth moshës dhjetë.

Për të filluar, shkencëtarët është dashur të jetë i sigurt se Jill Price dhe të tjerët në fakt mund saktësisht të riprodhuar ngjarjet e kaluara. Jill erdhi në laborator, dhe kjo эkzamenovaly me revistën "XX kurrë, ditë pas dite." Testimi u zhvillua në mënyrë - Revista studiues hapur për çdo datë, dhe e pyeti se çfarë ka ndodhur atë ditë. Përplasje Zgjedhjet, skandalet e yjet e filmit - të gjitha Jill mend plotësisht e saktë.
Duhet pranuar, dhe Jill dhe të tjerët me aftësi të ngjashme nuk e mbani mend gjithçka. Supozoni se një njeri na tregon në detaje në lidhje me ditën tuaj. Një muaj më vonë, duke renditur ngjarjet e asaj dite, ai mungon rreth gjysma e detajeve. Por, dhjetë vjet më vonë, ai kujton pothuajse saktësisht të njëjtën gjë që ka mbetur në kujtesën e një muaj pas ngjarjes.

Shkencëtarët kërkojnë të përcaktojnë se çfarë procese ndodhin në tru gjatë këtij muaji të parë pas ngjarjes. Yyazytsirno, të ruhet në kujtesën e ngjarjeve kryesore të ditës dhe disa detaje të vogla. Nëse ju e kuptoni se në çfarë baze është përzgjedhja e informacionit të ruajtur në kujtesë, ju mund të vijnë më afër për të kuptuar mekanizmin e aftësive fenomenale e këtyre njerëzve.
Një hipotezë cakton rolin kryesor e emocion - natyra e njeriut për të kujtuar më mirë ngjarjet që lidhen me ndjenja të forta. Është e mundur që njerëzit me një kujtesë fenomenale vënë më shumë emocion në ngjarjet, kështu që mos harroni ato më të mirë. Një tjetër hipotezë sugjeron prirjen e njerëzve për çrregullim ngulët-maniakal. Për shembull, ata kanë tendencë për të shmangur mikrobet. Tërheqja çelësat në dysheme, nuk e vënë ato në xhepin tuaj derisa ju të larë me sapun dhe ujë. A ato të mbështesin rendin e përsosur. Si mund kjo të jetë e lidhur me kujtesën? Ndoshta këta njerëz të humbasin në mend ngjarjet e kaluara, duke përsëritur ato disa herë. Kjo lehtëson transferimin e informacionit në kujtesën afatgjatë.

Është e paqartë nëse personi mesatar të përmirësuar kujtesën e tyre në nivelin e ekspozuar nga Jill Price. Po, shumica e njerëzve mund të përmirësojë kujtesën e tyre - por vetëm brenda kufijve të caktuar. Dhe të tilla si Gil, vetëm 34 persona - të gjithë popullsia 7000000000.