Pets si zgjidhja për të gjitha sëmundjet


Pets në shtëpinë tuaj mund të jetë një sfidë e vërtetë në kohë. Sidomos kur qen dashur "u përpoq për të folur", çizme të shtrenjta ose mace vendosur për të bërë koncert në 04:00. Megjithatë, shumica e pronarëve të përkëdhelur janë dakord se kafshët japë më tepër se merret si shoqëri dhe dashuri.
Për shembull, sipas Shoqatës Mjekësore Veterinare amerikan, amerikanët i përkasin kombeve, veçanërisht dua kafshët shtëpiake. Të jetosh në SHBA përmbajnë më shumë qentë dhe macet se qytetarët e çdo vend tjetër. Dhe shumica e pronarëve të përkëdhelur trajtojnë kafshët e tyre si çdo anëtar tjetër të familjes, ndonjëherë rregullimin e atyre ditëlindjet veçanta me dhurata dhe ushqime festive.


Por ka edhe një arsye tjetër pse ajo është e nevojshme për të përkëdhel manar tuaj (si në qoftë se keni nevojë për ndonjë arsye!) - Pets në fakt mund të përmirësojë shëndetin e pronarit të saj.
Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve SHBA (CDC), prania e një kafshë mund të zvogëlojë:Tensioni i gjakut;
Kolesteroli;
Nivelet e triglicerideve;
Ndjenja e vetmise.Por kjo nuk është e gjitha. KS Cole - Drejtor i Connection Njerëzit-e kafshëve (PAC), në Universitetin e Kalifornisë, beson se marrëdhënia "njeri-kafshë" ofron shumë përfitime sociale, psikologjike dhe fiziologjike. Vullnetarët PAC posaçërisht të çojë qentë për të vizituar rreth 400 pacientë mujore në spitale.


Sipas Cole, në mesin e përfitime të tjera kafshë të rritur vetëbesimin, duke ulur në mënyrë të konsiderueshme nivelin e ankthit, përmirësimin qëndrimin ndaj njerëzve të tjerë dhe kanale të hapura të komunikimit. Në shembullin e pacientëve geriatric tregon qartë se sa e ndërtuar pozitivisht dhe zhvilluar marrëdhënie me stafin e spitalit dhe anëtarëve të familjes, kur nuk ka, ndërsa vizitojnë qen.


Pets dhe zemra juaj


Ndoshta përfitimi më i rëndësishëm i kafshëve solli në kur bëhet fjalë për njerëzit që vuajnë nga forma të ndryshme të sëmundjeve kardiovaskulare. Disa nga studimet kanë treguar se njerëzit që kanë mbijetuar një sulm në zemër të jetojnë më gjatë të paturit e ndonjë manar.

Në një studim të kryer nga Karen Allen - MD, një studiues mjekësore në Universitetin e Buffalo - përfshirë 48 komisionerë burse që vuajnë nga tensioni i lartë. Ajo u gjet se njerëzit që mbajnë në shtëpi një mace apo një qen, tregoi një rritje më të ulët të tensionit të gjakut, në situata të vështira sesa subjektet e pa kafshë.
Sipas Dr Allen, kur grupi i kontrollit, anëtarët e të cilit kafshët kishte raportuar konkluzionet, shumë prej tyre kanë marrë një manar.Shërim pas sëmundjes


Ndërsa studime të tjera kanë gjetur se njerëzit që kanë kafshët shtëpiake, më të shpejtë dhe më e lehtë për të shërohen nga sëmundje ose kirurgji. Në një studim të marrëdhënieve të përfshirë gratë 50-60 vjet shërohet nga kanceri i gjirit. Rezultatet e studimit ishin faktet e mëposhtme:87% raportuan se kafshët e tyre janë duke luajtur ", të paktën një nga rolet e rëndësishme në mbështetjen sociale dashnore e tij."
43% raportuan se kafshët e tyre plotësuar më shumë se 10 funksione të rëndësishme mbështetëse. Për shembull, ka shprehur shqetësimin, tregoi vëmendje të prekshëm dhe të sigurohet pjesëmarrja në jetën shoqërore çdo herë pronarët mori qentë e tyre për një shëtitje.


Fëmijët dhe kafshët shtëpiake


Shumë prej nesh ishin kujtime të përkëdhelur të parë, na radovavshem në fëmijëri. Dhe si doli, kafshët shtëpiake janë të mira për fëmijët në të njëjtën mënyrë si për të rriturit dhe të moshuarit. Studimi i 600 fëmijëve të moshës 3 deri 18 vjeç, të kryera gjatë pesë viteve, zbuloi në vijim: fëmijët që kanë mbetur në gjendjen e nxënësve, ose prindërit e të cilëve janë të divorcuar, e kishte më të lartë vetë-respekt dhe gjendjen emocionale nëse kafshe kishte kafshët. Fëmijët me autizëm dhe paaftësi të tjera në probleme të të mësuarit dhe të sjelljes, si përmirësim demonstruar menjëhershëm kur klasa si terapi adjunctive sjellin kafshët shtëpiake.

Përveç kësaj, fëmijët në vitin e parë të jetës, të cilat shtëpia ishin macet apo qentë, më pak gjasa për të zhvilluar hay ethe, astma dhe alergji në lidhje me kafshët se sa ata që nuk kishin kafshë.


Përmirësuar shëndetin e përgjithshëm


Studimi, rezultatet e të cilit u shpallën në Konferencën e 10-të Ndërkombëtare të ndërveprimit njerëzor me kafshë në tetor 2004 ka gjetur se pronarët manar të ndjehen më të lumtur se ata që nuk kanë. . Sondazhi i më shumë se 11 mijë australianë, kineze dhe gjermanët gjetën se për periudhën pesë-vjeçare:
Pronarët manar vizituar mjekët në 15-20% më pak se njerëzit që nuk kanë kafshët shtëpiake.
Prej atyre që më në fund vendosi për të parë një mjek për ndihmë, shumica ishin kafshët shtëpiake.
Grupi më i shëndetshëm që morën pjesë në studim ishte një grup i njerëzve të cilët blejnë kafshë gjatë studimit.Nëse ju ende nuk janë të bindur për përfitimet e jetesës në shtëpi manar tuaj, vini re se studime të tjera kanë treguar se pronarët manar të ketë:
Reduktimi depresioni;
Reduktimi i stresit;
Blerja e zakonin e ushtrimit;
Përmirësimi i cilësisë së jetës në njerëzit me Alzheimer ose sëmundjet ortopedike.

Qentë, macet, zogjtë apo delfin?


Pra, çfarë lloj i kafshëve të sigurojë përfitimet më të shëndetit? Shumica e studimeve të përmendura në qentë dhe macet. Megjithatë, çdo kafshë ka potencialin për të përmirësuar jetën tuaj. Në një shembull, një studim në e nëntorit 2005 British Medical Journal. Ajo tregoi se njerëzit që vuajnë nga depresioni dhe not me delfinët për një orë në ditë për dy javë, njoftoi se gjendja e tyre është përmirësuar më shpejt se njerëzit, vetëm frolicking në ujë.

Nëse jeni duke kërkuar për "favorshëm" kafshë, të marrë në konsideratë fjalët e Maria Bown - Profesor, Universiteti i Teksasit në Houston - tha se "njerëzit më përfitimet shëndetësore nga manar tuaj, ose personi për të cilin ata ndjejnë një angazhim personal" .