Abuzimi i alkoolit dëmton adoleshentët kujtesës


Sipas hulumtimit, abuzimi me alkoolin gjatë adoleshencës redukton kujtesën hapësinor pune. Hulumtimet e fundit tregojnë se ky "pengon" ndikimi i alkoolit mbetet edhe pas shkarkimit nga një gjellë e mbetur. Kjo vajzat më të ndjeshëm ndaj këtyre efekteve sesa djemtë.
Hapësinor memorie të punës - aftësia për të "ndjehen" hapësira rreth tyre, për të kujtuar dhe të punojnë me të dhënat e marra për të kryer funksione të ndryshme. Për shembull, duke përdorur harta, lojra në sporte apo ndërsa po ngiste një makinë.


"Në studimin e tij, kemi gjetur se performanca e të njëjtën detyrë hapësinor në adoleshentët femra, shpesh abuzojnë alkoolit, aktiviteti i trurit në disa pjesë të trurit është më e ulët se në nondrinkers vajza adoleshente", - thotë në raport hulumtues i tij Susan F. Tэpert - kreu aktual i psikologjisë së sistemit shëndetësor në San Diego. - "Këto dallime në aktivitetin e trurit të lidhura me punën më të keqe të vëmendjes dhe kujtesës efikasitetin. Pavarësisht nga fakti se adoleshentët mund të shfaqet fizikisht më të vjetër, truri i tyre vazhdon të zhvillohet dhe të pjekur gjatë adoleshencës. Ndryshime specifike në periudhën e tanishme e maturimit vërejtur në pjesën ballore të trurit përgjegjëse për të menduarit e lartë të nivelit, të tilla si planifikimi dhe organizimi. Përdorimi i tepruar i alkoolit në rininë e tij mund të pengojnë rritjen normale të qelizave të trurit, veçanërisht në këto seksione frontale. Në fund të fundit, kjo çon në faktin se adoleshentët janë reduktuar aftësinë për shkollimin normal dhe sportive. Përveç kësaj, është e mundur që kjo "efekt", do të mbahet për një kohë të gjatë -. Edhe një muaj pas konsumimit të alkoolit "
Për djemtë dhe vajzat e prekur nga alkooli ndryshe


Gjatë eksperimentit, studiuesit krahasuar kujtimin hapësinor pune në 40 adoleshencë shpesh alkoolit dhe 55 djem dhe vajza që preferojnë të përmbahen nga "festa" të tilla. Eksperimenti është bazuar në lëndë të kryer detyra kompjuterike. Për të identifikuar dallimet në adoleshencë e kujtesës, funksionale rezonancë magnetike të trurit të skanuar pjesëmarrësit gjatë gjithë procesit.
Rezultatet treguan se efekti i alkoolit varet nga gjinia. Kështu, aktiviteti i trurit duke punuar në detyra të ndryshme hapësinore në mes të meshkujve dhe femrave. Në kryerjen detyrën e "dashurisë shëtitje" Adoleshenti mashkull u gjet të gjitha më aktive të trurit. Në të njëjtën kohë, përfaqësuesit e grave të pijshëm treguan pak aktivitet se teetotalers. Kjo është më e keqja e kujtesës së bashku me përkeqësimin e vëmendjes zgjatur.

Hulumtuesit thonë se rezultatet sugjerojnë se vajzat adoleshente e trurit mund të jetë më e ndjeshme ndaj ndikimin helmues të dehurit të vazhdueshëm, ndërsa truri mashkull - më të qëndrueshme.
Truri grave zhvillohet në 1-2 vjet më tepër se meshkujt. Kështu, përdorimi i alkoolit në faza të ndryshme të zhvillimit - pavarësisht moshës së njëjtë - mund të ndikojë në nivelet hormonale adoleshentët. Sipas shkaktuar nga luhatjet e alkoolit në hormonet mund të shkaktojnë efekte të ndryshme, të vërejtura në mes të rinjve dhe vajzave. Së fundi, të njëjtën sasi e alkoolit mund të ketë një efekt më të madh për gratë për shkak të faktit se proceset metabolike në trupin e femrës më ngadalë sesa tek burrat. Dhe gjithashtu për shkak të peshës së ulët trupore dhe yndyra e trupit janë më të zakonshme.

Studiuesit vërejnë se efekti dhënë alkool në zhvillimin e trurit të të rinjve në bazë të gjinisë, meriton studime të mëtejshme. "Rezultatet e vetëm të na kujtojnë se djemtë dhe vajzat e reja janë biologjikisht të ndryshme dhe përfaqësojnë një grupe krejtësisht të ndryshme, secila prej të cilave kërkon një studim të veçantë," - tha në një deklaratë për shtyp Ph.D., profesor i departamentit të psikiatrisë dhe biheviorizëm Stanford University School of Medicine, Hulumtues Edith Sullivan.

Megjithatë, abuzimi me alkoolin periodik - një profesion i rrezikshëm për të gjithë njerëzit që janë në adoleshencë e tyre. Pse të ndërhyjnë në rrjedhën normale të evolucionit, e cila yyazytsirno, do të përbëjnë bazën e aftësive njohëse dhe motorike për jetën?