Forcimi i shëndetit të njerëzve të moshuar


Me moshën, shumë njerëz kanë një tendencë për të aftësisë së zvogëluar për të lëvizur në mënyrë të pavarur. Ky mund të jetë shkak të procesit natyror plakjes dhe efektet e një sëmundjeje të tilla si goditje. Qëllimi i trajtimit është për të maksimizuar cilësinë e jetës së pacientit. Në të gjithë botën një numër në rritje i të moshuarve. Çfarë duhet të jetë forcimi i shëndetit të njerëzve të moshuar?
Rritja dhe forcimi jetën
Për shkak të jetëgjatësisë në rritje në vendet më të zhvilluara në mënyrë të pashmangshme numrin e vuajtjeve të moshuar nga lëngata pleqërie dhe të paaftë për jetë të pavarur në rritje.Pavlefshmëri
Vështirësitë me përkufizimin e "paaftësi" në më të vjetër që lidhen me kriterin ndryshueshmërinë për të vendosur. Ajo përcaktohet nga shkalla e aftësisë së kufizuar, të cilat mund të jenë të dyja të ulët dhe të lartë. Shkalla mesatare e efikasitetit të prishin cilësinë e jetës, dhe obezdvyzhennostyu shoqëruar dhe varësinë e plotë mbi të tjerët.

Cilësia e jetës - promovimi i shëndetit
Përveç rritjes jetëgjatësinë e njerëzve të moshuar dhe metodat e promovimit të shëndetit të moshuarit është shumë e rëndësishme cilësia e saj. Cilësia e jetës varet nga aftësia e njeriut për të jetuar në mënyrë të pavarur nga të tjerët, duke shijuar rozuyazykam dhe fizike mirëqenien. Cilësia e jetës është padyshim më i lartë, nëse është e mundur për të vonuar ose shmangur fillimin e dobësisë dhe ka nevojë për ndihmë shtetërore në pleqëri.


Arsyet korrigjim
Është e rëndësishme për të identifikuar shkaqet e çrregullimeve të lidhura me moshën e funksionit motorike dhe për të përmirësuar shëndetin e njerëzve të moshuar për të marrë hapa për të eliminuar ato. Kjo do të lejojë të moshuarit për të përballuar me punët e përditshme të tilla si të kujdesen për veten e tyre, udhëtime në dyqan, punët e shtëpisë dhe të lëvizin pa shtesa. Çrregullime të lëvizjes mund të jetë rezultat i shumë ndryshimeve në trup që ndodhin në të rriturit më të vjetër, duke përfshirë:
• plakje;
• Aftësitë reduktim rozuyazykah;
• sëmundje e gjymtyrë të ulëta dhe nyje, shoqëruar nga humbja e koordinimit;

• patologji vendore, të tilla si "gunga" në këpucë me majë "gishta molotkopodibnoyi", tendonitis;
• përgjithësuar sëmundje, të tilla si lodhje dhe diabetit;
• Brain goditje shoqërohet shpesh me dobësi të muskujve dhe paralizë,
dhe humbja e ndjenjës muskujve-të përbashkët.

Si rezultat i moshës lidhur me ndryshimet në njerëz të moshuar janë dobësuar shpesh dhe në disa raste me aftësi të kufizuara. Shumë moshës lidhur me ndryshimet janë shoqëruar me rritje yyazytsirnosti bie, dhe kështu aksidentet nuk është shkaku i fundit i paaftësisë, çrregullime të funksionit motorike dhe humbjen e mëtejshëm të pavarësisë.


Statistikë
Në Rusi ka një tendencë të qëndrueshme për të rritur në numër të popullsisë e njerëzve të moshuar, kështu që ju duhet të shtoni metoda të ndryshme të promovimit të shëndetit të moshuar. Kjo është shoqëruar me rritjen e numrit të përkeqësimit të vetëm të moshuar të shëndetit, kufizimin e tyre të vetë-shërbimit, duke rritur nevojën për ndihmën dhe shërbimet shoqërore. Nevoja për lloje të ndryshme të përvojës shërbimeve sociale 95% e të moshuarve me aftësi të kufizuara. Shumica e tyre nuk shkojnë në shtëpi. Të moshuarit shpesh shkoni te mjeku me ankesat që lidhen me çrregullime të sistemit musculoskeletal që përfshin eshtra, kërc, muskujt, tendons dhe ligaments. Shkeljet që zhvillohet si pasojë e plakjes, mund të ndikojnë në gjendjen fizike dhe të çojë në paaftësi dhe të kufizojë kapacitetin për lëvizjen e pavarur. Këto çrregullime mund të ndikojë:


• kockat - ulja e lartësisë vertebral dhe hedh lëng dhe rrafshimi i disqe intervertebral. Kjo çon në një reduktim në rritjen dhe verandë. Nuk është një humbje e mases kockore, dhe shumë gra ndryshimet hormonale të çojë në osteoporozën duke ulur kalcium në indet e kockave;
• joints - plakje është shoqëruar me përkeqësimin e nyjeve dhe kërc shtresë shkatërrimit që mbulon sipërfaqet kyçeve të eshtrave. Rezultati është shpesh dhimbje dhe ngurtësi e nyjeve;

• muskujve - është degjenerimi i fibrave muskulore dhe zëvendësimi i tyre me yndyrore dhe indeve lidhës, e cila rezulton në një rënie në forcën e muskujve. Procesion ndalon të qenit elastike dhe shuffling, elasticitet muskujve zvogëlohet, duke ndryshuar sjellje. Përveç kësaj, ka një ulje në mprehtësi vizuale dhe funksioni proprioceptive - Truri kontrollon lëvizjet e nyjeve, gjymtyrët e trupit dhe pozitën e. Kjo shpesh përjetojnë vështirësi kur lëvizin në sipërfaqe të pabarabartë. Të moshuarit janë më të prirur që të bie për shkak të koordinimit të dobët të lëvizjeve, të tilla si pas një goditje në tru. Prania e comorbidities të tilla si osteoporoza ose artrit reumatoid, mund të zgjasin në mënyrë të konsiderueshme periudhën e rimëkëmbjes.


Pasojat e reshjeve dhe të forcojë këmbët
Rënia - një shkak i zakonshëm i paaftësisë dhe madje edhe vdekjen e të moshuarit. Ata janë shoqëruar shpesh me thyerje të eshtrave dhe të kërkojnë shtrimin në spital, ndërhyrje kirurgjikale dhe rehabilitimin zgjatur. Kjo rrit gjasat e rritjes së brishtësisë kockave dhe mundësinë e bie periodike dhe fraktura.

Masat paraprake
Një person i moshuar mund të bien në rrethana të ndryshme, ndonjëherë edhe duke e lënë frakturë, për shembull, mbi qilim apo prag zapnuvshys. Prandaj është e nevojshme të ndiqni masa të thjeshta për të zvogëluar rënien yyazytsirnosti.