Klonimit kur fantazi bëhet realitet


Nëse nuk përmend fjalën "klonimit" ndezur menjëherë debat dhe diskutim të nxehtë. Megjithatë, shumë prej tyre nuk mund të mësohen me faktin se deri kohët e fundit ishte science fiction dhe fakti bëhet papritmas shkencor. Çfarë janë studiuesit tani punojnë? A do të jetë e dobishme për njerëzimin, apo anasjelltas, të vënë para kontradiktat?
Shkencëtarët ende nuk mund të klon embrioneve njerëzore. Por pritet që materiali do të përdoret për nxjerrjen e qelizave burimore natyrore "ndërtimin" trup material. Qelizat e tilla shihen si një shans për njerëzit të sëmurë rëndë që vuajnë nga diabeti, sëmundjen e Parkinsonit dhe paralizë që ishte shkaktuar nga lëndimit të palcës kurrizore.
Çfarë është klonimi?


Para se të zgjedhin një anë të barrikadave në kontestin rreth klonimit, ju duhet të gjeni atë që ajo e paraqet veten. Pas klonimit imazhin popullor në shkencë veprat fiction kanë të bëjnë asgjë me realitetin.
Klone quajtur janë organizma gjenetikisht identike. Edhe binjakët në një kuptim, është një klon.
Kur sperma plotëson vezë, fekondohet, ajo fillon të ndahet. Mpiksje materiali gjenetik fillor është i ndarë në dy pjesë, atëherë 4816 dhe kështu me radhë. Këto qeliza e sapo formuara janë modifikuar në përputhje me funksionet specifike. Same kombinohen për të formuar organet dhe sistemet e trupit. Si rezultat i këtij zhvillimi dhe fëmija shkon.


Ndonjëherë pas ndarjes së parë dy qeliza shpërbëhet. Ata vazhdojnë ndarjen, por veç e veç, duke krijuar dy organizëm krejtësisht identike me kodin gjenetik - binjakët monozyhotnыe ose klone natyrore. Ky fenomen nuk është kuptuar plotësisht, ajo është e njohur për ne. Gjithkush paktën një herë në jetën e tij u përball me binjakët.
Shkencëtarët thonë se në fillim termi "klonimit" i referohet ndarjes së embrionit me qëllim të krijimit binjakët identik. Ajo është kryer në laborator, krejtësisht përsëritur proceset në trupin e femrës. Fillimisht këto eksperimente përfshirë bagëtinë, por historia ka memorie shkencore të një apo dy shembuj të njeriut. Këto embrione nuk ishin futur. Edhe pse ata nuk janë bërë me qëllim, sipas shkencëtarëve, por kjo mundësi sigurisht që ekziston.

Duke folur për klonimit sot, ne vend të mendojnë për procesin e quajtur "transferimi bërthamë qelizore" dhe jo në lidhje me ndarjen e embrioneve. Duke përdorur këtë metodë mund të krijojë një kopje të një organizmi ekzistues. Kjo është arsyeja pse ka kaq shumë dallime.
Në transferimin qelizore të ADN-së nga vezë unfertilized është larguar dhe zëvendësuar me ADN-në që gjendet në qelizat e organizmit të rritur, të tilla si veshje e guaskës grimcë. Kur procesi i filluar, një qelizë e cila ka pësuar ndryshime, fillon të ndahet dhe të bëhet një riprodhim të kopje gjenetike e donatorit rritur. Si rezultat i këtij eksperimenti mund të merrni një trup të ri, me dy të cilit i vjetër nuk e bëri për një minutë - dy, por për vitet që vijnë.

Kohët e fundit, hulumtuesit nga Koreja e Jugut dhe në Universitetin e Miçiganit kryer gjera ri-përpjekje për të klon një embrion njerëzor. Qëllimi i këtij eksperimenti nuk ishte për të krijuar fëmijë gjenetikisht identike, si dhe interes shkencor. Ky lloj i klonimit është quajtur terapeutike ose shkencore.
Edhe pse suksesi nuk sërish është arritur, por këto studime shtuar benzinë ​​zjarrit të polemikave midis shkencëtarëve, politikanëve dhe përfaqësuesve të lëvizjeve fetare, kështu që ende nuk ka zhvilluar një konsensus në lidhje me nëse për të ndaluar klonimin e njeriut ose për të lejuar atë të paktën për qëllime kërkimore.

Klonimi terapeutik nuk mund të quhet një risi. Shkencëtarët kanë përdorur me sukses këtë teknologji për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme në minj. Hulumtuesit gjithashtu plotësisht të vetëdijshëm për përdorimin e mundshëm të qelizave burimore që rrjedhin nga embrionet unclaimed në qendrat e inseminimit artificial.


Klonimi i suksesshëm i embrioneve


Shumë përpjekje për të klonuar embrione njerëzore, që synojnë marrjen e qelizave burimore donatorëve identike, dështojnë pa fat, pavarësisht nga sigurimet optimiste të shkencëtarëve.

Dhe studimi i publikuar gjerësisht Hvanh gjenetik Korean Woo Suk, i cili u ndoq nga 16 vullnetarë femra, ishte e sajuar.
Prandaj, në këtë moment nuk ka asnjë shembull të izolimit të suksesshëm të qelizave burimore nga embrionet njerëzore të krijuara artificialisht.


Fizibilitetit diskutueshme


Kur shkencëtarët më në fund arrijnë të bëjnë një klon embrione nga transferimi bërthamor, ende do të mbetet një çështje thjesht praktike. Për shembull, një shkallë të gjerë të përdorimin e tyre në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme?

Potencialisht embrione të klonuar mund të jetë një burim i qelizave burimore që janë identike me organizmin e donatorëve. Mjeku merr material gjenetik te pranuesi krijon llojin e dëshiruar e qelizave, si inde pankreatik ishull per trajtimin e diabetit, transferimin bërthamën e qelizave në një veze dhe rritje të një embrioni.
Shkencëtarët janë të bindur se nëse gratë mjaftueshme bëhen donatorë të vezëve dhe njohuritë shkencore të lejojë funksionimin teorikisht trajtimi me qelizat burimore mund të bëhet një realitet. Megjithatë, hulumtuesit të shtoj se në këtë moment janë mbledhur çdo ditë qindra e qelizave vezë të bagëtisë për qëllim të klonimit. Unë nuk mund të presim për këta tregues në mesin e njerëzve. Kjo nuk është e mundur teknikisht.

Në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, 120 ths. Njerëz vuajnë nga sëmundja e Parkinsonit. Ku mund të merrni sasi të tillë e vezëve? Realiteti i sotëm është se nuk është e mjaftueshme jo vetëm njohuritë e vërtetë shkencore, por edhe materiale të mjaftueshme për terapi rutinë.
Edhe paguajnë të lartë të shërbimeve të donatorëve nuk do të zgjidhë problemin. Mbledhja vezë është një proces shumë i shëmtuar. Shkalla e shqetësimit në dhuruesit ajo është e ngjashme me transplant të palcës kockore.
Një tjetër pengesë është e para. Për zbatimin praktik do të krijojë një koloni individuale e qelizave burimore për të shmangur reagimet negative në sistemin imunitar të pacientit. Kostoja e operacioneve të tilla do të thjesht shumë i lartë. Tani zhvillimi pothuajse joreale e teknologjisë, në fuqi të mjaftueshme për të trajtuar dhe i paarritshëm për të pacientit.

Përveç kësaj, shumë ekspertë pajtohen se klonimi terapeutik nuk është me të vërtetë e nevojshme. Në fund të fundit, pothuajse të gjitha nevojat shëndetësore mund të plotësohen përmes vezë mundshme nuk janë përdorur në mbarësimit artificial në klinikat e specializuara. Pas materiali është dhënë me pëlqimin e gruas, ai nuk ka asnjë shans për t'u bërë një person i gjallë. Ky burim ofron karakteristika impresive vezë. Prandaj, nevoja "urgjente" për klonimin terapeutik pjesërisht të rreme.


Klonimi krijon BinjakëtNuk është një tjetër pikë e parë në klonimit.
Për disa, kjo teknologji nuk është burim i qelizave burimore për trajtimin e sëmundjeve të rënda, por shans shpirtëror për pasardhësit biologjik ose kthehet vdekur tragjikisht bashkëshortin, fëmijë ose një të dashur.
Së pari, vini re studiuesit, jo më shumë se 1 - 2% e kafshëve të klonuara janë të zbatueshme. Dhe kjo statistikë është e pakuptimtë që të shtrihet në njerëz si lopë dhe dele janë shumë më të lehtë për të marrë pasardhësit shtatzënë dhe shtrim. Për më tepër, shumica e klone vdesin në ngjizje fund ose në fillim të jetës.

Sigurisht, ka raste të klone dhe kafshëve të shëndetshme jashtë duken absolutisht normale. Megjithatë, është e pamundur të kurioz, kujdes kontrolloni gjendjen mendore të të njëjtit deleve. Prandaj, të paktën në aspektin e sigurisë, nuk do të përpiqet për të klon një fëmijë.
Edhe në qoftë se teknologjia e klonimit arritur një nivel ku riprodhimi i trupit të njeriut është e mundur, por tani për tani, shkencëtarët nuk vijnë edhe afër për rezultatet aktuale, e dyfishimin e plotë të karakteristikave të ndryshme të të qënit thjesht joreale.

Binjakët Monozyhotnыe - nga dy njerëz të ndryshëm. Ata ndryshojnë edhe shenjat e gishtave, edhe pse ndeshjen e plotë të ADN-së. Duke ndjekur këtë logjikë, klon juaj, gjithsesi, do të jetë personalitet unik.
Në fakt, e krijuar artificialisht nga njeriu do të ngjajë origjinal është më i vogël se një binjak. Sepse vëllezërit e gjakut / motrat e solli deri në të njëjtin mjedis, ndërsa klon një i rritur do të ketë një përvojë të madhe për shkak të faktorëve të tjerë të mjedisit, vozdeystvovavshyh në mendjen e tij gjatë pjekjes.

Pa marrë parasysh se mendimi shkencor do të lëvizë, të zëvendësojë një person nga një tjetër është e pamundur në parim.