Me mente dhe Coca Cola - një ndërveprim i rrezikshëm


Me mente - një nga grupi substancave alkoolit, më shpesh përdoret për të marrë një efekt freskuese kur thithur. Mente përket një grupi të komponentit organik, kombinimi uniforme e hidroksil dhe komponimet e tjera. Me mente ka nxitjen nga prona receptorët ndjeshme në lëkurë që shkakton rritjen efekt ftohës të mente. Kjo pronë shkakton ndjenjë freskuese kur thithur, pirjen e duhanit, të hahet apo imponuar në lëkurë. Edhe pse efekti është një tipar i natyrshëm i impiantit mente, intensiteti i saj është artificiale. Substanca nuk ndryshon temperaturën e trupit, por krijon një ndjenjë të ngjashme. Në fakt, mekanizmi i mente njëjtë me atë të capsaicin, i cili provokon receptorët termike, duke imituar efektin e ngrohjes. Me mente është përdorur në prodhimin e shumë gjiri dhe përtypet karamele që të freskohem fryma dhe goja e të krijojnë një efekt të ftohtë.


Sa për Coca Cola, është një karbonyzyrovannыy këndshme pije përdoret vetëm si sodas tjera. Coca Cola nuk është një pije sezonale dhe të blihet nga njerëzit në rast të: ditëlindjen, martese, banket ose për festimet në punë. Coca Cola është e popullarizuar në mesin e të rinjve dhe në mesin e të rriturit. Megjithatë, studimet tregojnë se pije është shumë e dëmshme për shëndetin e njeriut. Në mënyrë tipike, kritika kryesore që synon të faktit se Coca Cola është një nga burimet më të fortë të kalorive gjatë përdorimit të përditshëm.
E vërteta apo trillim?


Reagimi Neyyazytsirnu është ndarë Coca Cola me mente. Kur ekspozohet në një përzierje të zjarrit ajo Shpërthen. Ai thuhet se është regjistruar rasti, ku pas përdorimi i përbashkët i mente dhe Coca Cola në Brazil vdiq riun. Hetimi konfirmoi se shkaku i vdekjes ishte një përzierje e dy substancave të rrezikshme, mes të cilave ka pasur reaksion kimik aktiv. Me sa duket, me mente, në dispozicion në Lollipop "Mentos" reduktuar sipërfaqe tensioni i Coca Cola, e cila ka reduktuar presionin e shkaktuar avullimit të dioksidit të karbonit dhe eksplodimi.

Internet tejmbushur videot e eksperimenteve me zjarr dhe mente përzierje e Coke, kështu që mesazhi i vdekjes së një djali brazilian shkaktuar çmenduri të përgjithshme. Ka pasur shumë eksperimente që tregojnë përafërsisht të njëjtat rezultate që i dha të rritet në shumë teori që shpjegojnë shkakun pa konfirmim shkencore. Aq shumë në mënyrë, që versioni u sugjerua se shkaku i vdekjes ishte një djalë bloating. Rezultatet e tjera treguan se vdekja ishte shkaktuar nga disa ngrënë produkt që e ka shkaktuar shpërthimin e forcës dhe të presionit të tillë, e cila nuk mund të përballojë në stomak. Por historia ka shkaktuar shumë polemika, dhe shumë ende besojnë se ka thënë aksident - asgjë më shumë se një shaka, e krijuar nga ata që duan të provojë botës se përdorimin e përbashkët të candies mente dhe Ushqimi Coca-Cola Zero Coca ose i sëmurë.Çfarë po ndodh realisht?


Gjithsesi, çështja e përdorimit të njëkohshëm të Coca Cola dhe mente mbetet e hapur. Pasi në stomak me Cola, mente provokon nxjerrje gazi intensive, e cila rrit presionin në mur stomak. Një gjendje e tillë nuk është vetëm një "zhgënjyese", por kjo mund të çojë në pasoja më të rënda - të tilla si të përzier, të cilat përkeqësojnë shëndetin e për një kohë të gjatë.
Një nga teoritë më të njohura shpjeguar reagimin mes mente dhe Coca Cola dhe afër realitetit, ka pasur një Hynemanom të caktuar. Beson se ky proces quhet nucleation - formimi i flluska në bazë, në të cilin përbërja kimik i mente reagon me sode dietë bazë Kur shkaktuar formimin e gazit - dioksidit të karbonit, e cila shkakton ashpër.

Nëse ju merrni në një freskuese popullore Mentos karamele mente, reagimi do të jetë pak më ndryshe. Ajo pushon të jetë një zinxhir, duke u bërë një ujëvarë e reaksioneve. Kur Mentos fillon të shpërndajë në të lëngshme, përbërja e tij kimike fillon të ndryshojë. Të gjitha të dioksidit të karbonit, i cili u përmbahet në të lëngshme për të goditur mente e saj, të lëshuar së bashku në sajë të ndryshimit të vogël në strukturën kimike.
Kjo nuk do të thotë se reagimi mund të ndodhë me ndonjë pije të ëmbël. Ajo nuk mund të jetë, si disa lloje të ëmbëlsirat pengojnë reagim, duke shkaktuar fryrje. Arsyeja e dytë është se pije ëmbël mjaft viskoze, dhe për shkak se molekula sheqeri janë shumë të mëdha, ajo është më e lehtë për të mbajtur kontrollin e molekulave të dioksidit të karbonit sesa në pije të gazuara dietë.Eshtë e panevojshme për të kryer eksperimente të tilla?


Pavarësisht nga fakti se historia e mësipërme në lidhje me vdekjen e një të riu në fakt mund të jetë trillim, rezultatet e përdorimit të mente dhe pijeve të gazuara dietike mund të jenë shumë të ndryshme. Sigurisht, kjo është e mundur për të eksperimentuar, shpesh gjendet në internet: pini disa Coca Cola dhe pak pozhuvavshy, gëlltitni pilula "Mentos". Pas disa sekonda ju ndjeheni si Cola do të thyejnë hundë si llak, fytyrë dhe okropyvshy ndodhet pranë objekteve. Kjo - rezultati formuar presion të fortë të barkut. Edhe pse një test i tillë do të shërbejë për një shaka të mirë për të sjellë një të plotë të kënaqur fëmijët e vegjël para se të bëjnë kështu, mendoni se çka barku juaj nuk do t'ju falë për një kohë të gjatë një eksperiment i tillë - proceset e ndihmon tretjen e ushqimit do të lëkunden, dhe me kalimin e kohës ju do të vuajnë nga dhimbje në bark .

Pra, reagimi flluskë tregon se mente nuk duhet të pini Coke. E gjithë kjo, natyrisht, qesharake, por jo më pak të rrezikshme.