Sensor krijuar nuhatjes që punon si një hundë e njeriut


Shkencëtarët kanë bërë një hap më afër për të krijuar një sensor që imiton punë hundë e njeriut, raporton BBC. Hulumtuesit amerikanë thonë se kanë kapërcyer një nga pengesat më të mëdha - ". Receptorët nuhatjes" prodhimin në masë e proteinave të quajtur Në person mesatar në 100 milionë receptorët të tilla, shkencëtarët nga Universiteti i Teknologjisë së Massachusetts. Shkencëtarët shpresojnë se duke përdorur sensor krijuar mund të "gërhas jashtë" disa lloje kanceresh të cilat kanë shije të veçantë. Në krijimin e sensor më të sofistikuar nuhatjes punon nga shumë shkencëtarë në mbarë botën.


Pajisje të tilla kanë një gamë të gjerë të aplikimeve në industri dhe mjekësi. Por, në një kohë kur shumë përdorin sensorë artificiale, shkencëtarët amerikanë kanë krijuar një pajisje që përsërit vetitë biologjike të hundës njeriut. Hunda e njeriut zbulon kombinime të ndryshme të molekulave të cilat pastaj interpreton trurin. Ajo është rreth 300 variante të receptorëve nuhatjes në membranat që rrethojnë qelizat. Përpjekjet për të krijuar receptorët artificiale në shumën e kërkuar më parë kanë dështuar për shkak se struktura e tyre është dëmtuar lehtë, pasi ata kanë mësuar nga një mjedis të caktuar.

Por shkencëtarët nga Masaçusets mund të krijojë një mjedis që mbron receptorët gjatë punës së tyre. Rezultatet e testimit kanë treguar që proteina të prodhuara mbetur aftësinë për të lidhur me molekulat që duhet të zbulohet. Sipas ekspertëve, pajisja e re mund të kontribuojnë në diagnozën e sëmundjeve të ndryshme që prodhojnë molekula të ndryshme. Një tjetër mjet thelbësor testimi shtesë e re, por shkencëtarët shpresojnë se ata do të përdorin sensor nuhatjes në fusha të ndryshme të prodhimit, dhe se ai do të punojë më mirë se email të rregullt.