Memorie Test për të moshuarit


Sipas një studimi të ri, reduktohet aftësia për të mësuar përmendësh fjalët në listë mund të jetë një shenjë e hershme e rënies mendore.
Gjatë një studimi të kohëve të fundit zbuloi se njerëzit e moshuar të cilët kanë qenë të vështirë për të kujtuar katër fjalët e para të 15 në listë, treguan një kapacitet më të reduktuar për të kujtuar kur ri-testimit pas katër vitesh. Krahasimi është bërë me njerëz të cilët kanë pasur më pak probleme me kujtohet fjalë me të njëjtën listë.


Në thelb njerëz të mbani mend fjalët më të mirë në krye se sa në mes. Ky efekt ashtuquajtura përparësi mund të jetë për shkak të faktit se njerëzit kanë tendencë për të përsëritur fjalë nga fillimi i listës së më shpesh, dhe rregullimin e tyre në një kujtesë më të mirë se fjalët që janë në mes të listës. Studimet e mëparshme kanë treguar se një pjesë e dëmtuar e trurit të quajtur hippocampus, dampens kampionatin efekt (hippocampus besohet të jetë i përfshirë në formimin e kujtesës). Fjalët që janë në fund të listës, gjithashtu kujtonin fjalët më të mira nga mesi - një fenomen i quajtur efektin e risi.

Rezultatet e reja tregojnë se paaftësia e njeriut për të kujtuar fjalët në fillim të listës mund të jenë shenjat e para të aftësive rënie të mëtejshme rozuyazykah, studiuesit thanë.

Nëse gjetjet tuaja janë konfirmuar nga studimet e ardhshme, testimi i tillë mund të jetë mënyrë jo-invazive për të zbuluar në njerëz të moshuar rreziqet reduktuar më tej aftësitë njohëse. Njerëzit në fazat e hershme të rënies funksionit njohës mund të përfitojnë nga trajtimi dhe për të parandaluar dobësimin e aftësive rozuyazykah. Kjo do të jetë e mundur në sajë të diagnostikimit të hershëm.

Studimi i përfshirë 200 njerëz të moshës 60-91, të cilët në bazë nuk treguan shenja të çmenduri apo sëmundje mendore. Pjesëmarrësit e studimit u pyetën për të lexuar një listë prej 15 fjalëve pesë herë, dhe pastaj ata u pyetën për të përmendur ato fjalë menjëherë pas leximit. Njëzet minuta më vonë ata u pyetën përsëri për të kujtuar fjalët. Të gjithë pjesëmarrësit ishin teste tradicionale për të vlerësuar funksionin e tyre njohëse. Gjatë disa viteve të ardhshme, subjektet kthye për testim të përsëritura.

Gjatë studimit katërvjeçar, rreth 70 njerëz demonstruan reduktim rozuyazykah aftësive. Njerëzit të cilët kanë testin e parë ka pasur vështirësi me transferimin e fjalëve të para nga lista pas një pritë 20 minuta, ka treguar një shkallë më të madhe të aftësive reduktimin rozuyazykah.
Ajo ka lidhje mes aftësisë për të kujtuar fjalët në fund të listës, dhe treguesit e testeve njohëse u gjet.
Hulumtuesit vuri në dukje se aftësitë uljen rozuyazykah që njerëzit të ndihen në këtë studim ishte i padukshëm - çfarë është për t'u pritur, duke pasur parasysh se asnjë nga pjesëmarrësit kishin probleme serioze njohëse. Në mënyrë që të shqyrtojë statusin e njerëzve me dëmtime më të rënda njohës, është e nevojshme për studime më të thella.