Vetëtimë
Informacione të përgjithshme


Rrufeja është kushte urgjente mjekësore në lidhje me kushtet e motit. Rrufeja është renditur vazhdimisht në pesë shkaqe të lartë që lidhen me motit, duke shkaktuar vdekjen. Gjatë disa viteve të fundit në SHBA rrufeja vrau më shumë njerëz se çdo fatkeqësitë e tjera natyrore (me përjashtim të përmbytjeve), duke përfshirë tornadot, numër të llogaritur prej rreth 3.000 vdekje në vit. Megjithatë, rastet e vdekjeve të tilla ka rënë kohët e fundit. Në vitin 2011, shkalla e vdekshmërisë lidhur me rrufe, ishte mjaft i ulët - 26 raste në vit. Vdekjet e tij tejkaluar nga tornadot, përmbytjet dhe ngrohje.


Nga pesë rastet e rrufesë, katër çoi në vdekjen e viktimës.
Shumica e njerëzve vdesin ose janë plagosur si pasojë e grevave rrufe, të angazhohen në aktivitete argëtuese të tilla si peshkimi, shëtitje me varkë, not apo duke luajtur sportive. Të tjerët - në punë jashtë në punimet e ndërtimit. Gjithashtu shpesh merrni mposhtur nga sulmet rrufe fermerët.


Shkaqet


Lëndimet nga rrufeja mund të ndodhë ndonjë nga mënyrat e mëposhtme:Hit drejtpërdrejtë: rrufeja godet drejtpërdrejt me personin.

Kontakt Hit: njeriu merr dëmtuar duke prekur një objekt (të tilla si një pemë ose shtyllë), i cili ishte goditur nga rrufeja.
Reflektuar Hit: rrufe reflektohet nga objekti fillestar në rrugën e saj në tokë.
Goditje larg tokës: rrufeja godet tokën dhe shtrihet në një rreth në këtë vend.
Trauma Blunt: Njeriu rrufe refuzon shpërthim që ndodh në ajrin e ambientit për shkak të overheating drastike dhe ftohje të mëvonshëm shpejtë.
Rrjedha lart: Në rrjedhat e energjisë elektrike shkarkimin e energjisë të ulët janë të drejtuara lart, ku përballet në drejtim të rrymës. Kjo mund të jetë e mjaftueshme për të shkaktuar tension shok elektrik, madje edhe kur fluksi i energjisë nuk është i kufizuar në tokë për të përfunduar rrufe.


Simptomet e vetëtima


Një person i prekur nga rrufeja mund të jetë arresti kardiak. Në raste të tjera, ju nuk mund të shihni shenja të ndonjë dëmtimi të jashtëm. Disa njerëz mund të jenë të pavetëdijshme gjatë periudhave të ndryshme kohore. Ata mund të jenë në një gjendje konfuzioni dhe nuk e mbani mend se çfarë ka ndodhur. Rrufeja mund grevë edhe pa goditur direkt në person, ose prishin rrobat e njerëzve, duke lënë disa shenja të dukshme të traumave.

Rrufe mund të shkaktojë një mori të lëndimeve të tjera:
Nuk mund të ketë dëmtim të zemrës ose ndaluar.
Në dy të tretat e njerëzve të lënduar seriozisht e prekur nga rrufeja, ka keraunoparalych - paraliza të përkohshme unike, e veçantë vetëm për viktimat e rrufe.
Viktimat mund të kenë djegie sipërfaqësore. Në kundërshtim me besimin popullor, djegiet rralla të thellë. Ata takohen më pak se 5% të rasteve me rrufe.
Grevë rrufe mund të shkaktohet nga lloje të ndryshme të fraktura dhe çrregullimesh.
Në trauma hapur mund të ketë thyerje të kafkës dhe shpinë qafës së mitrës (qafën).

Ata mund të jetë dëmtuar mushkëritë, duke çuar në çrregullime të frymëmarrjes.
Lëndimet sy mund të shkaktojë probleme të menjëhershme me vizion apo formimin progresiv katarakt.
Zakonisht eardrums pushim. Kjo shkakton dhimbje, humbjen e dëgjimit, marramendje.

Kur të kërkoni ndihmë mjekësore


Telefononi menjëherë në një emergjencë mjekësore në të cilat nga shtetet e mëposhtme:Injoranca Gjendja e çdo gjatësi;
Paralizë;
Dhimbje gjoksi;
Frymëmarrje vështirësi;

Dhimbje në qafë apo mbrapa;
Gjë e shëmtuar e dukshme e gjymtyrëve, armëve apo këmbët, duke treguar një eshtra të mundshme thyer;
Çdo djegiet dukshme.

Diagnostics


Mjeku mund të urdhërojë disa teste në varësi të historisë së rrufesë dhe rezultatet e ekzaminimit mjekësor. Disa nga testet që mund të caktohen të përfshijnë:EKG (elektrokardiogramë) - për të kontrolluar gjendjen e zemrës;
Monitorimi i aktivitetit kardiak - për të vëzhguar aritmi (çrregullimeve ritmin e zemrës);
Tomografi e kompjuterizuar e trurit ose abdomen;

X-rrezet;
Testet laboratorike si analizat e gjakut dhe analiza e përbërjes kimike të gjakut, duke përfshirë - për enzimat që mund të tregojnë dëme të zemrës.

Trajtim
Ndihmë në shtëpi


Viktima, i cili ka norma të frymëmarrjes dhe të zemrës duhet të fillojnë të bëjnë artificiale frymëmarrjes dhe gjoks compressions. Telefononi departamentit të emergjencës. Udhëzime për kryerjen e animimi kardio- pulmonar mund të sigurohet nga dispeçer emergjente telefon.

Çdokush me dëmtime të dyshuar nga rrufeja duhet të shqyrtohet në departamentin e emergjencës në spital, edhe në qoftë se lëndimi nuk është e dukshme.


Trajtimi në një strukturë mjekësore


Nëse ju nuk keni simptoma të rënda dhe parametrat EKG brenda kufijve normale, ju mund të dërgohet në shtëpi me një rekomandim për konsultim disa ekspertëve, nëse është e nevojshme.
Mjeku do të përshkruajnë një kurs të trajtimit varësisht prej lëndimeve të zbuluara gjatë ekzaminimit mjekësor.Në krye lëndim tregon humbjen e vetëdijes, konfuzion. Në këtë rast, trajtimi shpesh është se pacienti është nën vëzhgim në spital.

Dëmtimi i mundshëm për të zemrës, të cilat janë të EKG ose praninë e niveleve anormale të enzimës trajtohen zakonisht në spital me ndihmën e vëzhgimit të pacientit dhe recetës - nëse është e nevojshme.
Lëndimet veshët dhe sytë që të trajtohet pas konsultimit me një specialist.
Keraunoparalych zakonisht një gjendje e përkohshme, por mund të kenë nevojë mbikëqyrje në spital.
Lëndimet e palcës zakonisht kërkojnë shtrimin në spital për vëzhgimin e pacientit apo stabilizimin kirurgjikale.

Thyerje mund të trajtohet me vendosjen e gomave, por mund të kërkojnë kirurgji.
Pacientët me simptomat e dëme nervore (mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash) në përgjithësi mund të jetë nën mbikëqyrjen e një neurolog.

Hapat e ardhshëm


Kur një person largohet nga spitali, personeli mjekësor duhet të japin pacientit udhëzime të qarta për trajtimin në shtëpi dhe monitorimin e lëndimeve të veçanta.


Parandalim


Këshilla e mëposhtme mund të ndihmojnë njerëzit të shmangur grevën rrufe. Rrufe mund të jetë një stuhi para dhe gjatë stuhive apo edhe pas saj.
Shmangni të vendosura jashtë, në vend të hapur, gjatë një stuhi. Nëse ju dëgjoni bubullima, atëherë ju jeni në rangun e një rrufe. Në qoftë se në këtë kohë ju jeni jashtë strehim, ju duhet menjëherë të gjeni atë. Rrufeja mund grevë në 16-19 km përpara stuhisë, kështu që mund të duket se duket nga një qiell të kaltër.
Fshehur nga stuhi, për të shmangur zonat më të larta të relievit dhe të objekteve të larta.
Mos e mbani ose të mbani në një objekt të gjatë metalik gjatë një stuhi. Get shpëtoj nga klubet e golfit, shkopinj peshkimi ose shkopa bejsbolli. A nuk të sjellin objekte metalike të tilla si baseball ose motor helmetat.

Nëse rrufeja goditi afërt për ju, mos harroni se rrufe mund grevë të njëjtin vend dy herë.
Nëse ju nuk mund të gjejnë strehim, të ulen në pozicionin e tërheqëse. Vendi duart tuaja në gjunjë, ose të vënë ato në veshët e tyre për të mbrojtur veshët nga dëmtimi kur goditi rrufeja. Nëse jeni me të tjerët, të qëndrojnë në një distancë nga njëri-tjetri të paktën 4-5 metra.
Automjeti mbyllur plotësisht metalike të tilla si një makinë apo autobus, mund të jetë një strehë e mirë. Mbyllni të gjitha dritaret dhe mos prekni pjesët metalike të brendshme. Makinë Golf nuk është strehim i përshtatshëm. Operatorët e pajisjeve të rënda mund të mbetet brenda në makinë, një tendë të mbyllur, por ju mund të shkoni për të gjetur strehim.

Edhe nëse ju jeni në shtëpi, mbyllni të gjitha dritaret dhe të qëndrojnë larg prej tyre. Mos përdorni transmetimin linjë tokës telefonit apo të energjisë elektrike, duke përfshirë edhe kompjuterë. Rrufeja mund të depërtojnë në bazë të linjave të transmetimit të jashtme dhe të lëvizë brenda tyre.
Prisni të paktën 30 minuta pas rrufe fundit vrojtuar ose bubullimë para se të hap jashtë strehim tuaj të sigurt.
Zëri i thjeshtë siguria është: Nëse ju shikoni rrufe, të shkojnë në strehimore. Nëse ju dëgjoni bubullima - të ndalojë çdo aktivitet në të cilin ju jeni duke bërë në këtë moment.