Çfarë pune bëni baktereve të mira


Ne nuk do të dinë shijen e kvas, bukë poroz, në qoftë se ne nuk kishte miq të tillë si mikroorganizmave. Ne tani e konsiderojnë bakteret e dobishme. Fëmijët e vegjël i kushtoj vëmendje të multi-spotet e myk, mrekullisht shfaqeshin në vonuar për një copë bukë apo bllokim. Për fëmijën është me të vërtetë gjë e çuditshme: ajo ishte buka e zakonshme, dhe papritmas u mbuluar me njolla ngjyrë, gri, blu. Fëmija veten pse kjo ka ndodhur?
A mund ta përdorin atë për ushqim? Ndoshta interesit dhe nuk e tij myk dhe sëmundje, "Dje isha i shëndetshëm, por sot?" Apo është doja të rozkachuye brumë amtare, dhe atë që rypyt kur ajo është e mbështjellë me një okllai. Ai është i interesuar, duke e bërë brumë del pse ka vrima në provë. Fëmijët kanë më shumë gjasa për të përpiqen për të gjetur jashtë. Në të vërtetë, ajo që ne e dimë në lidhje me organizmat që na rrethojnë çdo ditë, dhe se puna është bërë nga bakteret e mira?Shpërndarë mitet
Shumë besojnë se të gjitha mikrobet janë shumë të dëmshme dhe duhet të shpëtoj prej tyre në asnjë mënyrë. Lani duart tërësisht antibacterial bërë sapun Apartament Pastrimi përdorur zbardhues. Disa në çerdhe vendosur llambat UV, duke u gëzuar që tani mund të arrihet pastërti spitalit dhe sterilitet. Megjithatë qenë prej kohësh e njohur se mikrobet, ose më mirë, të mikroorganizmave ekzistojnë kudo, dhe duke u ndeshur me ta pakuptimtë. Ata janë rreth nesh dhe brenda nesh.

Pa mikroorganizmave Toka nuk do të jetë jeta. Shumë nëna janë të interesuar, bakteret janë të dobishme. Nëse planeti zhduk të gjitha organizmat, ajo do të plied me të gjitha mbetjet e bimëve të vdekur dhe kafshë të egra. Cikli Global zhvillohet me pjesëmarrjen e drejtpërdrejtë të këtyre punëtorëve të errët të vështirë, por jo të gjithë e di se çfarë pune bëni baktereve të mira. Mikroorganizmave të kthehen mineraleve të tokës që janë "pastruar" të bimëve të saj, dhe në këtë mënyrë rregullimin e fertilitetit e saj. Ushqime përsëri që janë çdo ditë në tryezën tonë


Ky frut gjithashtu punon mikroorganizmave: kur të ndihmuar nga produktet e qumështit nga qumështi i freskët, brumë bukë është madhështore, ajo është më mirë propikayetsya zhytur më të mirë, ata mund të mbeten turshi dhe produktet e marinuar prodhuar alkool, dhe një produkt ushqime si djathi fisnik myk "rokfor" dhe "kamember". Gjithkush e di acid limoni është nxjerrë edhe nga kërpudhave myk. Përdoret në drogë Agronomi bakteriale që luftojnë sëmundjet dhe dëmtuesit e bimëve. Për ushqimin e kafshëve, ushqim për kafshë të prodhuar (p.sh. silazhit), dhe farmakologji, e di një shumë të drogave të ndryshme, të tilla si antibiotikët, vaksinat, enzimat, vitamina. Ne nuk mendojmë se kemi të bëjmë me mikroorganizmave gjatë gjithë ditës.


Dhe sa të padukshme për të jetuar të udhëtimit brenda nesh dhe në ne, dhe se çfarë pune është bërë baktereve të mira? Ka edhe vizita e papritur, por më shumë janë anëtarë nderi të klubit "microflora normale e njeriut." Mikroorganizmat që jetojnë në lëkurën tonë, mucous në zorrë. Ata të gjithë punojnë në trupin e njeriut. Disa janë të përfshirë në hartimin e enzimeve të tretet ushqyesve ushqim. Të tjerët janë vitaminat që thith murin e zorrëve dhe të përdor të gjithë trupin. Acidophilic, bifidobacteria dhe Escherichia coli janë antibiotikët që shtypin veprimtarinë jetësore të mikrobeve putrefactive dhe patogjene. Tani ne e dimë bakteret e dobishme dhe janë të vetëdijshëm për nevojën për produktet e qumështit, veçanërisht në qoftë se ata kanë prefiksin "bio". Këto produkte, përveç bakteret e acidit laktik të përmbajë edhe bifidobacteria. Shumë prej tyre do të arrijë në zorrë, i nguli atje dhe, ndërsa nuk do të jetë për të mirën e trupit.


Lugë e katranit
Por jo edhe aq të qetë. Ashtu si çdo gjë në natyrë, bakteret mund të ndahet në: ". Definitivisht e dobishme" "definitivisht i keq" ose Ata kanë shumë fytyra, si çdo gjë tjetër në natyrë. Ju nuk mund të mohojë sëmundjet ngjitëse të veçanta dhe serioze, dhe t'i bëj është mikroorganizmave të padukshme. Mjekësia mund të luftojë shumë sëmundje, madje edhe të sëmundjeve në mbarë botën. Me mjekësisë tjetër nënshkruan marrëveshjen origjinale për një armëpushim (lebra, për shembull, ose në një mënyrë tjetër është quajtur lebër e - ajo reduktuar numrin e pacientëve, por fitorja përfundimtare është ende herët për të deklaruar). Disa mikrobe janë ende të rrezikshme, pavarësisht mjekësisë moderne, të tilla si Mycobacterium tuberculosis. Për fat të keq, sëmundje të reja shpesh shfaqen, të tilla si SIDA apo gripi i derrit.


Absolutisht të reja dhe të vështirë për të thirrur ata, ajo është e mundshme prej kohësh i njohur, por në kuptimin modern mutated mikrob me pronat e tjera.
Në sëmundje të ndryshme, disa organizma të dëmshme të njeriut dhe ndryshe - prishur ushqim. Zakonisht e bëjnë miqtë tanë të vjetër: Bakteret e acidit laktik prishin qumësht të freskët; maja nxisin fermentimin e lëng frutash dhe skvashyvanyyu. Më shumë - më pak e qartë në lidhje me myk. Për gëzimin, njerëzit janë në gjendje për të përballuar me këtë lloj të problemeve. Ju mund të vlim produkt banal apo proces me ultratinguj, produkt prov'yalyty ose shtoni preservatives që janë një mënyrë e jetës përmasat rritet shelfin. Tani një shumë të metodave të ruajtjes dhe sterilizimi produkteve.


Ajo që është më e rrezikshme
Pas thjeshtë, të thjeshtë, rregullat e njohura, ne mund të mbrojë kundër mikrobeve të dëmshme të padëmshme nga dhe befriend dhe të mësoni se çfarë punë bëjnë baktereve të mira. Rregullat janë të thjeshta: lani duart rregullisht, veçanërisht përpara se të hahet ushqim dhe pas përdorimit të tualetit, kujdes larë fruta dhe perime, ska rëndësi se ku ata janë të blerë, të kufizojë komunikimin tuaj me infeksione vendase. Higjiena Gjithkush dhe kanalizimeve duhet të vërehet shkatërrimin shumë e tepruar e mikrobeve në shtëpi.