Shkencëtarët japonezë kanë gjetur një gjen i ri për baldness


Shkencëtarët japonezë kanë zbuluar një gjen i lidhur me humbjen e flokëve, raporton AFP. Në eksperimentet në minj, studiuesit gjetën se bllokimi i gjen Sox21 mund të çojë në humbjen e flokëve në fillim.
Gjen Sox21 është i pranishëm si në minj dhe tek njerëzit. Hulumtuesit kanë rritur minj në të cilat ky gjen nuk funksionon. Këto brejtësve filluar humbjes së flokëve në kokë 15 ditë pas lindjes dhe brenda një jave u bë krejtësisht tullac.
Flokët i ri në minj duhet të rritet menjëherë pas humbjes së vjetër. Megjithatë, në brejtësit eksperimental mungesat e flokëve është më shumë se zakonisht, dhe flokët përsëri otrastavshaya ra sa më shpejt.


Studimi është bërë bashkërisht nga një grup i punonjësve të Shkollës Tokio të Universitetit të Mjekësisë Keio (Tokio? S Keio University) dhe Instituti Kombëtar i Gjenetikës (Instituti Kombëtar i Gjenetikës) në Japoni. Sipas shkencëtarëve, mungesa e gjeneve Sox21 çon në formimin e flokëve që mbahen keq në follicles flokët dhe shpejt bien jashtë.
Në studimet e mëparshme shkencëtarët kanë zbuluar rolin e gjeneve Sox21 në formimin e qelizave nervore. Sipas geneticists japoneze, rezultatet e punës së tyre mund të çojë në zbulimin e mënyrave të reja për të trajtuar humbjen e flokëve, por së shpejti ata planifikojnë kërkime të mëtejshme këtë çështje.