Si shystosomy në gjendje të mbijetojnë në trup për dekada të tëra


Flukes gjakut ose shystosomy janë flatworm parazitare që mund të mbijetojë në trupin e njeriut për dekada të tëra. Dhe ata e bëjnë një udhëtim mjaft e vështirë për të na depërtojnë. Pas shfaqjes së vezëve në ujë të ndotur me çështje fekal, parazitët bëjnë rrugën e tyre në trupin e njeriut duke përdorur pronarin e vogël - kërmilli, e cila bie përmes lëkurës.
Tani shkencëtarët mund të ketë gjetur sekretin e një cikli Schistosoma jetë të gjatë. Studiuesit zbuluan se për Schistosoma vërtetë mbresëlënëse vitalitet korrespondojnë qelizat që ofrojnë aftësi të larta rigjeneruese e trupit të parazitit.


Siç tha profesor biologjisë Phillip Newmark, studiuesit filluan me pyetjen më themelore: se sa e thjeshtë parazit mund të mbijetojnë për dekada në të presë? Në të vërtetë, kjo aftësi për të mbijetuar do të thotë se paraziti ka disa mënyra për të rivendosur indet e veta. Studimi ka dhënë shkencëtarëve një ide karakteristika të vërtetë interesante biologjike e këtyre parazitëve. Përveç kësaj, këto rezultate mund të hapë perspektiva të reja në kërkim të mjeteve për zvogëlimin e ciklit të jetës Schistosoma.

Ndoshta edhe më interesante faktor flukes gjakut ciklit te jetes është mënyra në të cilën ata ofrojnë një "shtëpi". Parazitëve në zhvillim për të rriturit, ushqehen me gjak dhe për të gjetur një partner për të çiftëzimit. Pastaj femrat fillojnë të lëshojnë vezët e vazhdueshme - gati njëqind ditë.

Vezë që nuk vijnë nga e organizmit pritës me feces të mbetet në organet e brendshme, e cila mund të çojë në inflamacion kronik dhe dëmtimin e indeve. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, është një sëmundje parazitare e njohur si bilharzia, prek rreth 230 milionë njerëz çdo vit, bilharzia Kjo vë në vendin e dytë pas me numrin e rasteve të malaries. Edhe pse bilharzia zakonisht është fatale, inflamacion kronik mund të jetë veçanërisht e rrezikshme për fëmijët dhe mund të çojë në vonesa në zhvillim.

Newmark dhe kolegët e tij thanë se rezultatet e studimit tregojnë se flukes gjakut kanë pronat rigjeneruese. Kjo aftësi për rigjenerimin e një të ngjashme aftësitë rigjeneruese planarians - worms ujërave të ëmbla të vogël, në lidhje me madhësinë e një prerë gozhdë - e cila mund të shërohen nga një prerje që është 1-3 qindta e madhësisë së tyre origjinale. Njëlloj aftësinë e mahnitshme është bërë e mundur për shkak të përdorimit qelizat planarian burimore, të quajtur neoblastamy që mund të luajë pothuajse çdo lloj qelize në trup.

Sipas studiuesit Jim Collins, përfundimet e mëposhtme janë bërë për arsyen e thjeshtë se shystosomy si planarian jetojnë shumë të gjatë. Kështu, ata duhet të kenë sistemin e rigjenerimit të ngjashme dhe lloje të ngjashme të qelizave. Por, ky fakt deri kohët e fundit nuk është provuar.
Collins dhe Newmark gjetur se një lloj i flukes gjakut, Schistosoma mansoni, janë qelizat riprodhohet, të cilat mund të lëvizin në ato pjesë të trupit të parazitit në nevojë për riparim. Një zbulim i tillë është i bazuar në vëzhgimet e qelizave me shënuesve fluoreshente.

Shkencëtarët markuvaly qelizat në një fazë të hershme të paraqitjes së tyre dhe gjurmë zhvillimin e tyre në një shtet të pjekurisë. Edhe pse vëzhgimet e tilla nuk janë prova përfundimtare se këto qeliza janë planarians ekuivalente neoblastam, kjo është në përputhje me hipotezën se ata kanë shumë karakteristika të ngjashme.