Antibiotikët
Cilat janë antibiotikët?


Antibiotikët - droga efektive që mund të kuruar disa sëmundje infektive. Megjithatë, përdorimi i pavend i antibiotikëve mund të shkaktojë më shumë dëm sesa dobi. Duke ditur rastet në të cilat antibiotikët janë të nevojshme, dhe ku - jo, ju mund të mbrojnë veten dhe familjen tuaj.


Antibiotikët punojnë kundër çdo infeksioneve?


Asnjë. Ata punojnë vetëm kundër infeksioneve të shkaktuara nga bakteret. Ata nuk punojnë kundër infeksioneve të shkaktuara nga viruset. Në shumicën e rasteve, kollë dhe i lënduar fyt është duke shkaktuar viruse.
Çfarë "rezistenca bakteriale"?


Zakonisht antibiotikët vrasin bakteret, ose të ndaluar rritjen e tyre dhe riprodhimin. Megjithatë, disa baktere probrely rezistencë ndaj antibiotikëve të caktuara, sepse antibiotikët nuk funksionojnë kundër tyre. Rezistenca ndaj antibiotikëve zhvillon shpejtë në qoftë se antibiotikët janë përdorur shumë shpesh apo gabimisht.
Infeksionet e shkaktuara nga këto baktere nganjëherë mund të trajtohet me antibiotik kundër të cilit bakteret nuk kanë fituar rezistencë. Këto barna duhet të administrohet intravenoz në një strukturë mjekësore. Infeksionet e shkaktuara nga lloje të caktuara të baktereve rezistente që nuk mund të trajtohet.Çfarë mund të bëj për të ndihmuar veten dhe familjen time?


A nuk mendoni se antibiotikët do të kuruar çdo sëmundje. Mos përdorni ato në qoftë se ju keni një të ftohtë apo grip. Shumë shpesh, gjëja më e mirë që ju mund të bëni - le të ftohtë apo grip të shkojnë vetë. Ndonjëherë ajo mund të marrë dy javë ose më shumë. Nëse pas dy javësh gjendja juaj më keq, telefononi mjekun tuaj.Si mund ta di nëse unë duhet të marrë antibiotikë?


Përgjigja për këtë pyetje varet nga ajo që ka shkaktuar sëmundjen tuaj. Më poshtë ju do të gjeni disa udhëzime bazë:
Ftohjet dhe gripit. Këto sëmundje janë shkaktuar nga viruset. Ata nuk janë trajtuar me antibiotikë.
Kollë dhe bronkit. Ata janë të shkaktuara zakonisht nga një virus. Megjithatë, në qoftë se ju keni probleme me të butë ose sëmundje që zgjat një kohë të gjatë, është e mundur që ajo është shkaktuar nga bakteret. Mjeku juaj mund të përshkruajnë antibiotikët.
Dhimbje të fytit. Më shpesh kjo është shkaktuar nga viruset, dhe antibiotikët janë të nevojshme. Megjithatë, fyt strep (dhimbje të streptokokut të fytit) të shkaktuara nga bakteret. Zakonisht para emërimit për antibiotikët trajtimit duhet të marrë një shtupë nga fyt dhe të kryejë analiza laboratorike.

Infeksion i veshit. Ka shumë lloje të infeksionet e veshit. Për trajtimin e disa prej tyre (por jo të gjithë!) Janë të nevojshme antibiotikë.
Sëmundjet e sinuseve. Për trajtimin e tyre është përdorur gjithmonë antibiotikë. Megjithatë, hundë zihet fryma, dhe mukusit hundës të verdhë apo të gjelbër nuk do të thotë që ju keni nevojë për antibiotikë.