Antibiotikët apendiksit


Disa ekspertë thonë se antibiotikët mund të zëvendësojë kirurgji apendiksit. Të tjerë argumentojnë se kjo çështje kërkon studim të mëtejshëm.
Hulumtim i ri sugjeron se antibiotikët në vend të një operacioni disa pacientë me apendiksit mund të jetë efektive dhe të sigurt.
Apendiksit - një inflamacion i shtojcë. Kjo shtojcë e vogël e bashkangjitur në fillim të zorrës së trashë.
"Ne besojmë se terapia me antibiotikë mund të jetë i sigurt terapi fillestare për pacientët me apendiksit akute të pakomplikuar," - thotë studiuesi Dilip N. Lobo, profesor i kirurgjisë gastrointestinal në Universitetin e Nottingham në Britani të Madhe. Por ai theksoi: "Megjithatë, për pacientët të cilët janë të pasur komplikime të tilla si vrimë, ende kanë nevojë për heqjen kirurgjikale të shtojcë."


Megjithatë, tha ai, vetëm rreth 20% e pacientëve me apendiksit komplikuar në kohën kur ata kërkojnë trajtim. "Studimi ynë tregon se trajtimi i mbetur 80% e pacientëve me apendiksit pakomplikuar mund të kryhet, të paktën fillimisht, duke përdorur antibiotikë, dhe në qoftë se kjo është gjendja e tyre të përmirësohet, ata nuk kanë nevojë apendektomi."

Në këtë studim, antibiotikët ishin të efektshme për vetëm 63% e pacientëve me apendiksit pakomplikuar.
Në një editorial shoqërues, Olaf Bakker, MD, një banor kirurgjikale në University Medical Center Utrecht në Holandë, beson se më shumë hulumtime është e nevojshme.Antibiotikët apendiksit: detaje


Që nga viti 1889, mjekët besonin se heqja kirurgjikale e shtojcës është më shumë se i përshtatshëm, thotë Lobo. Mjekët besonin se pa kirurgji shtojcën ia plas. Kohët e fundit, disa ekspertë kanë sfiduar këtë ide.
Mjekët mund të përdorin CT për të vlerësuar se si apendiksit mund të përparojë.
Disa studime të kohëve të fundit kanë treguar se trajtimi me antibiotikë krijon më pak probleme për pacientin (nëse gjendja e tij nuk është e komplikuar) se sa me kirurgji.

Kështu, Lobo bëri ekipi vlerësues i katër studimeve të botuara në të cilat trajtime janë krahasuar apendiksit. Studimi përfshiu 900 pacientë historia mjekësore. Nga këto, 470 njerëz morën trajtim antibacterial, dhe operimin 430-ty është kryer. Antibiotikët janë administruar intravenoz, dhe pacienti është marrë si tableta dhe zgjidhje me gojë.
Konkluzionet e tyre:Kur trajtimi me antibiotikë në 63% të përmirësimit të pacientëve ka ndodhur për një vit. Të tjerë, megjithatë, ka pasur një operacion kirurgjik.

Krahasuar me trajtim kirurgjik, një grup që e mori antibiotikët tregoi 39% më pak komplikime. Kjo nuk vlen për pacientët të cilët pas terapisë antibiotike është ende qëllim operacion.
Një e pesta e pacientëve që janë trajtuar me antibiotikë, pas një kohe u kthye në spital. Nga këto, 19% kishin formën komplekse të apendiksit.
Kohëzgjatja e qëndrimit në spital nuk ndryshojnë në mes të dy grupeve.

Antibiotikët apendiksit: një tjetër pamje


"Kjo ide nuk është e pakuptimtë", - tha Becker, i cili ka marrë pjesë në krijimin e udhëzimeve holandeze kombëtare për trajtimin e apendiksit akute. "Megjithatë, - thotë ai - përdorimi i antibiotikëve, si trajtimi i parë-line të apendiksit ka mangësi serioze. Njëra është vonesa në operacion, në qoftë se gjendja e sëmundjes përparuar. Kjo ishte për shkak të numrit të lartë të komplikimeve. "

Ndërsa mjekët përdorin teste të shqyrtimit për të vlerësuar gjendjen e pacientit, "ajo i jep 100% garanci ", - thotë Becker.
"Hulumtuesit kanë ngritur një pyetje interesante, por ajo gjithashtu tregon se ne kemi nevojë për më shumë të dhëna të", - tha ai.


Qasja në këtë çështje në SHBA


"Koncepti i trajtimit të apendiksit me antibiotikë është infektues shumë më e ngadalshme në SHBA se sa jashtë vendit", - tha S. Paresh Shah, MD, drejtor i kirurgjisë laparoskopike e traktit digjestiv dhe kirurg në Lenox Hill Hospital në Nju Jork.

"Koncepti i trajtimit të apendiksit me antibiotikë në ajër në Evropë për një kohë të gjatë", - tha ai.
"Shumë mjekë në SHBA mbështesin idenë e trajtimit parësor e apendiksit me antibiotikë dhe vonojë operacioni në qoftë se gjendja nuk është e vështirë," - thotë Shah.
Në vitet e fundit, tha ai, në qoftë se dikush iu afrua në spital me apendiksit, operacioni është kryer në më të hershme, edhe në qoftë se ajo ishte në mes të natës.
"Tani - thotë ai - një qasje tipike ishte situata në qoftë se mjeku mendon se pacienti nuk është e komplikuar, antibiotikët pacienti i emëruar, por në të njëjtën kohë operacioni është planifikuar për ditën e ardhshme apo më shumë"

Një nga të meta të studimit, sipas Dr Shahut është mungesa e të dhënave mbi shpenzimet.
Edhe pse operacioni do të jenë më të shtrenjta, thotë Shah, dallimi në mes të operacionit dhe trajtimit me antibiotikë nuk mund të jetë aq e madhe. Grupi, i cili është duke u trajtuar me antibiotikë, ka qenë në spital në drogës nëpërmjet venave. Dhe për këtë arsye studiuesit gjetën asnjë ndryshim në gjatësi të përgjithshme prej qëndrimit në spital midis grupeve.