Vitamina mbidozë


Pas informacionit nga reklama dhe rekomandimet e prodhuesit, shumë njerëz të marrë vitaminat gjatë gjithë vitit dhe të pakontrolluar, madje pa u konsultuar me mjekun tuaj. Megjithatë, jo të gjithë e di se mbidozë e vitaminave mund të jetë shumë më e rrezikshme se sa mungesa e tyre. Kështu, frika e beriberi shkakton një tjetër problem - hypervytamynozu.
Çfarë hypervitaminosis?
Vitaminat - janë substanca organike të nevojshme për zhvillimin normal, rritjen dhe funksionimin e trupit të njeriut. Mungesa apo mangësi e tyre mund të çojë në sëmundje shumë serioze.


Nevoja e vitaminave ndryshon dhe varet nga shumë faktorë:. Mosha, gjinia, ashpërsia e sëmundjes, natyrën e punës, dhe kështu me radhë D. Megjithatë, kjo nevojë është edhe pengesë që nuk duhet të kaloj, përndryshe ajo është e mbushur me pasoja të pakëndshme.
Pjesa hypervitaminosis dy forma: akute dhe kronike. Hypervitaminosis akut ndodh pas një përdorim të vetëm të doza të mëdha të vitaminës, kronike - me konsum afatgjatë të dozave vitaminë më të madhe të normës. Gjithashtu hypervitaminosis mund të ndodhë në përdorimin e dozave të vogla të vitaminës, e cila është një ndjeshmëri të veçantë.

Më shpesh ndodhin mbidozë hypervitaminosis e vitamina yndyrë shpjegueshëm - A, D, E, dhe se këto vitamina, ndryshe nga i tretshëm në ujë, kanë aftësinë për të grumbulluar në trup.
Mbidozë e vitaminës A
Hypervitaminosis akute e vitaminës A çon në dhimbje koke, të përzier, të vjella, konvulsione, humbje të vetëdijes, skuqje të lëkurës. Simptomat tipike të mbidozë kronike e vitaminës A janë: nervozizëm, shqetësim gjumë, urinim i shpeshtë, thatësi dhe humbjen e flokëve. Në të njëjtën kohë ka mosfunksionim të mëlçisë, ulur prodhimin e prothrombin (një proteine ​​që ndikon koagulimit të gjakut), e cila çon në hemolizës, gjakderdhje mishrat, gjakderdhje të hundës. Spurs Bone mund të duket e dhimbshme.

Teprica vitamina A ndikon edhe prodhimin e veshkave mineral-kortykoydov, duke shkaktuar një vonesë në trupin e natrium, klor, ujë, që shkakton ënjtje dhe dhimbje të kockave. Shpesh mbidozë e vitaminës vërejtur hyperpigmentation të lëkurës, dhe gjatë shtatzënisë ajo mund të çojë në një shkelje të fetusit.
Mbidozë e vitaminës D
Hypervitaminosis i vitaminës D është shumë e rrezikshme dhe mund të çojë edhe në vdekje. Manifestime tipike e tepricave të saj janë: humbja e oreksit, dhimbje koke, gjendje e sëmurë, vjellje, dukuri e proteinave urinar dhe leukociteve. Kështu nuk është e kullimin e kalciumit kockave dhe hedhjen e tyre në veshkave gjëndra, veshkave, mëlçisë dhe enët e gjakut. Kjo kërcënon formimin e mpiksjen e gjakut, rëndim akute e atherosclerosis, ndryshimet në sistemin kardiovaskular dhe organe të tjera.

Dëmi tepricë të konsiderueshme të kësaj vitamine mund të sjellë fëmijët. Konfiskimet, rritja e vonuar, gurët në veshka - nuk është një listë të plotë të pasojave negative.
Mbidozë e vitaminës E
Sot mbidozë e vitaminës E - nuk është e pazakontë, për shkak të informacionit në lidhje me përfitimet e antioksidantë. Por "ekstra" vitaminë E mund të çojë jo vetëm për dhimbje koke, dobësi dhe zorrë funksionale çrregullimeve (diarre, dhimbje barku, enterocolitis), por edhe për ndërprerje serioze në sistemin imunitar.
Gjithashtu hypervitaminosis e vitaminës ndikon në veprimtarinë e sistemit nervor qendror dhe mund të shkaktojë një rritje të tensionit të gjakut, deri në një krizë hypertensive.

Mbidozë e vitaminës K
Hypervitaminosis e vitaminës K ndodh shumë rrallë, pasi që kjo vitaminë është toksike. Shënim, megjithatë, se ajo mund të shkaktojë përçarje e koagulimit të gjakut, e cila mund të jetë e padëshirueshme në sëmundje të caktuara.
Vitamina që shkrihet në ujë të tepërt
Efektet negative përfshin mbidozë dhe ujit-shpjegueshëm vitamina të cilat janë excreted në urinë. Kështu, vitaminë tepërt të çon në dehje, rradhës dhimbje të muskujve, tensionin në rritje, zgjerimin e mëlçisë.

Mbidozë e vitaminës C çon në rritjen e presionit të gjakut, anomalitë e zemrës, rritjen e koagulimit të gjakut, brishtësisë së enëve të gjakut.
Pra, për të shmangur zhvillimin e hypervitaminosis duke marrë vitamina si droga, duhet të jetë në recetë dhe nën kontrollin e tij.