Korrje dhe përpunimi i bimëve medicinale


Gjatë rritjen e bimëve të ndryshme të prodhojë sasi të mëdha të ushqyesve që njerëzit përshtatur për të përdorur për qëllime të ndryshme: Ushqime themelore dhe plotësuese që përmbajnë proteina, karbohidratet dhe yndyrna, erëza dhe substancat aromatike, ngjyra burim mishrat, resins etj Bimët gjenerimin janë gjithashtu substanca biologjikisht aktive e cila, kur futet në trupin e njeriut bëjë gjëra të ndryshme nga ajo. Korrje dhe përpunimi i bimëve medicinale lejon të organizojnë punën me cilësi të centralizuar në prodhimin dhe montimin e lëndëve të para për të bërë drogë.Bimët medicinale janë të thirrur, të cilat përmbajnë substanca biologjikisht aktive që përdoren për qëllime mjeksore: glycosides zemrës veprimit, saponins, taninet, coumarins, chromone, vajra esenciale, terpenes, mishrat, resins, vitamina, etj Disa substanca të paqëndrueshme janë në gjendje që të ndërpriten funksionet jetësore trupi, të tjera - të normalizojë prekur në çdo proceset sëmundje që shkaktojnë përmirësim.

Shumë lloje të bimëve medicinale që kanë kohë që janë përdorur në mjekësinë popullore për trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të caktuara të kërkojë më shumë përkufizim janë në përbërje të tyre biologjikisht aktive, studimi i rezervave të tyre në natyrë, mundësia e organizimit përgatitjet dhe varg.


Për qëllime terapeutike, përdorin ato pjesë të bimëve mjekësore, ku shumica e ushqyesve. Korrje dhe përpunimi i bimëve të tilla është kryer sipas rregullave të caktuara.

Korrje e bimëve medicinale. Kryerja e në një kohë kur bimët të përmbajë shumën maksimale të substancave biologjikisht aktive të dobishme. Bimë të ndryshme periudha të tilla ndodhin në kohë të ndryshme të vitit, të cilat mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme nga kushtet e motit, kohën e ndryshimit të stinëve dhe faktorë të tjerë natyrore.

• Veshkat janë korrur në fillim të pranverës, në fillim të ënjtje. Mbledhja mbaron kur në krye të fillojë të kthehet veshkave të gjelbër, duke treguar se rritja e tyre.

• Leh është korrur gjatë lëngje lëvizjes fillim të pranverës. Në këtë kohë ajo është e ndarë mirë nga druri.
• Lë të fillojnë të mbledhin, kur ata arrijnë madhësinë normale dhe të përfundojë kur ata fillojnë të kthehet të verdhë dhe vdesin. Ajo është e mirë për të mbledhur ato gjatë bimëve lulëzuar.
• pjesët ajrore të bimëve barishtore (bar) të mbledhura në fillim të lulëzuar ose në bimëve të plotë lulëzuar.
• Lule dhe buds mbledhura në fazën e lulëzuar, në fillim.
• Frutat dhe fara janë korrur kur plotësisht të pjekur ata nganjëherë manaferrat që zhubros, gris një papjekur pak, se nuk e pakëson pronat e tyre medicinale.

• rrënjët, rizomat dhe zhardhokët janë korrur gjatë vdekjes së pjesët ajrore të bimëve medicinale, kur bimët janë duke shkuar për të shkuar në fazë pushimi (në fund të verës - fillim të vjeshtës).

Mbledhja e pjesëve ajrore të bimëve mjekësore është kryer në një mot të thatë. Korrje përfshin mbledhjen e bimëve mjekësore në zonat ekologjikisht të pastra, të papërpunuara, të prerë dhe mbledhur përgjatë rrugëve, fabrikat operative pranë dhe ndërmarrjeve, pluhur dhe të pista, jo të pranuara dhe të shfrytëzohen.

Përpunimit fillestar i bimëve të para. A nuk e lënë të lëndëve të para në enë, kështu që ajo mund të zlezhatysya dhe të ngrohtë, si pjesë ende e vdekur të bimëve lëshojnë nxehtësi. Lëndëve të para mbledhura paraqitura në pëlhurë, kanavacë, tavolina druri të pastër dhe të renditura, duke hequr materialet dëmtuar dhe papastërtitë padëshiruar.


Tharje herbs. Pasi që vetëm një pjesë e vogël e bimëve përdoren të freskëta, të thata numrin e saj kryesore, në mënyrë që të ruajë pronat medicinale. Detyra kryesore e materialit tharje është heqja lagështi, përfundimin e proceseve të jetës dhe veprimit të enzimeve. Temperatura tharje bimëve është e ndryshme:

• Lëndët e para përmban vajra esenciale - 30-30 gradë;
• Lënda e parë, e cila përmban glycosides - 55-60 gradë;
• lëndëve të para, e cila përmban vitaminë C - 80-90 gradë.


Lëndëve të para të thjeshta dhe të thatë në dispozicion në të hapur, varur apo të përhapur në hije nën një kulm, në një vend të ventiluar mirë.

Ruajtjen e bimëve medicinale. Lëndët e para ruhen në një vend të thatë, para se hedhjen në ruajtje, ajo duhet të zgjidhet: bimë me erë të fortë nuk mund të ruhen me të tjerët. Ju duhet për të ruajtur të lëndëve të para në letër dhe rroba çanta apo qese, duke marrë të gjitha masat për të mbrojtur kundër dëmtuesve.

Përpunimi i bimëve mjekësore është kryer mbi bimët kimike dhe farmaceutike, laboratorët bimor-paketim, barnatore. Dorëzimi i lëndëve të para të bëra në një mot të thatë. Përpunimi përfshin krijimin e kushteve të favorshme për përgatitjen e farmaceutike, infusions, decoctions, tarifat, teas. Të gjitha drogat, të cilat përdoren për prodhimin e bimëve mjekësore, do të bëhet pa papastërtitë, nga lëndët e para të cilësisë së lartë, të pastër dhe të mblidhen dhe ruhen.


Bimët medicinale të egra të shërbejë si një bazë për krijimin e një numri të drogës në shumë raste janë përdorur edhe pa para-trajtimit. Praktika Botërore ka 40% të barnave që prodhohen Kimike dhe industrinë farmaceutike, prodhim i cili përdor materiale bimore. Ky droga përdoret për trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare, sëmundjeve të traktit gastrointestinal dhe mëlçisë. Numri i tyre i përgjithshëm është tre të katërtat e vëllimit të prodhuar kryesisht droga.


Materialet Big korrje medicinale të para të prodhuara nga grupe të veçanta të punëtorëve të trajnuar gjatë një tubimi masiv tërhequr vendasit dhe të gjithë. Prokurimit, të organizuar siç duhet garantuar sigurinë e bimëve në zonat e përcaktuara dhe të çojë në një reduktim në numrin e tyre.