Droga pritjes antyparkynsonycheskyh mund të çojë në çrregullime të sjelljes


Pothuajse një e pesta e pacientëve Parkinson sëmundje që marrin drogë dopaminergjike antiparkinsonian në doza terapeutike, mund të zhvillojnë çrregullime të sjelljes të tilla si dëshira patologjike për lojrat e fatit dhe hypersexuality.
Në përfundime të tilla shkencëtarët amerikanë në studimin e pacientëve të trajtuar në Klinikën Mayo në Rochester (SHBA).
Në të njëjtën kohë, në pacientët e trajtuar me ilaçe dopaminergjike antiparkinsonian në doza të ulëta, të cilat ishin vetëm karbydopu ose levodopa, si dhe në pacientët paperpunuar, çrregullime të sjelljes e përmendura më sipër nuk është vërejtur.


"Mjekët të cilët merren me pacientë të tillë duhet të dinë se droga dopaminergjike mund të shkaktojë probleme të sjelljes, ndonjëherë i gabuar për çrregullime mendore"- Paralajmëron Dr J. Michael Bostwick et al në një deklaratë të publikuar në botimin e fundit "Materialet Klinika Mayo" (Procedura Klinika Mayo).
Kryer studimi i tyre kishte për qëllim në një përcaktim më të saktë të frekuencës së ngjarjeve negative në mesin e pacientëve me sëmundjen e parkinsonit. Për ta bërë këtë, J. Michael Bostwick dhe kolegët e tij shqyrtuar 267 raste të pacientëve që jetojnë në 7 qarqe të afërt në Klinikën Mayo. Të gjithë pjesëmarrësit u trajtuar nga sëmundja e Parkinsonit 2004-2006

Në mesin e 66 personave të anketuar që marrin drogë dopaminergjike antiparkinsonian, nga të cilat vetëm 38 - përdoren ato në doza terapeutike (pramipeksol 2 mg / ditë ose më shumë ropinirol ose 6 mg / ditë ose më shumë); 178 pacientë që marrin vetëm levodopa ose karbydopu; 23 - nuk ka marrë ndonjë trajtim.

Çrregullim i pandreqshëm janë zbuluar në 6 meshkuj dhe 1 grua të moshës 46-80 vjet - në disa ata kanë zhvilluar një muaj pas përkthim në doza të mirëmbajtjes të drogës dopaminergjike. Në 5 pacientët tregoi varësinë patologjike në kumar (bixhoz) në 5 - hypersexuality (tre pacientë edhe efektin negativ të vrojtuar). Ata gjithashtu gjetën çrregullim tjetër ngulët-i sëmurë.

Këto kushte patologjike që shpesh zgjati për vite me rradhë, u ndal pas reduktimit dozë ose ndërprerjes së terapisë. Dy pacientë tashmë marrin trajtim afat-gjatë të çrregullimeve mendore para se lidhja ishte i ndotur gjendjen e tyre me trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit.
Këto efekte të padëshirueshme në pacientët që marrin antyparkynsonycheskyh dopamine në doza terapeutike të zhvilluara vetëm në pacientët e përshkruara, që korrespondon me një frekuencë prej 184% të mostrës. Dr Bostwick dhe kolegët ia atribuojnë këtë me faktin se këto shtete gjatë mund të mbeten të panjohur, ose asnjë.

"Këto probleme mund të jetë shumë e rëndësishme në jetën e pacientëve - Autorët e studimit shkruajnë - një pasion për lojrat e fatit mund të ikjes kapacitetet financiare të familjes, dhe hypersexuality - kërcënojnë martesën dhe reputacionin e pacientëve".
"Mjekët duhet të paralajmërojnë pacientët e tyre dhe familjet e tyre në lidhje me mundësinë e komplikimeve të tilla si marrëdhëniet e tyre me përdorimin e drogës dopaminergjike mund të vendosen në të njëjtën kohë".
Botuar në materialet Solvay Pharma