Çfarë ju duhet të dini në lidhje me antibiotikët
Një histori pak


Për mijëra vjet njerëzimi ka qenë subjekt i sëmundjeve infektive që morën miliona jetëve dhe kanë qenë shkaku kryesor i vdekjes. Në vitin 1929 mikrobiologu anglisht Alexander Fleming zbuloi antibiotik parë - penicilinë. Kjo ishte një nga zbulimet më të mëdha ndonjëherë XX. Një epokë e re në biologji dhe mjekësi - epoka e antibiotikëve. Me 40 vjet e drogës që vrasin ose pengojnë rritjen e mikroorganizmave zakonisht të përfshira në praktikën mjekësore. Aftësia e antibiotikëve për të luftuar me sukses kundër sëmundjeve infektive, pasi konsiderohet vdekjeprurëse, është parë si zgjidhja. Megjithatë, menjëherë pas fillimit të antibiotikëve, mjekët janë të ballafaquar me problemin e rezistencës antibiotik - bakteret filluan të shfaqen, pandjeshëm ndaj veprimit të tyre. Për fat të keq, çdo vit numri antybiotykostiykyh mikroorganizmave rritje të qëndrueshme. Kjo është kryesisht për shkak të faktit se, duke harruar kujdes, shumë njerëz përdorin antibiotikët e tyre sipas gjykimit.
Çfarë ju duhet të dini në qoftë se ju do të përdorni antibiotikët:


Antibiotikët janë të efektshme vetëm për sëmundje bakteriale infektive, pra në rastet kur patogjene janë bakteret
Pjesa më e madhe e popullsisë është në shtëpinë e tyre kits antibiotikët dhe vlen vetë për ftohjet, ethe, çrregullime të zorrëve, jo vetëm absolutisht qesharake dhe të padobishme, por të dëmshme.Antibiotikët janë të padobishme për të aplikuar në:

SARS, gripi - këto shtete të shkaktuara nga viruset, të cilat antibiotikët nuk kanë asnjë efekt;Temperatura e ngritur - antibiotikët nuk janë droga antipiretik dhe analgjezik;


inflamacion - antibiotikët kanë efekte anti-inflamator;


kollë - ka shumë shkaqe të kollës: infeksionet virale, alergji, astma bronkiale, mbindjeshmëri ndaj stimujve të mjedisit dhe shumë të tjerë, dhe vetëm një pjesë e vogël e kollës lidhur me mikroorganizmave;


Çrregullim zorrëve - jo domosdoshmërisht se ky kusht është një shenjë e një infeksion zorrëve. Karrige shkelje mund të shkaktojë shumë arsye, duke filluar nga intoleranca e thjeshtë e çdo produkti dhe mbaron toksykoynfektsyey ushqimit kur trupi nuk merr patogjen dhe toksina të prodhuara prej tyre. Përveç kësaj, duhet theksuar se shumica e infeksioneve të zorrëve të shkaktuara nga viruset, por edhe në qoftë se patogjene - bakteret, antibiotikët shpesh zgjasin sëmundje.
Përdorimi antibiotikët nevojë për indikacione të rrepta dhe vetëm nëse mjeku do të përcaktojë diagnozën e sëmundjeve infektive.
Të gjitha barnat e kësaj klase, për fat të keq, nuk janë universale dhe nuk pafajshëm. Çdo antibiotik ka një spektër të aktivitetit që është e vlefshme vetëm në disa mikroorganizmave të ndjeshme të saj. Vetëm një mjek mund të përcaktojë se cili antibiotik është e nevojshme në një sëmundje të veçantë.
Vetë-mjekim me antibiotikë promovon përhapjen e infeksioneve (p.sh., sifilizi). Antibiotikët vetë mund të çojë në "fshihet" shenjat e sëmundjes, dhe ajo do të jetë shumë e vështirë (në mos e pamundur) për të zbuluar. Kjo është veçanërisht e vërtetë në rastet e barkut dyshuar akute kur duhur dhe të diagnostikuar me kohë varet nga jeta e pacientit. Trajtimi i paefektshëm antibiotik mund të rezultojë në kronicitetit e sëmundjeve (gonorre, klamidia, infeksionet e zorrëve).Vetëm një mjek mund të përcaktojë dozën dhe kohëzgjatjen e antibiotikut


Përkundër udhëzimeve të hollësishme që shoqërojnë pothuajse të gjitha drogat, ka shumë faktorë që mund të konsiderohet nga një mjek. Kështu, doza të ulëta apo kurs të shkurtër mund të çojë në rezistencën e një mikroorganizëm që një antibiotik, në të cilin trajtim rast do të duhet të fillojë përsëri. Mos harroni se të përmirësuar shëndetin ose reduktuar temperatura nuk është arsye për anulimin e antibiotikut, pasi që vetëm kurs të plotë të trajtimit mund të çojë në shërim.

Doza të tepërta ose kurs shumë të gjatë mund të ketë një efekt toksik në trup. Përveç kësaj, shumë njerëz vuajnë nga sëmundjet e zemrës, mëlçisë, veshkave, sistemit nervor, diabet etj dhe pothuajse gjithmonë duhet të marrë medikamente të tjera. Vetëm një mjek mund të marrë parasysh ndërveprimet e mundshme midis drogës dhe të zgjedhin më të sigurt për personin antibiotikut.
Përdorimi antibiotikët duhet të jetë nën mbikëqyrje mjekësore dhe duhet të informojë atë për çdo ndryshim në shëndetin gjatë trajtimit.

Kur antibiotikët zgjedhjen duhet gjithashtu të marrin në konsideratë efektet e mundshme anësore të çdo droge është, sepse nuk ka shërim pa efekte anësore. Kjo alergji, origjinalitet, efektet toksike në veshkat, mëlçisë, gjak dhe më shumë. Shumica e efekteve anësore të barnave janë të rralla. Megjithatë, kompanitë serioze prodhuese të drogës gjithmonë tregojnë ndryshimet e mundshme negative në gjendjen e pacientit, madje edhe në qoftë se ata nuk yyazytsirno qenë lidhur me këtë drogë. Vetëm një mjek mund të vlerësojë rrezikun e vërtetë lidhur me përdorimin e një droge të caktuar; në rastin e efekteve anësore të vendosë për vazhdimin e trajtimit, ndërprerjes së drogës apo emërimin e trajtimit shtesë.Është e papranueshme që të përdorin drogë me një afat


Në barnave me afat të skaduar (sidomos tetracycline) në mënyrë të konsiderueshme rrit yyazytsirnist e efekteve anësore. Është shumë e vështirë të parashikohet se si një droge do të sillen në trup. Ilaçe të skaduara do të bëjë më shumë dëm sesa dobi.
Sidomos antibiotikët duhet të përdoren me kujdes te fëmijët, gratë shtatzëna dhe lactating gratë.
Ju lutemi të jenë të vetëdijshëm se shumë të përhapura dhe "popullore" në mesin e antibiotikëve popullsisë (tetracycline, doxycycline, chloramphenicol, etj) janë të ndaluara për përdorim në fëmijët, gratë shtatzëna dhe lactating gratë. Ata kanë efekte toksike për të fetusit dhe fëmijën.

Shitja e lirë e antibiotikëve në - nuk ka asnjë arsye për pavlerë për ta. Është droga që duhet të përdoren nën indikacione strikte dhe vetëm me recetë! Mos u përpiqni trajtim i vetëm, duke besuar udhëzimet vetëm për të drogës dhe udhëzon në rrugë mjekësore!
Burimi: www.antibiotic.ru