Si të trajtohet me antibiotikë Këshilla


Mjekësia moderne nuk mund të paramendohet pa antibiotikë, dhe emrat e këtyre barnave janë gjetur gjithnjë në recetë. Në të njëjtën kohë i antibiotikëve thashetheme shkon keq, shumë njerëz të gjejnë ata shumë e rrezikshme dhe për këtë arsye të përpiqemi të gjitha mënyra për të shmangur përdorimin e tyre. Të tjerë, megjithatë, nuk i japin rëndësi për shkak të efekteve anësore të antibiotikëve dhe abuzojnë ato. Si mund të përcaktuar se në cilat raste duhet të marrë antibiotikë dhe ku më mirë që të përmbahet nga ata? Sa e rrezikshme këto barna dhe si për të shmangur efektet e mundshme anësore? Përgjigjet për këto dhe pyetje të tjera ju do të gjeni në artikullin tonë.
Antibiotik: një ilaç për të gjitha sëmundjet apo helm?


Antibiotikët eshte nje substance kimike që mund të bllokojë rritjen e mikroorganizmave ose shkakton vdekjen e tyre. Nga përcaktimi ne mund të kuptojmë se antibiotikët është asgjë si helm. Në të vërtetë, për shumë mikrobe (bakterie, fungi) antibiotikët janë shumë helmuese, por ajo është një pronë që ne përdorim antibiotikët për të luftuar sëmundjet infektive. Dhe çfarë lidhje me ndikimin e antibiotikëve tek njerëzit? Antibiotikët janë po aq të rrezikshme për njerëzit, si për mikrobet? Sigurisht jo! Toksiciteti i shumicës së antibiotikëve kundër trupit të njeriut është shumë më e ulët se sa në lidhje me mikrobet, apo edhe mungon. Kjo antibiotikët pronës quajtur parimin e selektivitetit.


Shumë antibiotikët fokusuar selektive në strukturat e caktuara të mikrobeve që kanë analoge të ngushta në trupin tonë. Pavarësisht këtij potenciali toksike e shumë antibiotikëve është mjaft e madhe për të shkaktuar dëm dhe njeriun.
Zakonisht duhet të zgjedhin në mes të rrezikut të përdorimit të antibiotikëve dhe rrezikun e trajtimit joadekuat të sëmundjeve infektive me të gjitha komplikimet e mundshme. Në këtë situatë, zgjedhja e mjekëve nuk është i qartë. Në shumë raste, infeksioni në gratë shtatzëna, nënat pleqsh dhe fëmijë të vegjël, apo pacientët me sëmundje kronike mjekët e kufizojnë përdorimin e antibiotikëve.Në disa raste, përdorimi i antibiotikëve të nevojshme?


Antibiotikët janë të dizajnuara për të luftuar bakteret dhe për këtë arsye përdorimi i tyre duhet të kufizohet në trajtimin dhe parandalimin e infeksioneve bakteriale.
Përdorimi i antibiotikëve në trajtimin e sëmundjeve të caktuara (pneumoni, infeksione të sistemit urogjenital, lëkurës purulent inflamacion, infeksion, infeksionet seksualisht të transmetueshme, etj) natyrisht, por në rastin e sëmundjeve të tjera të nevojës për të përdorur antibiotikët është e diskutueshme. Një shembull klasik i sëmundjeve të tilla është ftohjet banale. A kam nevojë për të përdorur antibiotikët në praninë e ndonjë shenjë të infeksionit? Definitely Përgjigje për këtë pyetje është e pamundur. Infeksioni Infeksioni është i ndryshëm dhe për këtë arsye çdo rast të trajtimit të sëmundjes duhet të vazhdojë nga foto e vërtetë të sëmundjes. Autorët e më të ftohtë të përbashkët, për shembull, janë viruset, kundër të cilave antibiotikët janë krejtësisht impotent, por si në zhvillimin e sëmundjes për infeksionin virale dhe bakteriale bashkohet kështu që në këtë rast, antibiotikët mund të përdoren.

Shenjat kryesore të infeksionit bakterial janë:Zgjatur dhe rritja e vazhdueshme e temperaturës;
Re përkeqësimin e gjendjes së përgjithshme të pacientit pas një periudhe të shkurtër të përmirësimit;
Shkarkimi purulent;
Ndryshime specifike në gjak (leukocytosis - Rritja e numrit të qelizave të bardha të gjakut).Vendimi për të përdorur antibiotikë nuk duhet të merren vetëm. Jetë i sigurt që të konsultoheni me mjekun tuaj në lidhje me përdorimin e ndonjë drogë nga grupi i antibiotikëve.


Për disa antibiotikë të vërtetë e rrezikshme?


Për disi të sqaruar situatën me rrezikun e antibiotikëve duhet të marrin në konsideratë dy pyetje:
Për të cilat grupe të pacientëve antibiotikëve me të vërtetë të rrezikshme dhe mund të përdoret vetëm në raste të veçanta?
Në disa raste, përdorimi i antibiotikëve rrit rrezikun?Përgjigja në pyetjen e parë do të jetë e drejtë për të filluar me vëzhgimin se efekti toksik i antibiotik varet jo vetëm në strukturën kimike të saj, dozë ose rrugë të administratës. Një faktor i rëndësishëm në përcaktimin rrezikun e përdorimit të antibiotikëve është karakteristikat individuale të pacientit, gjendjen e tij. Bazuar në këtë, ka disa grupe të pacientëve dhe shtetet me rrezik të lartë të antibiotikëve. Kështu, shtetet me një rrezik në rritje të përdorimit të antibiotikëve janë:
Shtatzënia - është një contraindication absolute për përdorimin e shumicës dërrmuese të antibiotikëve.Rreziku i trajtimit me antibiotikë gjatë shtatzënisë është përcaktuar nga njëra anë ndikimin negativ të antibiotikëve në të fetusit në zhvillim, nga ana tjetër, rrit ndjeshmërinë e nënës organizmit të ardhmen për çdo lloj të kimikateve. Rreziku i përdorimit të antibiotikëve gjatë shtatzënisë është maksimal në tremujorin e parë.
Ban mbi antibiotikëve gjatë shtatzënisë ende nganjëherë duhet të shkelin. Për shembull, zhvillimi i pneumonia apo sëmundje të tjera të rrezikshme, e vë në rrezik jetën e nënës dhe të fëmijës. Në raste të tilla, mjekët përpiqen të përdorin antibiotikët me efekt më të ulët toksike në fetusit (disa antibiotikëve macrolide, penicilinat).
Gji contraindications relative për përdorimin e antibiotikëve. Trajtimi me antibiotikë menjëherë pas lindjes apo menjëherë pas tyre - shumë të shpeshta. Kjo është për shkak të komplikimeve të ndryshme pas lindjes natyrën infektive. Është e njohur se shumë antibiotikët mund të në mënyrë aktive depërtojnë në qumështin e nënës dhe grumbulluar atë në sasi që janë të rrezikshme për fëmijën. Nëse është e nevojshme, përdorni antibiotikët gjatë laktacionit - mënyra më e mirë për të mbrojtur një fëmijë një refuzim të gji në kohën e trajtimit. Disclaimer gji duhet të vazhdojë për një tjetër 2-3 pas trajtimit, siç disa antibiotikët grumbullohen në trup dhe excreted në fund në disa ditë.

Fëmijët e moshës. Fëmijët mund të përdoren vetëm grupe të caktuara të antibiotikëve. Mirë transportohen penicilinat, Cephalosporins, macrolides. Në të njëjtën kohë kategorikisht Ndalohet përdorimi i tetracyclines, sulfonamides. Aminoglycosides, chloramphenicol dhe antibiotikët e tjera të forta mund të përdoren vetëm për indikacione specifike (nuk ka efektin e trajtimit të barnave të sigurta).
Pacientët me dëmtim të veshkave ose hepatike. Para emërimit të një kurs të antibiotikëve është e rëndësishme për të kontrolluar gjendjen e veshkave dhe të mëlçisë. Këto organe në mënyrë aktive të grumbulluar dhe riciklimi antibiotikët dhe efektet toksike për këtë arsye e këtyre barnave në këto organe sa më shumë që të jetë e mundur. Duke marrë antibiotikët mund të keqësojë gjendjen e pacientëve me sëmundje kronike të veshkave dhe të mëlçisë. Kështu contraindications për përdorimin e antibiotikëve është veshkave akute dhe kronike dhe sëmundjet e mëlçisë (pyelonephritis, glomerulonefritis, hepatiti), dhe dështimi i veshkave dhe mëlçisë. Në rastin e pacientëve të tilla zakonisht përdorin antibiotikët me efekte toksike të ulët (penicilinat, cefalosporinat).

Ndjeshmëria individuale ndaj antibiotikëve. Antibiotikët më të zakonshme origjinalitet manifestohet alergji. Në disa pacientë, rreziku i reaksion alergjik është aq i madh se përdorimi i këtij lloji të antibiotikëve krejtësisht të përjashtuara. Në rëndësishme Doktor për të informuar alergji ekzistuese. Është gjithashtu e rëndësishme për t'u marrë parasysh faktin se në disa raste mund të jetë një alergji kryq, për shembull, intoleranca penicilinë alergji mund të zhvillohet në cephalosporins tyre familjare.
Përdorimi rreziku i antibiotikëve, megjithatë, nuk është i kufizuar. Në rastin e pacientëve pa contraindications të drejtojë përdorimin e antibiotikëve reaksione serioze negative mund të ndodhë kur:Shkelja doza e përshkruar nga mjeku juaj. Duke përdorur doza shumë të mëdha të antibiotikëve ", për të siguruar efektin e tyre terapeutik", mund të kombinohet me një rritje të toksicitetit të tyre dhe për këtë arsye kërcënon mëlçinë dhe veshkat. Nga ana tjetër, përdorin doza shumë të ulët të antibiotikëve jo vetëm kapërcen infeksionit, por edhe kontribuon në shfaqjen e shtameve antibiotik-rezistente të baktereve. Për të arritur efektin maksimal terapeutik dhe për të reduktuar rrezikun e reaksioneve negative, të përpiqet t'i përmbahet trajtimit të përshkruar nga mjeku juaj që ju të besoni.

Antibiotikët duke skaduar helmim kërcënues si toksiciteti e shumë antibiotikët rritet ndjeshëm pas skadimit të vlefshmërisë së tyre ose ruajtje në kushte të papërshtatshme. Para fillimit të trajtimit, sigurohuni të drogës në jetë dhe të mos e përdorni ilaçe si ju dyshim.
Kombinimi antibiotikët me disa ilaçe mund të zvogëlojë efikasitetin e tyre apo për të rritur toksiciteti e tyre. Për të shmangur këto dhe efekte të tjera anësore, tregoni mjekut tuaj për të gjitha drogat që përdoren, dhe nuk përdorin droga të tjera pa u konsultuar me mjekun.


Si për të parandaluar reagime negative që lidhen me përdorimin e antibiotikëve?


Trajtimi me antibiotikë është i njohur, mund të shkaktojë një numër të efekteve serioze anësore (reaksione alergjike, dëmtime toksike veshkave dhe çrregullimeve të mëlçisë të traktit gastrointestinal, dysbiosis zorrëve, çrregullime neurologjike). Shumica e efekteve anësore që lidhen me trajtimin me antibiotikë lind nga shkelja e dozimit apo planit të trajtimit, në mënyrë për të shmangur këto komplikime është i nevojshëm, para së gjithash, për të vëzhguar planin e trajtimit të kursimit të përshkruara nga mjeku juaj.

Komplikime të tjera që lindin edhe kur përdoret siç duhet, antibiotikët (p.sh., dysbiosis zorrëve) kërkojnë trajtim paralel. Për shembull korrigjimin e zorrëve dysbiosis, përdoret droga nga grupi i probiotics.
Në rast të ndonjë reagime negative apo degradimi gjatë trajtimit me antibiotikë duhet të informojë menjëherë mjekun tuaj.