Lufta me stres post-traumatik
Rivendosjen e bilancit emocional pas aksidentit


Ndikimi i një aksidenti apo ngjarje traumatike shkon përtej lëndimit fizik. Dëmi emocionale shpesh i bën efekt më shkatërrues dhe të qëndrueshme. Ashtu si pastrimin e rrënojave dhe restaurimin e dëmit pas një uragan merr kohë, kjo kërkon kohë dhe për të rivendosur ekuilibrin emocional dhe të kthehen në jetën e vjetër.
Pas aksidentit mund të jetë një varg i emocioneve shumë të forta, konfuze dhe nganjëherë frikshme. Bota papritmas fillon të ndjehen të pasigurt, të paparashikueshme dhe nuk i nënshtrohen kontrollit. Çdo person reagon ndryshe, dhe kjo është në rregull. Por ka veprime të caktuara të cilat janë drejtuar për të, ju mund të ndihmoni veten dhe familjen tuaj të përballen me trauma emocionale.
Trauma emocionale


Fatkeqësitë natyrore dhe katastrofat e tjera, të tilla si aksidentet e makinave, Rrëzohet avioni, ekspozimi i rrezatimit, aktet e terrorizmit janë jashtëzakonisht traumatike për dëshmitarët e mbijetuar të atyre ngjarjeve. Ngjarje të tilla të shkatërrojë ndjenjën tuaj të sigurisë që ju bën të ndjehen të pafuqishëm dhe të prekshme për botë të rrezikshme. Edhe nëse ju nuk janë prekur drejtpërdrejt nga ngjarje të tilla, është e natyrshme - të ndiheni ankthi, frika dhe besimin në të ardhmen diçka si kjo mund të ndodhë.


Në mënyrë tipike, këto ndjenja fillojnë të zhduken sa më shpejt që jeta të kthehet në rrugë të mbarë. Ju mund të ndihmoni këtë proces, duke pasur parasysh se:Njerëzit reagojnë në mënyra të ndryshme të fatkeqësive natyrore dhe ngjarjet traumatike. Nuk ka "e drejtë" ose mënyra "e gabuar" të mendojnë, ndjejnë dhe reagojnë. Të jetë tolerant e reaksioneve dhe ndjenjat dhe reagimet dhe ndjenjat e të tjerëve tyre. Mos i tregoni veten (ose një person tjetër), se si të mendojnë ose të veprojnë.
Shmangni obsesioni me mendimet e ngjarjet katastrofike. Mendimet përsëritëse e përvojave të tmerrshme ose të dhimbshme mund të provojë penguese për sistemin tuaj nervor dhe të bëjnë të vështirë për të menduarit qartë dhe përshtatshmërisë së veprimeve.

Injorimi ndjenjat e tij të ngadalësojë procesin e shërimit. Në një moment, kjo mund të duket se është më mirë të mos ndjehen emocione, por ato ekzistojnë pavarësisht nëse ju paguani vëmendje për ta apo jo. Edhe ndjenjat më të fortë do të jetë në qoftë se ju vetëm të lejojë veten që të ndjehen se çfarë ju mendoni - atëherë emocionet tuaja do të dalë.
Bisedoni për ndjenjat e tuaja mund të jetë e vështirë, por ajo do të lehtësojë gjendjen tuaj. Ashtu si ju mund të jetë e vështirë për të parë në sytë e sigurimit tuaj, mund të jetë shumë më e vështirë për të shprehur ndjenjat e tyre për të tjerët. Por kjo është e rëndësishme. Ajo është e mirë për të biseduar me një njeri të vëmendshëm, të qetë. Por shprehja e ndjenjave duke mbajtur një ditar, pikturë ose procese të tjera krijuese mund të ndihmojë gjithashtu.


Reagimi i përgjithshëm për trauma ose fatkeqësi


Kjo është normale - të ndjehen të një gamë të gjerë të emocioneve të forta dhe reagimet fizike pas ngjarjeve traumatike. Reaksione të tilla emocionale shpesh ndodhin në valë. Nuk mund të ketë raste kur ju ndjeheni të shqetësuar dhe në ankth, por pas një kohë vjen mpirje dhe otsepenelost.


Përgjigjet normale emocionale ndaj ngjarjeve traumatike

Shock dhe mosbesim. Ju mund të jetë e vështirë për të pranuar si fakt realitetin e asaj që ndodhi.
Frika se kjo mund të ndodhë përsëri në qoftë se ju të humbni kontrollin.

Hidhërim - veçanërisht në qoftë se ju e dini se kjo aventurë vdekje.
Pafuqisë - fatkeqësive të papritura dhe të paparashikueshme natyrore dhe aksidente mund të largohet nga ju ndiheni të pambrojtur dhe të pafuqishëm.
Ndjenja e fajit - ju shpëtoi, ndërsa të tjerët vdiqën dhe që ju të mund të bëjë më shumë për të parandaluar situatën.
Zemërimi. Ju mund të jetë i zemëruar me Perëndinë apo diçka tjetër që, sipas mendimit tuaj, është përgjegjës për atë që ndodhi.
Turp - veçanërisht nëpërmjet ndjenjave dhe frikës se ju nuk mund të kontrollit.

Relief. Ju ndjeni se kur ju e dini se më e keqja është pas nesh, dhe të ndjehen shpresën se jeta juaj do të kthehet përsëri në udhë.

Reagimi normal fizik ndaj ngjarjeve traumatike


Simptomat e stresit traumatik nuk kufizohen emocionale. Ka edhe reagime fizike ndaj traumave. Është e rëndësishme të dini se si simptoma fizike duket të mos kenë frikë, kur ata vijnë. Ata zhduken vetë, nëse ju nuk luftoni me ta.Lëkundje apo të dridhura
Fuqimisht mposhtur zemrën
Frymëmarrje të shpejtë

Com fyt, ndjenja ngushtësi në fyt
Ashpërsia e barkut ose seething
Ndjeheni i trullosur ose të fikët
Djersat e vdekjes
Mendimet kaotike.

Shërim nga lëndimi: shikoni për rehati dhe mbështetje


Fatkeqësitë natyrore dhe ngjarje të tjera traumatike përmbytin botën me kokë poshtë dhe duke shkatërruar ndjenjën tonë të sigurisë. Me kalimin e kohës, edhe hapat e vogla të marra për të rivendosur një ndjenjë të sigurisë dhe rehati, mund të jetë e rëndësishme.
Aktivitetet në lidhje me gjendjen tuaj personale ose familjare dhe kujdesen për vetë mirëqenien e tyre (në vend se pasive ndihmën e dikujt duke pritur s), ju nuk do të ndjehen aq të pafuqishme dhe të pambrojtur. Përqëndrohen në diçka që do t'ju ndihmojë të ndiheni më të relaksuar dhe të balancuar.Rivendosja rendin normal të gjërave


Comfort është gjithmonë i pranishëm në jetën tonë të përditshme. Pas kthimit fatkeqësi në jetën normale (të jetë e mundur) për të ndihmuar në minimizimin e stresit, ankthit dhe shpresës. Edhe në qoftë se ajo u bë e pamundur për të vazhduar punën e mëparshme apo për të shkuar në trajnim, ju mund të organizoni ditën tuaj me një kohë tradicionale për të ngrënë, gjumë, pushim dhe të shpenzojnë kohë me familjen time ashtu siç ishte më parë.
A aktivitetet që zënë mendimet tuaja (duke lexuar, duke shikuar filma, gatim, duke luajtur me fëmijët) që ju të mos kushtuar vëmendje dhe energji e tyre ngjarje travmyruyuschemu.Mbani në kontakt me njerëz të tjerë


Ju mund të dëshironi të vidyazykatysya e aktiviteteve sociale dhe për të shmangur njerëzit e tjerë, pas një ngjarje traumatike. Por është e rëndësishme që të qëndrojnë të lidhur me jetën dhe njerëzit të cilët kujdesen për ju. Mbështetje nga të tjerët është jetike për rimëkëmbjen nga stresi traumatik, kështu që nuk do të shmangur mbështetjen e miqve dhe të dashurit në këtë kohë të vështirë për ju.Kaloni kohë me të dashurit.
Mbani në kontakt me njerëz të tjerë që mbijetuan katastrofës.

A rrugën "normale" me të tjerët. Gjërat që kanë të bëjnë asgjë me rrëzimin.
Të marrin pjesë në ngjarje të ndryshme publike.
Përdorni grupet tuaja ekzistuese mbështetëse, organizatat e komunitetit, kisha, mbështetje nga familja dhe miqtë.

Challenge ndjenjën tuaj të pafuqisë


Lëndimi na lë ndjenja e pafuqisë dhe dobësisë. Është e rëndësishme të kujtojmë vetes se ju keni forcën dhe aftësitë që ju mund të merrni nëpër kohë të vështira.
Një nga mënyrat më të mira për të rivendosur një ndjenjë të fuqisë - për të ndihmuar të tjerët. Marrja veprime konstruktive keni pyetje kuptimin e pafuqisë se zhvilluar pas lëndimit:
Mbani njerëzit e tjerë.
Të marrin pjesë në kujdesin e bamirësisë në kohën e tyre të lirë.
Bëhuni një donator i gjakut.
Dhuruar për organizatat bamirëse.

Minimizimin e ndikimit të mediave


Pas një ngjarje traumatike ose fatkeqësi është e rëndësishme për të mbrojtur veten dhe të dashurit tuaj nga ndikimet e panevojshme dhe të kujtojnë gjithashtu traumatike të ngjarjes traumatike.
Ndërsa disa njerëz të gjejnë një ndjenjë kontrolli përsëri, shikuar botimet e ngjarjes traumatike ose shikuar punën për rimëkëmbjen e fatkeqësi, ndërsa të tjerë besojnë se këto kujtojnë mërzitur më të fortë. Veprimet e tepërt e informacionit të dëmtojë edhe më shumë dhe me të vërtetë kontribuon për të ri-lëndimit.
Kufizojnë ndikimin e mediave. A nuk shikojnë lajmet gjatë natës. Informacion krejtësisht të re jashtë të jetës tuaj, në qoftë se kjo ju bën të ndiheni të shtypur.
Ndiqni lajmet e - kjo është normale. Por të përpiqet të shmangë magjepsje sëmurë me imazhe dhe video alarmante. Në vend të shikuar TV, lexojnë gazeta dhe revista.
Mbrojtur fëmijët nuk duhet të shohin dhe dëgjojnë kujtesë padëshiruar e një fatkeqësi apo ngjarje traumatike.
Pas shikimit informacion në lidhje me aksidentin, flisni me të dashurit tuaj në lidhje me atë që secili prej jush të ndihet.


Njohin dhe pranojnë ndjenjat tuaja


Pas një ngjarje traumatike ju mund të ndjeheni të ndryshme të emocioneve komplekse dhe të pazakontë të tilla si shoku, zemërimi dhe faji. Ndonjëherë ajo mund të duket se trishtim dhe ankth kurrë nuk do të largohet nga ju.
Melankolik, trishtim, zemërim dhe frika është një reagim normal ndaj humbjes së sigurisë (si dhe shëndetin dhe mirëqenien) që të ndodhë si rezultat i fatkeqësive natyrore. Duke marrë këto ndjenja si pjesë e shoku provë, ju bëni kontributin e kërkuar në procesin e shërimit.Duke punuar me emocione të dhimbshme

Jepini vetes kohë për të shëruar dhe të mbani zi humbjet që kanë pësuar.
Mos u mundoni për të shpejtuar procesin e shërimit.
Treat me tolerancë në ritmin e shërimit.
Jenë të përgatitur për ekstremeve të rënda të emocioneve.
Lejoni vetes që të ndjehen të çdo gjë që ju mendoni, pa e dënuar veten e tij dhe jo duke fajësuar.
Bisedoni me personin të cilit besimi i të gjitha që ju mendoni.

Bëni stresi lehtësim prioritet


Pothuajse të gjithë e ndjen stresin pas kalon nëpër një ngjarje traumatike. Ndërsa disa stresit - kjo është stresi normale dhe madje edhe të mira, por traumatike si rezultat i ngjarjeve mund të jetë shumë intensive. Si mund të reduktojë stresin dhe për të ruajtur shëndetin?Relaksimi - nuk është një luks, por një domosdoshmëri


Traumatik ka pasoja të rënda për shëndetin fizik dhe mendor. Koha e lirë dhe relaksim do të ju ndihmojë të sjellë trupin tuaj dhe emocionet në bilanc.Relax, duke bërë meditim, duke dëgjuar muzikë qetësues, ecni në vende piktoreske apo imagjinoni specie tuaj të preferuar dhe peizazhe.
Gjej kohë për të ushtruar, e cila ju jep gëzim - një hobi të preferuar ose bisedë me një mik të mirë.
Përdorni pikë pushimet tuaja në mënyrë për t'u çlodhur. Shijoni ushqim të mirë, lexim bestseller, banjë ose film uplifting fun.


Si fle mund të reduktojë stresin traumatik


Pasi të keni përjetuar ngjarje traumatike, ajo mund të jetë që flenë nuk është e lehtë. Ankthi dhe frika mund të bëjë që ju të fle gjatë gjithë natës, ose të shqetësuar ëndrrat shqetësuese. Një tjetër plotë pas ngjarjeve traumatike është thelbësor, sepse mungesa e ngarkesës mund të forcuar trupin dhe sistemin nervor, duke ruajtur ekuilibër emocional vështirë.
Sa i përket se si të shpëtoj të stresit të lidhur me trauma, problemet e gjumit duhet të zhduket. Por në të njëjtën kohë ju mund të përmirësojë cilësinë e gjumit duke përdorur strategjinë e mëposhtme:
Bien në gjumë dhe të zgjohem çdo ditë në të njëjtën kohë.
Limit pije alkoolike, sepse alkooli ndikon në cilësinë e gjumit.
Bëni gjumit zbutës hapa: lexoni një libër, meditoni, të dëgjoni muzikë qetësues.
Në pasdite dhe në mbrëmje off kafeinë.
Ushtrimi rregullisht, por jo menjëherë para gjumit.

Kur kanë nevojë për ndihmë profesionale me stres post-traumatik


Siç është përmendur tashmë, një gamë të gjerë të reagimeve emocionale - ankthit, mpirje, vetëdija paqartë, fajit dhe dëshpërim - është një manifestim të përbashkët pas një fatkeqësi apo ngjarje traumatike. Me veten e tyre, këto emocione nuk duhet të shkaktojnë alarm të panevojshme. Shumica e tregon gradualisht zhduken pas një periudhe relativisht të shkurtër kohe.

Por nëse reagimi juaj post traumatike është aq e fortë se ajo ndërhyn kryejnë veprime të thjeshta që ju mund të keni nevojë për ndihmë me specialist të shëndetit mendor (mundësisht një specialist në sindromës post-traumatik).


Shenja shqetësuese të stresit post-traumatik

Ajo mori më shumë se gjashtë javë, por ju nuk ndiheni lehtësim.
Ka pasur vështirësi në përmbushjen e obligimeve në punë dhe në shtëpi.
Ju jeni duke përjetuar kujtime të tmerrshme apo këqija.
A keni pasur vështirësi komunikimi me të tjerët.
Ju të marrë pjesë në mendime vetëvrasjeje.

Ju shmangur numër më të madh gjërave që ju kujtojnë fatkeqësisë ose ngjarje traumatike.

Ndihmë fëmijë me stres post-traumatik


Pas një fatkeqësie natyrore ose fëmijët traumatike ngjarje kanë nevojë për mbështetje shtesë dhe kujdes. Bëjë gjithçka që mundet për të krijuar një atmosferë në të cilën fëmijët tuaj do të ndjehen të sigurt dhe të jenë në gjendje të komunikojnë dhe të bëni pyetje.
Përkundër faktit se informacioni që ju paraqisni fëmijët të jenë të përshtatura për moshën e tyre, ju duhet të jetë i sinqertë. A nuk thonë asgjë që nuk korrespondojnë me realitetin dhe nuk japin premtime që ju nuk mund të kryejnë.Si për të ndihmuar fëmijët në shërim pas një fatkeqësi

Lejoni fëmijët të flasin për atë që ata përjetuan dhe çfarë ata ndjehen. Inkurajoni ata që të shtrojnë pyetje dhe të shprehin mendimin e tyre. Le ta kuptojnë se nuk ka ndjenja të gabuara ose të këqija.
Mos kini frikë të pranoj që ju nuk e dini përgjigjen për pyetjet. A nuk e vënë në rrezik besueshmërinë e fëmijës tuaj, duke u përgjigjur në mënyrë të rastësishme.
Ngjarje traumatike ose fatkeqësi natyrore mund të shkaktojnë frikën pabazuara e fëmijëve tuaj. Njohin këto probleme, edhe në qoftë se ju mendoni se ajo nuk ka lidhje me ju.

Rehlamentyruyte shikuar televizor. Në të njëjtën kohë, të shihni raportimin sa më shumë lajme mbi fatkeqësitë natyrore ose katastrofave. Kjo do t'ju japë një mundësi të shkëlqyer për të folur mbi këtë temë dhe pyetje përgjigje fëmijë.
Mos harroni se fëmijët shpesh të personalizoni situatën. Ata mund të shqetësohen për sigurinë e tyre apo sigurinë e familjes së tij, edhe në qoftë se ngjarja traumatike apo fatkeqësi ndodh tani. Fëmijë të qetë dhe të ndihmojë atë për të vendosur çdo gjë në vendin e vet në këtë situatë.

Keep up manifestimet fizike të stresit. Simptomat e stresit post-traumatik mund të jenë ankesat e dhimbje koke, dhimbje barku apo çrregullime të gjumit.