Stresi i vazhdueshëm vë rrezik jetën e tij


Reagimi për të theksuar trupi juaj është projektuar për të ndihmuar dhe të ju mbrojnë. Por, kur trupi është vazhdimisht në një gjendje gatishmërie, shëndeti juaj mund të ndikohen seriozisht.
Trupi ynë - një lloj indikatori që është projektuar për të mbrojtur kundër ndikimeve mjedisore, grabitqarët dhe "agresorëve" nga jashtë. Aktualisht, rreziqe të tilla janë shumë të rralla, por kjo nuk do të thotë se jeta juaj është e qetë dhe nuk stresues.
Sot, në të kundërt, ne jemi ballafaquar me sfida të përditshme, të tilla si puna, një barrë e madhe, duke u kujdesur për familjen, kujdesen për pasuri materiale apo edhe stresi banale mëngjes lidhur me rritjen, shpejt dhe bujë. A mendoni se kjo është e pakuptimtë, por që trupi i percepton atë si një kërcënim për shëndetin. Si rezultat i kësaj, ju ndjeni sikur nën presion të vazhdueshëm. Megjithatë, kjo mund të luftuar! Ju nuk duhet të lejojnë stresi për të kontrolluar jetën tuaj.
Pse reagimi i natyrshëm për të theksuar?


Në qoftë se trupi juaj dhe mendja janë vazhdimisht "në buzë" për shkak të stresit, ajo mund të çojë në probleme serioze shëndetësore. Fakti që ashtuquajturi reagim fiziologjik - është ora juaj e natyrshme alarmi që është gjithmonë në.
Kur ju të përballet me një kërcënim të mundshëm - për shembull, në mëngjes, ndërsa në këmbë, ju i madh qen leh - hypothalamus tuaj (një rajon të vogël në bazën e trurit) fillon mekanizmi orën në trupin tuaj. Përmes një kombinimi të sinjaleve hormonale dhe nervore ky mekanizëm aktivizon gjëndra veshkave (ata janë në krye të veshkave), e cila, nga ana tjetër, shpërndajnë hormonet, duke përfshirë kortizolit dhe adrenalin.


Adrenalin rritet shkalla e zemrës, rrit presionin e gjakut. Kortizolit si hormon kryesor stresit, rrit nivelin e glukozës (sheqerit) në gjak dhe rrit aftësinë e substancave që të rivendosur qelizat për të hyrë në tru. Ajo gjithashtu pengon funksionet që mund të jenë të dëmshme për proceset fiziologjike. Ndryshimet reagimi i sistemit imunitar, suppresses maj dhe proceset riprodhuese, proceset e rritjes. Ky grup i "sinjale natyrore" ndërvepron me zonat e trurit përgjegjëse për humor, motivimin dhe frikë.Nëse një reagim të natyrshme për të stresit shkon poshtë


Reagimet ndaj stresit janë zakonisht samorehulyruyutsya. Kjo ndihmon për të reduktuar nivelin e hormoneve dhe të kthehen në aktivitetet normale nëse kërcënimi kishte kaluar stresin. Me nivelet në rënie të adrenalin dhe kortizolit norma e zemrës dhe tensioni i gjakut tuaj kthyer në bazë, sisteme të tjera të kthehet në normale.
Por në qoftë se stresi është gjithmonë i pranishëm në jetën tuaj, ju gjithmonë do të ndjeni ankth dhe tension, përgjigjet fiziologjike ndaj stresit janë gjithnjë "të përfshira".

Aktivizimi i vazhdueshëm i reaksioneve stresit dhe si rezultat, nivelet e kortizolit dhe hormoneve të tjera të stresit rritur mund të prishin aktivitetin e pothuajse të gjitha sistemet e trupit. Kjo mund të shkaktojë shumë probleme shëndetësore: sëmundje të zemrës, çrregullime të gjumit, vështirësi në procesin e tretjes, depresioni, trashje, dëmtim të kujtesës, problemet me lëkurë, të tilla si ekzema. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dini mënyrat për të përballuar stresin.


Si t'iu përgjigjur stresit


Çdo person ka të vetin, jo aq në të tjerat, përgjigje në situata potencialisht të rrezikshme. Pra, se si pikërisht ju reagojnë ndaj stresit varet nga disa faktorë:
Gjenetikë. Gjenet përgjegjëse për përgjigjen stresit, shumica e njerëzve janë normale. Megjithatë, probleme të tilla si tiroide mund të bëjë ndryshime në hormonet e të dhënave të punës.
Përvoja e jetës. Reagime të forta stresi nganjëherë mund të gjurmohen në fazat më të hershme të jetës. Për shembull, fëmijët që kanë përjetuar dhunë apo abuzimi, duke u rritur, bëhet shumë e ndjeshme ndaj llojeve të ndryshme të stresit. Ju mund të keni disa miq të cilët emocionalisht reagojnë ndaj stresit më të vogël, dhe disa miq të cilët nuk përgjigjen në situata të vështira. Megjithatë, reagimi i shumicës së njerëzve në stres qëndron diku në mes të dy palëve.


Mësoni të duhur t'iu përgjigjur stresit


Situata të vështira - një fakt i jetës. Dhe ju nuk mund të ndryshojë. Prandaj, ju duhet të mësojnë se si për t'iu përgjigjur stresit. Ju mund të mësoni për të identifikuar se çfarë ju bën nervoz, disa të mësojnë për të kontrolluar stresin, të kuptojnë se si të kujdeset për gjendjen e tyre fizike dhe emocionale nën stres.
Strategjia e Menaxhimi i stresit përfshin:ushqim të shëndetshëm, ushtrime të rregullta dhe gjumi i mjaftueshëm
praktikuar teknika të ndryshme të relaksimit

miqësi të shëndetshme
Disponueshmëria humor
apel për specialistët nëse është e nevojshme.Në qoftë se ju mësoni për të menaxhuar stresin siç duhet, ju padyshim do të vazhdojë jetën e tij. Ajo do të jetë i qetë dhe i balancuar.