Rreth meshkujt të prirur për dhunën në familje


Fragmente të vogla nga libri Lundi Bancroft "Pse ai ta bëjë këtë? Arsyeja e keqe dhe kontrollin e njerëzve »(Lundi Bankroft« Pse bën ai këtë? Brenda mendjet e zemëruar dhe Kontrolli Men »). Autor - psikolog klinik i cili për shumë vite të angazhuar në burrat e këshillimit që kanë dhunë në familje.


Shenjat e para të njerëzve të prirur për dhunë


Ai flet disparagingly nga ish-partnerët e tyre. Disa zemërimi dhe refuzimi ndaj partnerit ish krejtësisht normale. Megjithatë, të jetë i kujdesshëm i një njeriu i cili është i fokusuar në indinjatës së tij ose që shkel mirësjelljes, duke thënë se shumë detaje në këtë takim temë që nga fillimi. Sidomos ruhuni nga njerëzit, i cili flet për gratë nga gjërat e tij të fundit nënçmues dhe ofendues, ose cili e përshkruan veten si një viktimë e dhunës nga ana e gruas. Nastorozhytesya në qoftë se ai tha, gruaja ish të dashurën apo në mënyrë të gabuar e akuzoi atë për dhunë - numri i madh i akuzave të abuzimit janë të vërteta. Nëse ju dëgjoni një grua tjetër beson përdhunuesit e tij, duhet të përpiqet për të dëgjuar perspektivën e saj për ngjarjen. Shënim nëse ai merr përgjegjësinë për problemet në marrëdhëniet e mëparshme. Nëse çdo gjë gjithmonë - grua verë, shumë shpejt ju do të jeni për të fajësuar për çdo vështirësi në marrëdhënie.Ai sillet pa respekt për ju. Përbuzja - një bazë mbi të cilën rrit dhunën. Nëse dikush ju përul, qesh me idenë tuaj në qoftë se ajo i vrazhdë për ju në prani të të tjerëve, në qoftë se ai ju nderpret apo tallur, ai tha se nuk e respekton ty. Në qoftë se këto sjellje të bëhen problem i vazhdueshëm ose në qoftë se ajo i mbron ato, kur ju filloni duke u ankuar dhe duke thënë se ata ofenduese për ju, atëherë kjo do të yyazytsirnistyu me kontroll të madh dhe dhunës. Mosrespektimi gjithashtu mund të shprehet në faktin se ai idealizon ju tërhequr për ju si një porcelan të çmuar kineze. Kur një njeri të adhuron, kjo është një mënyrë për të injorojnë ju - ai sheh vetëm imagjinatën e tij, dhe në qoftë se ju nuk mund të takohen idealin e tij, ai bëhet i vrazhdë dhe i zemëruar. Në fakt, dallimi në mes një njeri që ju fyen, dhe njeriut, që ju vë në një piedestal, jo aq e madhe. Të dy demonstrojnë paaftësinë e tyre për të respektuar ju si një person real, dhe kjo do të çojë në asnjë të mirë.


Kjo ju bën një nder, që nuk i keni kërkuar apo treguar rimeso e bujarisë që ju shqetësojë. Kjo mund të jetë një shenjë e një njeriu që përpiqet të bëjë që ju mendoni se keni nevojë për të

Kjo ju kontrollon. Kontrolli fillon me gjëra të panjohura, së pari ajo është larg nga ajo që mund të quhet dhunë. Ai komenton mbi rrobat tuaja, ose pamjen tuaj (shumë sexy apo jo sexy); disi negativisht në lidhje me familjen tuaj, ose miqtë tuaj të mirë; fillon për të vënë presion mbi ju, që ju të shpenzuar sa më shumë kohë me të fillon shumë shpesh ju japin këshilla se si të organizojnë më mirë jetën tuaj dhe të inatosur, kur ju nuk e ndiqni rekomandimet e tij; ose ai papritmas fillon të tregojë shqetësimin se ju nuk e ndajnë të gjitha pikëpamjet e tij mbi politikën, marrëdhëniet personale, muzikë dhe flavors tjera.


Ai është pronar. Xhelozia - është një nga shenjat më të besueshme të afrohet dhunës. Ndjenja e pronësisë shpesh lëshuar nga dashuria. Ai mund t'ju thërrasë pesë herë në ditë për të monitoruar atë që bëni gjatë ditës, apo të këmbëngulin që çdo natë keni shpenzuar me të. Ndjenjat e tij për ju, yyazytsirno të vërtetë shumë i fortë, por ai është i uritur për kontakt me ju nuk është kështu. Kjo ju shënon si territorin e tyre, thotë se ju takojnë atë, ju nuk duhet të ndryshojë jetën e tyre sociale për shkak të kuptimin e saj të pasigurisë pronësisë tregon se ai nuk ka si ju si një qenie e pavarur njerëzore, por më tepër si një thesar që ju dëshironi për të mbrojtur. Pas një kohë ju filloni për të mbytem në mbikëqyrjen e tij vigjilent.


Asgjë kurrë nuk është faji i tij. Ai gjithmonë fajëson dikë apo diçka në rast të problemeve. Me kalimin e kohës, objektivi i akuzave të tij gjithnjë e më shumë që të merrni. Një njeri i këtij lloji gjithashtu bën premtime se nuk ka kryer, gjithmonë gjen shumë arsyetime, por në qoftë se ju ose sillen në mënyrë të papërgjegjshme, dhe ndoshta keni përdorur për përfitime ekonomike.

Ai fokusohet në vetvete

Ai është abuzuar drogës apo alkoolit

Ai bën presion mbi ju për të arritur marrëdhënie seksuale

Ai shpejt fillon ta konsiderojë këtë marrëdhënie serioze


Kur ai është i zemëruar, ai ju frikëson.

Ajo ka standarde të dyfishta. Kujdes nga njeriu që ka disa rregulla për veten dhe të tjerët për ju

Ai kundërshton gratë.

Ajo sillet ndryshe nëse ka njerëz të tjerë. Të rriturit kanë tendencë për përdhunuesit në mënyrë që të organizojmë një shfaqje në lidhje me se sa mirë ata sillen me partnerët e tyre, nëse ata janë të shikuar. Dhuna ata tregojnë kur nuk ka dëshmitarë.
Ajo tërheq partner dobësi. Gjatë viteve kam pasur shumë konsumatorë të cilët janë tërhequr për gratë që janë bërë të prekshme për shkak të një përvojë traumatike. Disa prej tyre filloi marrëdhënie me një grua që e kishin ndihmuar për të shpëtuar nga përdhunuesit Partner, dhe pastaj ata filluan të kontrollojnë atë dhe e vë dhunën. Disa përdhunuesit meshkuj të donte të paraqesë veten si shpëtimtarët. Kujdes nga njeriu, e cila padyshim tërheq mosbalancim të pushtetit në marrëdhënie.


Përdhunuesit në shtëpi nuk mund të bëjnë dallimin në mes dashurisë dhe dhunës

Përzierja dashuri me dhunë lejon përdhunuesit të vrarë partnerin e tyre dhe pastaj të bëjë deklaratën absurde se arsyeja ishte në thellësinë e dashurisë së tij. Për fat të keq, mediat e lajmeve shpesh marrin pamje agresorin, duke e përshkruar këto vrasje si "krimet e pasion". Megjithatë kjo mund të jetë prova më e mirë se ky njeri nuk është dashur partner? Nëse një nënë vret një nga fëmijët e tij, ne jemi dakord me deklaratën e saj se ajo e bëri atë nëpërmjet dashurisë shumë të madhe për fëmijën? Dashuria e vërtetë do të thotë se ne e respektojmë personin tjetër dhe dëshirojnë atë apo fat e saj, duke u përpjekur për të ruajtur vetë-respekt dhe pavarësinë e tij ose të saj. Dashuria e tillë është krejtësisht e papajtueshme me dhunë dhe shtrëngim.


Përdhunuesit Burrat mund të ketë ndonjë lloj të personalitetit, ata mund të jenë në fëmijërinë e mirë apo i keq, ata mund të cholovikamy- "macho", ose të butë "shkolluar" burra. Nuk ka asnjë provë psikologjik për të dalluar një njeri i prirur për dhunë nga një njeri që respekton gratë. Dhuna nuk është rezultat i traumave emocionale në jetën e një njeriu apo mungesa e dhunës aftësi të caktuara - një problem i vlerave, jo psikologjisë. Kur dikush sfidon shikime dhe respektojnë përdhunues, si rregull, po tregonte personalitetin e tij fyese dhe me qëllim të keq që normalisht mbetet e fshehur, pryberihayetsya për të sulmuar partnerin që të ndodhë vetëm. Përdhunues përpiqet për të siguruar që të gjithë - partnerin e tij të terapisti e tij, shokët e tij dhe të familjes - të fokusuar në atë që ai mendon, se ata injoruar atë që ai mendon. Ndoshta arsyeja për këtë është se në një nivel ai e di se sapo ju të kuptoni shkakun e vërtetë të problemeve të tij, ju menjëherë do të jetë në gjendje për të shpëtuar nga dominimi i saj.


Ai është i shtrirë përdhunues mashkull kur ai thotë se ai ju do? Jo, natyrisht jo. Shumica e klientëve të mi të ndjehen një ndjenjë shumë të fortë të cilët ata e quajnë dashuri. Për shumë prej tyre - ndjenja vetëm ndaj partnerit femër ata kanë përjetuar ndonjëherë, kështu që ata thjesht nuk e di se kjo nuk është dashuri. Kur një përdhunues mashkull ndjen emocion të fortë, njerëz të tjerë e quajnë dashuri, ajo zakonisht ndjehet:
Uroj që ju kushtoi jetën tuaj për ta bërë atë të lumtur pa asnjë ndërhyrje të jashtme.

A dëshironi të keni qasje seksuale.
Dëshira për të bërë përshtypje njerëzit e tjerë, nëse ju bëhet partneri i tij
Dëshira për t'ju zotërojnë dhe kontrollojnë ty.Këto dëshira - aspekte të rëndësishme të asaj që ai e konsideron dashurinë romantike. Ai mund të jetë në gjendje të ndjejnë dashurinë tuaj të vërtetë, por se ajo duhet të ndryshojë tërësisht pamjen tuaj për jetën, për të ndarë dëshira e dhunshme dhe posesiv shqetësim të vërtetë për t'u bërë me të vërtetë në gjendje të shoh ty.

Dallimet kulturore dhe racore në mesin e dhunës në familje


Kam gjetur se të menduarit themelor dhe sjelljen e përdhunuesit meshkujve në mënyrë të barabartë në të gjitha grupet racore dhe etnike. Në të gjitha përdhunuesit janë qëllimi i fshehtë i cili mund të realizohet me anë të ose jo - për të kontrolluar gratë partnerët e tyre. Ata besojnë se ata kanë të drejtë të kërkojnë shërbime nga ata, dhe i ndëshkojnë nëse ata nuk i plotësojnë nevojat e tyre. Ata besojnë se partnerët e tyre më poshtë tyre, dhe shumë shpesh kjo pikëpamje vlen për të gjitha gratë në përgjithësi.

Në të njëjtën kohë një formë e veçantë e dhunës mund të ndryshojnë në varësi të racës dhe kulturës. Përdhunues kryesisht mbështeten në këto forma të dhunës që janë më të pranueshme për njerëzit e origjinës së tyre. Për shembull, amerikanët e bardhë që ishin klientët e mi, kryesisht kushtoj vëmendje të se sa partnerët e tyre "lejuar" për të argumentuar dhe të shprehin zemërimin. Në qoftë se partneri i konsumatorit ngre zërin e tij, mallkimi, ose refuzojnë të mbyllur në bazë të kërkesës, ka shumë të ngjarë përgjigja është dhuna. Konsumatorët nga kultura të tjera mund të paguajnë më shumë vëmendje për sa partnerët e tyre të kujdeset për shtëpinë dhe gatim ata presin që ata gjithmonë do të shërbejë darkë të nxehtë, elegante dhe të shijshme. Nëse një njeri vjen dy orë më vonë, pa paralajmërim, ushqimi është ende disi të jetë e nxehtë, por jo

Në përvojën time, klientët nga disa vende ndryshojnë në zellin e tyre fanatike, ata mund të vërtetë të mundosh partnerëve Dhjetë bisedë me një të huaj në rrugë apo vallëzim me një burrë tjetër në një parti. Përdhunuesit Burrat nga një rajon zakonisht i rrahin fëmijët e tyre me një rrip - sjellje që nuk është aprovuar për përdhunuesit Mashkull nga pjesë të tjera të botës, të cilat, nga ana tjetër, për herë të parë mund të tronditjen kur ata përpiqen për të marr të fëmijëve pas divorcit me nënën.

Ndryshojnë jo vetëm forma të sjelljes së dhunshme, por arsyetime dhe faljet që vjen deri përdhunues. Për shembull, meshkujt nga një grup shumë gjasa do të thonë se kontrolli humbur. Në një grup tjetër kulturore të njerëzve pranojnë se dhuna ishte zgjedhja e tyre, por e justifikojnë atë duke thënë se kjo ishte e vetmja mënyrë për të mbajtur kontrollin e familjes.


Gratë (dhe shpesh fëmijët), të cilët bëhen shënjestra të dhunës, variacione kulturore nuk ndikojnë në cilësinë e jetës. Dhuna mund të përshkruhet si enët recetë, i cili përbëhet nga disa komponente kryesore: kontrolli, vetë-zgjedhur, mosrespektimit, keqardhjet dhe arsyetime, por, pavarësisht nga variacionet e gatimit, shija mbetet e njëjtë dhuna. Përdhunuesit - dhe rrjedhimisht, partnerët e tyre - neyyazytsirno kanë shumë gjëra të përbashkëta, pavarësisht nga raca dhe kombësia.

Unë shpesh ndeshen me mitin se meshkujt me grupe të caktuara kombëtare apo etnike të ekspozuar më shumë dhunën kundër grave sesa meshkujt nga Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, megjithatë, realiteti i justifikimit kulturore të dhunës ndaj partnerëve janë shumë të zakonshme në shoqërinë tonë, madje edhe në mesin e njerëzve të privilegjuar dhe të arsimuar, dhe statistikat tona mbi dhunën në familje, edhe pse jo më e keqja në botë, ai është ende shumë i lartë. Shtetet e Bashkuara - është vetëm vendet e industrializuara që vidyazykalasya ratifikojë Konventën e OKB-së për Eliminimin e Diskriminimit kundër Gruas, e cila nxjerr në pah dhunën ndaj grave si një formë e diskriminimit. Trego me gisht në vende të tjera - është një mënyrë e mirë për të injorojnë seriozitetin e situatës tonë.


Përdhunuesit burra nga disa kombësi mund shumë sinqerisht dhe flasin të vërtetën në lidhje me rregullat e tyre kulturore dhe fetare që autorizojnë dhunë, dhe për këtë arsye qëndrimi i tyre duket jashtëzakonisht i keq. Për shembull, një njeri mund të thotë, "Perëndia qëllim njeriu për të kontrolluar një grua", ose ai mund të thonë: ". Kjo është detyrë e gruas për të dhënë seks burrin e saj kur ai e dëshiron atë" A do të thotë kjo se përdhunuesit në mesin e amerikanëve të bardhë pak të ngjarë të mendojnë kështu se përdhunuesit në kulturat e tjera? Asnjë. Ata vetëm më mirë fshehin mendimet e tyre, e cila është arsyeja pse ata mund të duken më të "edukuar". Por sinqeriteti nuk është e barasvlershme me qëndrimet kulturore të pushtetit të tyre. Unë kam punuar me qindra e përdhunuesit jo-bardhë nga kultura dhe rajone të ndryshme, dhe unë mund t'ju siguroj se të bardhë klientët e mi të klasës së mesme kanë saktësisht të njëjtën qëndrim të grave. Ata gjithashtu ndjehen mbi ta dhe trajtoni ata me mosrespektimin. Duke qenë një produkt i kulturës anglo-saksone protestante, unë përkryer njohur me traditën e saj qindvjeçar për të fshehur dhunën ndaj grave në paketimin e bukur. Nëse ju prishin paketë, atëherë asnjë ndryshim.


Pse përdhunuesit përreth shpesh e gjejnë njerëz të mrekullueshëm

Burrat më të dhunshme të përpiqet për të prodhuar një përshtypje të favorshme në mjedisin e tyre, dhe ekziston një hendek i madh në mes të imazhit të tyre publik dhe mënyrën se si ata trajtojnë gratë dhe fëmijët në jetën e tyre personale. Ajo mund të jetë:Në shtëpinë e ashpër, por të qetë dhe të qeshur në njerëz.
Egoist dhe e përqendruar vetëm në veten e tyre, por bujare dhe gjen mbështetje në publik.
Shtëpi dominuese, por të përgatitur për të negociuar dhe kompromisi në publik.

Kjo është një qëndrim negativ ndaj grave, por me fjalë me zë të lartë flasin për barazi.
Dhuna Ushtrimi kundër partnerit ose fëmijët, por për të shmangur dhunën dhe të jenë të qetë në publik.
Të ndjehen të shtëpisë të zgjedhur, por kritikojnë burra të tjerë të cilët nuk respektojnë gratë apo t'i ekspozojë ato ndaj dhunës.Dhimbje nga ky kontrast vetëm mund të mundosh gruan që ajo e sheh burrin e saj duke qeshur, duke folur me fqinjët, dhe i ndihmon ata për të riparuar makinën. Më vonë, një fqinj i tha asaj: "Ai është aq e bukur ju. Ju jeni aq me fat me këtë - shumica e njerëzve nuk e bëjmë të njëjtën gjë si ai ". Në përgjigje, ajo mund vetëm promurmotaty: "Sigurisht," përjeton konfuzion dhe paaftësia për të folur. Pas kthimit në shtëpi, ajo do të pyes veten: "Pse mua?"


Përdhunuesit Mashkull tërheq fuqi dhe kontroll, dhe pjesërisht ata marrin ata kur krijimin e një imazhi publik të mirë. Bukuri e përdhunues mashkull parandaluar partnerin e tij për të kërkuar përkrahje dhe ndihmë, sepse ajo mendon se njerëzit e tjerë nuk do të besojnë atë apo do ta fajësojnë atë. Edhe në qoftë se miqtë e tij të dëgjuar se ai tregoi dhunën dhe u arrestua për këtë, imazhi i tij do të lehtë të justifikuar atë në sytë e tyre. Një vëzhgues të jashtëm do të mendojnë: "Ai është një djalë i mirë, ai thjesht nuk ka si përdhunues. Ndoshta ajo me të vërtetë provuar atë. "


Një nga detyrat kryesore të përdhunuesit konsulent mashkull - të mos dorëzohej për maskë e tyre magjike. Ata mund të ulen, flasin dhe shaka gjatë takimeve në grup, duket se mizori dhe egoizmi nuk karakteristike për ta. A mundet një djalë me të vërtetë të jetë aq e keqe? Dhe edhe në qoftë se kjo është e njohur, ajo është ende e vështirë të besohet. Ky kontrast - një nga arsyet kryesore pse shpëtojnë përdhunuesit aq lehtë nga përgjegjësia.

Klientët e mia ishin: shumë mjekë, duke përfshirë edhe dy kirurgët; shumë biznesmenë të suksesshëm, duke përfshirë pronarët dhe drejtorët e kompanive të mëdha; më shumë se një duzinë profesorë të universitetit; disa avokatë; spirancë famshëm radio; priftërinjtë; Dy atletë të famshëm. Një nga klientët e përdhunuesit e mi çdo vit në Falenderimeve ka punuar si vullnetar në dhomën e lirë ngrënie. Një tjetër punonjës i ishte një organizatë e njohur ndërkombëtare të drejtave të njeriut. Njerëzit me rrethinat e tyre do të jetë tronditur në qoftë se gjendet, për të cilat dhuna dhe shkatërrimi mund këta njerëz.


Ndërsa këta njerëz janë duke u përpjekur për të mbajtur anën e tij të dhunshme e derës në shtëpi, në kohë duket të jetë: nëse dikush i akuzon ata për dhunë dhe merr anën e viktimës, e cila është puna ime. Papritmas, qëndrimi dhe taktikat e tyre që ata të ruani deri për një shtëpi, fillojnë të shfaqen. Pjesa më e madhe e grave që thonë ata ishin nënshtruar dhunës, thonë të vërtetën. Unë e di se kjo është e vërtetë, sepse përdhunuesit meshkuj gjithmonë të fillojë të bëhem një rozyazytsi mua, pavarësisht nga kundërshtimet e tij fillestare.


Si përdhunuesit përshkruajnë se çfarë po ndodh me njerëzit e tjerë në familje

Abuzuesit Mashkull mund të marrë kujdes të madh për njerëzit e tjerë nuk kanë përshtypjen se ai shpif kundër tij. Në vend të kësaj, ajo do të jetë koncept i njerëzve me kujdes helm së gruas plagosur. Për shembull, ai mund të thotë: "Tani ajo është e të gjithë thanë se kam nënshtruar atë me dhunë, dhe ajo ka më dhimbje të madhe. Çdo gjë është aq e keqe që unë kam në rrugë duket turp. Unë nuk dua të fsheh asgjë, unë vetëm ju them se një herë unë i jepja një shuplakë, dhe unë e pranoj se ajo ishte e keqe. Ajo tha se nëna ime "prostitutë", për shkak se ajo është e divorcuar dy herë, dhe kjo ndikon më shumë, por unë e kuptoj se nuk është dashur të reagojnë mirë. "


Pastaj ai shkon, dhe prindërit e saj të fillojnë të mendojnë: "Perëndia, ajo nuk e përmend se ofendoi nënën e tij. Kjo ndryshon gjithçka. Ai është nganjëherë lyapne, kam vënë re atë veten. Ai nuk duhet të mundë atë, por është e qartë se ai nuk është penduar. Dhe ai është i gatshëm të pranoj se kjo ishte pjesërisht faji i tij, por ajo vetëm fajëson të gjitha. Ajo nganjëherë e bën të njëjtën gjë dhe kur ne nuk pajtohemi, ai nuk e kupton se ajo është gjithmonë përgjegjësia e të dy palëve. "

Historia e kësaj gruaje të dëmtojë nëna e tij ishte një gënjeshtër. Klientët e mia qëndrojnë si frymëmarrje - ata lehtë mund të dalë me një histori që do të plotësojnë edhe episodin më të tmerrshme të dhunës. Megjithatë, ai po gënjen apo jo, nuk ka rëndësi - ai shoqëron pritjet sociale, ende përdor një mit të përbashkët se dhuna mashkullore ndaj grave nuk është serioze nëse sillen në mënyrë të vrazhdë.


Kur kanë vuajtur dhunë, ndërpreu marrëdhëniet, shoqëria menjëherë tradhëton atë. Papritmas ajo dëgjon nga stafit të gjykatave dhe të tjerët: "E pra, ai mund të ketë kritikuar dhunën, por kjo nuk është arsye për të ndalojnë atë për t'u takuar me fëmijët e tij. Ai është ati i tyre, pasi të gjithë. " "Ju nuk e besoj se pakënaqësi juaj personale është penguar që të marrë vendime objektive për fëmijët?" "A nuk beson se njerëzit mund të ndryshojë? Pse nuk ju japin atij një shans të dytë? "

Me fjalë të tjera, në qoftë se një grua nuk është, atëherë ai ndëshkohet për atë që ajo e vë fëmijët e rrezikut. Nëse është, atëherë ai ndëshkohet për atë që ajo është duke u përpjekur për të mbrojtur fëmijët nga ajo. Në këtë situatë të dytë është edhe më keq në aspektin e sigurisë së fëmijëve, sepse ajo nuk është i pranishëm, kur babai i viziton ato. Ajo nuk mund të kontrollojë atë që ai e bën me fëmijë, dhe mund të parandaluar përshkallëzimin e dhunës pas divorcit, e cila është tipike për prindërit përdhunuesit.


Përdhunues gjithmonë duke u përpjekur për ta kthyer procesin e shkurorëzimit dhe vendimin mbi kujdestarinë e fëmijëve në shtëpinë e tij, të cilat ata përdorin një shumëllojshmëri të taktikave. Më i zakonshëm i tyre - roli i lig, njeri i ndjeshëm që nuk e kuptojnë se çfarë shkoi keq, dhe vetëm dëshiron të "atë që është më e mira për fëmijët." Ai mund të qaj në sallën e gjyqit dhe për të treguar ndjenjat e tyre. Ajo mund të shumë plausibly përshkruani që njerëzit e tjerë e kanë ndërtuar flijimin e tij para tij, ajo nuk pranon atij qasje në fëmijën me një hakmarrje, "edhe pse ajo e di se unë kurrë asgjë të keqe se ata nuk e bëjnë."


Përkundrazi, ai deklaroi se problemet e saj mendore, thotë se familja dhe miqtë e saj të mendojnë në mënyrë shumë. Përshkrimi më i zakonshëm i viktimës si histerike dhe i çoroditur. Përdhunues zakonisht shumë bindëse gënjeshtër - ata kishin vite e praktikës, kështu që mund të duket shumë bindëse, edhe në qoftë se duke bërë absolutisht për asgjë nuk është e bazuar kërkesën.

Përdhunues zakonisht duke e bërë procesin e tyre në kujdestarinë e fëmijëve, nëse përfaqësuesit e gjykatës nuk e konsiderojnë në detaje provat ose injorojë ato krejtësisht, japin bukuri përdhunues. Ai gjithashtu fiton nëse ekspertë besojnë se "të shohim", e cila një prej tyre është shtrirë dhe kush është duke thënë të vërtetën, dhe nuk e hetuar rastin si duhet.


Vjet përdhunuesit mund të ndjekin viktimën pas divorcit, përmes mjeteve juridike dhe të tjera, duke çuar në rregullt traumave dhe të fëmijëve të ri-të viktimës, duke shkatërruar sigurinë financiare të familjes. Veprimet e dhunshme në rastet e kujdestarisë ose të vizitojnë fëmijët janë zakonisht mënyra e hakmarrjes për veprimet e viktimës që zlyat tij.

Pse në rastet e dhunës nuk ndihmon terapi familjare

Sa më gjatë që klienti im mori pjesë në një terapist, aq më pak yyazytsirnosti që unë mund të arrijë diçka kur punojnë me të.


- Më "psyhoterapyzyrovannыy" përdhunues - një shkëlqyeshëm, manipulator kryelartë. Ajo përdor koncepte psikologjike se ai mësuar për të gjetur dobësitë në partnerin dhe të hedhin poshtë dhunën e saj përvojë.

- Ai nuk pranon asnjë përgjegjësi për veprimet e tij, ai jeton në një botë ku fajësuar dinamikën e dështimit, probleme në komunikim, veprim simbolik. Ai pret lavdinë e tij për hapjen e tij emocionale, për "dobësi" e tij, së bashku me pranimin e pjesshëm të fajit për dëmin, dhe mirëpresim atë me reflektim të thellë.


- Shumë vite më parë një burrë në programin tim na tha sa vijon: "Kur kam punuar në psikoterapi mbi problemin e zemërimit të nënës sime, kam kuptuar se kur kam rrahur gruan time, unë nuk të vërtetë mundi atë. Ajo ishte nëna ime! "Ai u ul në selinë, me sa duket duke pritur për miratimin e vetë dijes të tillë. Kolegu im, i cili nuk është i prekur njohjen e saj, shikoi atë mbi syzet e tij dhe i tha: "Jo. Ju rrahur gruan tuaj. "

- Unë kurrë nuk kam takuar një përdhunues i cili ka bërë ndryshime të rëndësishme dhe të qëndrueshme në sjelljen në lidhje me partnerin femër përmes terapisë, pavarësisht nga "Insight" e saj - shumica e të cilave janë të rreme. Realiteti është se në qoftë se përdhunues të gjetur një terapist i mirë dhe terapi do të jetë shumë i suksesshëm si rezultat ai do të bëhet një i lumtur, përdhunues të mirë-përshtatur. Lajm i mirë për të, por kjo nuk është vetëm partneri i tij. Psikoterapia mund të jetë shumë i dobishëm në zgjidhjen e problemeve për të cilat është krijuar, por dhuna ndaj partnerëve jo një prej tyre. Përdhunuesit Mashkull nevojë për programe të specializuara.


Në lidhje me terapi familjare për çiftet:

- Psikoterapi familja e krijuar për të zgjidhur problemet e ndërsjella. Ajo mund të jetë e efektshme për të zgjidhur problemet në komunikim, për të studiuar problemet e fëmijërisë, që secili partner sjell në marrëdhënie, për të rritur intimitetin mes partnerëve.

- Megjithatë, asnjë nga këto qëllime nuk mund të arrihet në një kontekst në të cilin dhuna është e pranishme. Komunikimi pozitiv është e pamundur në një situatë ku një partner nuk respekton tjetrin dhe duke u përpjekur për të shmangur barazinë mes tyre.


- Ju nuk mund të punojnë në trauma emocionale në qoftë se ju nuk ndiheni siguri emocionale, dhe ju me të vërtetë nuk janë të sigurta. Nëse ju do të arrijë intimitet më të madh me përdhunuesit partner, shumë shpejt ajo do të shkaktojë dëme edhe më të madh se krijimi i afërsisë, sepse duke bërë kështu që ju rrisin vulnerabilitetin tuaj ndaj tyre.

- Palë këshilla bazuar jo keq për përdhunues pereduyazytsi dhe viktimave femra. Si rezultat, njeriu kupton se partneri i tij "ajo tregon" dhe "shkakton" dhe ajo mëson se ajo kishte nevojë për të ndryshuar sjelljen e tyre kështu që nuk ka mërzitur. Dhe kjo është ajo që ai gjithmonë e pohoi.


- Për të ndryshuar sjelljen e përdhunues nevojë për një proces krejtësisht të kundërt. Ai duhet vidyazykatysya plotësisht mendimin se partneri i tij luan një rol në abuzim tij e saj.
- Për më tepër, përdhunues duhet të ndalet duke menduar vetëm për ndjenjat dhe sjelljet e partnerit tuaj e tyre, dhe në vend të fillojnë të mendojnë për ndjenjat e partnerit dhe sjelljen e tyre. Këshilla çiftet plotësisht i lejon atij që të mos ndryshojë mënyrën tradicionale të të menduarit. Në të kundërtën, disa terapistët besoj se ndjenja - kjo është gjëja më e rëndësishme dhe e vetmja gjë që ka rëndësi. Në këtë kontekst, terapisti mund të kthehet tek ju dhe të thonë, "Por ajo ndjehet shumë e ekspozuar ndaj dhunës nga ana juaj."


- Parakusht për këshillim çifte në këtë rast tingëllon si, "Ju mund të ndryshojë sjelljen e përdhunues partnerit duke ndryshuar sjelljen e tyre ndaj tij." Premisa vënë atë butë, është e vërtetë.

- Dinamika e varfër në marrëdhëniet mund të çojë në dhunë. Ju nuk mund të menaxhojnë dhunën partner, në qoftë se ju të ndryshojë sjelljen e tyre, por ai dëshiron që ju të mendoni kështu. Ai thotë se dhe të përpiqet të bëjë që ju mendoni se "në qoftë se ju nuk do të bëni atë që shqetëson mua, ju do të merrni më të mirë kujdeset për mua, atëherë unë të pushojë të jetë një përdhunues partner." Kjo nuk ndodh kurrë. Dhe, edhe sikur të ishte e vërtetë, madje edhe në qoftë se ajo ishte e mundur për të ndaluar dhunën, për të kënaqur të gjitha dëshirat e tij, është një mënyrë jetese normale? Nëse sjellja juaj në një marrëdhënie varet kërcënimin e dhunës, si mund të të quhet një anëtar vullnetar?


- Nëse ju keni një problem që ju do të donte për të diskutuar me terapist familjes, prisni për dy vjet partneri juaj do të tregojë absolutisht asnjë format e dhunës. Vetëm atëherë ju do të jetë në gjendje për të punuar mbi problemet që me të vërtetë janë të ndërsjellë.

Nuk është një shpërdorim i ngjashëm i grave mbi burrat?

Natyrisht, ka gra që sillen keq me partnerët e tyre meshkuj, fyerje e tyre, quaj ata, duke u përpjekur për të kontrolluar jetën e tyre. Kjo sjellje mund të ketë një ndikim shumë negativ në jetën e këtyre njerëzve. Megjithatë, nëse ne shohim një njeri të cilit vetë-respekt si rezultat është shkatërruar plotësisht? Të pamë burra të cilët janë të privuar nga arsimit dhe karrierës së kritikave të vazhdueshme dhe poshtërim? Ku burrat partnerët femër cilëve detyrojë ata që të angazhohen në seks padëshiruar? Ku njerëzit që ikte me vrap në strehimore, sepse kanë frikë për jetën e tyre? Sa për njerëzit që janë duke u përpjekur për të thirrur për të kërkuar ndihmë, por në këtë pikë ajo shkurtime telefonit teli? Nëse ne nuk e shohin ata, arsyeja është shumë e thjeshtë: shumë pak.


Unë nuk e argumentojnë se njeriu duhet të jetë shumë turp të pranoj se ai ishte subjekt i dhunës nga gratë. Por nuk mendoj se gratë janë më pak poshtëruese të pranoj se ajo mbijetoi dhunën. Femrat duan të ruajnë dinjitetin e tyre, jo më pak se meshkujt. Dhe në qoftë se turp shqetësuar për të folur për dhunën, të heshtë në lidhje me të gjithë.

Edhe njerëzit që kanë përjetuar dhunë të heshtur në lidhje me të, ajo ende do të ishte gjetur. Fqinjët në kohën tonë është të pretendojë nuk duhet të jenë të shurdhër. Tani, në qoftë se njerëzit e dëgjojnë thirrjen, objektet shëndosha që prishen muret, shuplaka me zë të lartë në lëkurë, ata thërrasin policinë. Ndër klientët e mi, një e treta e përdhunuesit u arrestuan si rezultat i një thirrje për policinë nga dikush i cili nuk ishte i plagosur grua. Dhe në qoftë se bota me të vërtetë miliona shtypur, se meshkujt dridhen me tmerr, policia do të kishte gjetur ato. Përdhunuesit Burrat shpesh përpiqen të pretendojë me veten viktima. Pra, shumica e njerëzve të cilët e quajnë veten "burra yzbyvaemыmy" në të vërtetë janë përdhunuesit, jo viktima.


Duke u përpjekur për të arritur statusin e viktimës, klientët e mi shpesh ekzagjeruar fuqinë verbal të partnerëve të saj. "Sigurisht, unë mund të fitojë një luftë fizike, por ajo është shumë më mirë tërhequr me fjalë, sepse ajo na barazon." (Një njeri i cili bëri një dhunë shumë e vështirë fizike, tha gjatë një sesioni të grupit: "Ajo penetron në zemrën time." Kështu që ai donte për të justifikuar faktin se ai e goditi atë në gjoks me thikë). Megjithatë, dhuna - kjo nuk është një betejë në të cilën fituesi është më e mirë shpreh mendimet e tyre. Ju fitoni kur ju shkoni sarkazëm më të mirë, poshtërimin, shtrembërim dhe taktika të tjera të kontrollit - një zonë në të cilën klientët e mi qartësisht superior ndaj partnerëve të tyre në të njëjtën mënyrë si në aktin e dhunës. Kush mund ta mposhti përdhunues në lojë e tij?