Pse është ai kaq i zgjuar


Disa njerëz janë më të zgjuar se të tjerët. Pse? Me arsimin e duhur, kujdes në studimet apo predispozicion gjenetik ende? Shkencëtarët kanë tendencë të besojnë se gjenetika luan një rol të rëndësishëm në formimin e aftësive rozuyazykah. Testet mbi inteligjencën hartuar në mënyrë të tillë që mesatarja në këtë grup moshë intelektit është 100 pikë, dhe 90% e njerëzve normë jo më të ulët se 75 dhe jo më shumë se 125. Dy të huaj në mesin e njerëzve Dallimi në inteligjencës në një mesatare prej 17 pikë, dhe në gjak të afërmit - 12. Ky ndryshim - një nga disa dëshmi të inteligjencës varet trashëgim.


Mbajti kohët e fundit një studim në shkallë të gjerë shkencore që identifikuar një gjen që ndikon aftësitë mendore të njeriut. Në fillim shqyrtohet trurit dhënat MRI mbi 20 mijë njerëz. Atëherë ata janë krahasuar me të dhënat e analizave të ADN-së dhe testet e inteligjencës këta njerëz. Ajo u gjet se gjen gjetur me të vërtetë e bën media më e arsyeshme. Megjithatë, jo shumë.


Dy lugë


Dallimet në gjenit quajtur HMGA2 (Dikur besonte se ajo përcakton lartësinë e njeriut) përcaktimin e nivelit të IQ. Nëse ADN-ja është e regjistruar cytosine, tymine në vend, atëherë mediat do të jetë një kombinim i gjenetike, së pari, i pajisur me inteligjencë më të fuqishme - një mesatare prej 129 pikave më të larta, dhe së dyti, truri i tij do të jetë më shumë - 058% më shumë se në mesatare. Në terma absolutë, kjo është rreth 9 centimetra kub, ose, me fjalë të tjera, rreth dy teaspoons.


Eksplorimi i trurit me MRI, hulumtuesit kanë tërhequr vëmendjen për ndryshim në madhësinë e trurit dhe dimensionet e përgjithshme të pjesëve të veçanta, të tilla si hippocampus - se ai iyazytsirno, të përfshirë në mësimin përmendësh dhe të mësuarit.


Dy servings cytosine


Pasi studiuesit gjetën se gjenit HMGA2 ndikon në madhësinë e trurit, ata janë duke studiuar më shumë kujdes një mostër e 1642 vullnetarëve të cilët kanë marrë testin standarde të inteligjencës. Pas kësaj llogaritje ishte e mundur inteligjencës efekt cytosine. Nëse një person ka trashëguar një cytosine gjen HMGA2 nga të dy prindërit, kjo dyshe efekt - inteligjencë mbi 26 pikë.

Duket se inteligjenca është përcaktuar jo nga një ose gjenet më thelbësore dhe shumë të ndryshme, efekti i secila prej të cilave është relativisht i vogël.


Truri plakjes


Megjithatë, studimi gjeti se gjenit TESC ndikon në madhësinë e hippocampus, rritje apo në rënie atë me 12% në krahasim me mesataret.
Në vëllimin e rritur hippocampal është ulur me 05% për çdo vit, kështu që rezulton ata pafat të mjaftueshme për trashëgim, për më shumë se dy vjet më të vjetër sesa norma e tij të moshës, dhe në qoftë se njëri nga prindërit ka marrë dy kopje "të këqija" të gjenit, atëherë pesë vjet. Në praktikë, kjo do të thotë se nuk mund të vijë më shpejt ose sëmundjeve të tjera cmenduri e shoqëruar me një rënie në volumin e hippocampus, duke përfshirë sëmundjes Alzheimer dhe depresioni.

Në të njëjtën kohë, studiuesit sugjerojnë se efekti i këtij gjenit mund të neutralizoj duke bërë ushtrime për tru, sepse ata të rritur madhësinë e hippocampus dhe përmirëson kujtesën rregullisht.