Skizofrenia dhe çrregullime të tjera psikotike


Sëmundje psikotike si skizofrenia janë një grup të çrregullimeve serioze që ndikojnë në mendjen. Çrregullime të tilla pengojnë njerëzit të mendojnë në mënyrë të qartë, të bëjë gjykime inteligjente identifikojnë përgjigjet e duhura emocionale, normalisht komunikojnë, të kuptojnë rrethinat e tyre dhe të sillen në përputhje me rrethanat. Kur simptomat janë veçanërisht të rënda, pacientët me çrregullime psikotike janë të vështira për të bashkëvepruar me realitetin, shpesh ata nuk mund të përballen me situatat e zakonshme që hasen në jetën e përditshme. Megjithatë, çrregullime më serioze psikotike plotësisht i shërueshëm.


Ka lloje të ndryshme të shkeljeve, në mesin e tyre janë si më poshtë:Shizofreni . Njerëzit që vuajnë nga kjo sëmundje, vërejtur ndryshime në sjellje dhe simptoma të tjera, të tilla si iluzionet dhe halucinacione, zgjat më shumë se gjashtë muaj. Kjo gjendje zakonisht shkakton probleme në punë, shkollë, prish ndërveprim normale sociale.
Sëmundje Shyzoaffektyvnoe . Pacientët me këtë diagnozë tregon të dyja simptomat dhe skizofrenia dhe çrregullime afektive, të tilla si depresioni apo maniak - depresive psikozë.

Çrregullim Shyzofrenoformnoe . Karakterizohet nga simptomat e skizofrenisë, kohore nga 1 në 6 muaj.
Çrregullim psikotik afatshkurtër . Pacienti ndodhin papritur, periudha të shkurtra të sjelljes psikotike, situatë shpesh shumë e vështirë, të tilla si vdekja e një anëtari të familjes. Relief ndodh shpejt, zakonisht në më pak se një muaj.
Çrregullim delusional . Njerëzit që vuajnë nga kjo sëmundje, ka një jerm sistem i shëndoshë, duke përfshirë situatat e jetës që mund të ndodhin në realitet. Pacienti mund të imagjinohet se ai persekutuar, ai ishte duke u ndjekur, dhe ai është i sëmurë. Kjo gjendje zgjat të paktën një muaj.

Çrregullim të përbashkët psikotike . Kjo sëmundje ndodh kur një pacient zhvillimin besimet mashtrimin në kontekstin e marrëdhënieve me një person tjetër, tashmë kanë iluzione e tyre të sëmurë.
Çrregullim psikotik shkaktuar duke marrë drogë . Kjo gjendje është shkaktuar nga përdorimi ose vidyazyka mprehtë e substancave të caktuara, të tilla si alkooli apo kokainë. Në këtë rast mund të shkaktojë hallucinations, iluzionet dhe gjuhën nevyraznosti.
Çrregullime psikotike në lidhje me gjendjen shëndetësore . Halucinacione, manite dhe simptomat e tjerë mund të jetë rezultat i një sëmundjeje që shkel aktivitetin e trurit, të tilla si dëmtimi kokë apo tumori në tru.

Parafreniya . Ky lloj i skizofrenia ndodh në pleqërinë e tij, ndodh kryesisht në të moshuarit.

Simptomat e çrregullimeve psikotike


Manifestimet e sëmundjeve psikike janë të ndryshme në secilin pacient dhe mund të evoluojnë me kalimin e kohës. Simptomat kryesore janë haluçinacione dhe deluzione.

Hallucinations quajtur përvojë ndijor pazakonshme apo perceptimin e objekteve, nuk ekziston në realitet. Pacienti mund të shohin gjëra imagjinare, dëgjimi i zërave, ndjenja erë të çuditshme, të ndjehen shije "qesharake" në gojë dhe prekja e lëkurës, edhe nëse nuk është i afrohet

Brad përshkroi besimin si të rreme, të vazhdueshëm në kohë dhe të organizuar mirë. Ata nuk lënë pacientin, edhe në qoftë se kjo ishte një shpjegim logjik dhe i arsyeshëm i situatës. Për shembull, vuan nga iluzionet e njeriut, të sigurt se ushqimi është helmuar, është e pamundur për të bindur. Edhe pse ju provoni një pjatë përpara tij, pacienti do të gjeni shpjegime dhe mbetet në mendjen e tij.
Simptoma të tjera të mundshme të sëmundjeve psikotike përfshijnë:Një gjuhë e thjeshtë dhe në kundërshtim.
Turbullimit
Një çuditshme, sjellje potencialisht të rrezikshme.

Ngadalësuar apo lëvizje të pazakonshme.
Humbja e interesit në higjienën personale.
Mohim çdo aktivitet.
Problemet në shkollë, në punë dhe në marrëdhëniet personale.
Indiferencë, tjetërsimi, dështimi për të zbuluar emocionet.
Swings humor apo simptoma të tjera të lidhura me shtetet emocionale të tilla si depresioni ose mania.

Shkaqet e çrregullimeve psikotike


Burimi specifik i sëmundjeve psikotike është i panjohur, por studiuesit besojnë se mund të luajë rolin e shumë faktorëve. Disa çrregullime janë të trashëguara. Ky fakt e bën shkencëtarët mendojnë se ka një tendencë apo prirje për të marrë çrregullime yyazytsirnist psikotike në nivelin gjenetik. Faktorët jashtë botës mund të ndikojnë në zhvillimin e çrregullimeve mendore. Këto përfshijnë stres, abuzimin e substancave dhe ndryshime serioze në ritmin e qëndrueshme e jetës.

Përveç kësaj, njerëzit me çrregullime të caktuara psikotike vërejtur mungesë ekuilibri e kimikateve të caktuara në tru. Pacienti mund të jetë ose shumë të ndjeshëm ndaj dopamine, ose të prodhojë atë në sasi të tepruar. Dopamine - një neurotransmetues, nje substance përmes së cilës transfer i informacionit nga një qelizë nervore tek tjetra. Shkelja e përqendrimit të substancës ndikon në reagimin e trurit, të cilën ai e ka treguar ndaj stimujve të tilla si tingujt, aromat dhe imazhe vizuale. Kjo gjendje përfundimisht çon në hallucinations dhe iluzionet.Përbashkët ose psikotike sëmundje?


Rreth 1% e popullsisë së botës vuan nga çrregullime psikotike. Shkelje të tilla shpesh ndodhin kur një person ka arritur adoleshencë vonë, 20 apo 30 vjet. Sëmundje psikotike në mënyrë të barabartë të ndikojnë në të dy burrave dhe grave.


Diagnoza e çrregullimeve psikotike


Në qoftë se një person ka simptomat e sëmundjes psikotike, mjeku do të zhvillojë një analizë të plotë të historisë mjekësore të pacientit, gjendjen e tij fizike, shkaku u shfaq për të zbuluar shenjat e sëmundjes. Përkundër faktit se testet laboratorike vlerësimin llojin e saktë të çrregullim psikotike ekzistojnë, me përjashtim synojnë zbulimin e sëmundjeve të tilla si tumor të trurit, mjekët është një grup i rëndësishëm i testeve të ndryshme, të tilla si analizat e gjakut apo X-rrezeve për të ndihmuar të përcaktuar Shkaku i mundshëm i simptomave.

Nëse mjeku nuk arriti të identifikojë marrëdhëniet në mes të gjendjes fizike dhe shenjat dyahnostyruemыmy trupin e çrregullimeve mendore, ai do të dërgojë pacientin për një psikiatër apo psikolog, i cili i dha fund studimit. Psikiatrit përdorin automjetet projektuar posaçërisht ngarje bisedat dhe sjelljet e vlerësimit për të ndihmuar të përcaktuar nëse një person ka një nga këto sëmundje.


Trajtimi i çrregullimeve psikotike


Shumica e sëmundjeve mendore trajtohen fushave një kombinim i ilaçeve dhe psikoterapisë.Mjekësi . Droga kryesore të përdorura në efektin terapeutik janë antipsychotics. Këto ilaçe nuk shërojnë shkeljen vetë, por të sigurojë ndihmë të paçmuar në kontrollin e simptomave më të rënda, të tilla si deliri, halucinacione dhe turbullt mendjen. Antipsikotikët përfshijnë ato medikamente tashmë të njohur si Haldol (haloperidol), dhe Torazyn Mellaryl dhe opsionet më moderne, duke përfshirë Abylyfay, Klozaryd, Heodon, Ynveha, risperidon, Safrys, Serokel dhe Zypreksa. Grupi i fundit i drogës quajtur antipsikotikët atipike janë konsideruar ndonjëherë si një formë prioritet e trajtimit, si medikamente të dhënave kanë efekte anësore buta.

Psikoterapia . Për të ruajtur pacient me shkelje psikotike janë forma të ndryshme të praktikave psikoterapi. Këto përfshijnë individuale, grup dhe terapi familjare.Shumica e pacientëve janë trajtuar si pacientëve të jashtëm. Megjithatë, në qoftë se një person mund të lëndojnë veten ose të tjerët, të paaftë për t'u kujdesur për veten e tyre në mënyrë të pavarur, që ndihet formë veçanërisht të rëndë të sëmundjes mund të kërkojnë shtrimin në spital, gjatë së cilës mjekët përpiqen për të stabilizuar gjendjen e pacientit.


Sa kohë do të trajtojë shkeljet?Çdo pacient që i nënshtrohet trajtimit të çrregullimit psikotike mund të përgjigjet ndryshe për një ngjarje. Disa lehtësim vjen shpejt. Të tjerët janë të detyruar për të luftuar sëmundjen për javë dhe muaj.
Nganjëherë pacientët duhet të vazhdojë terapinë për një periudhë të gjatë kohore. Dhe njerëzit u përpoqën disa episode të rënda të çrregullimit psikotike duhet të jetojnë me futje e vazhdueshme e barnave dhe mbikëqyrjen e vazhdueshme të mjekëve. Në rastin e fundit, droga e përdorur në doza të vogla për të minimizuar efektet anësore.Prognoza për pacientët


Perspektivat për pacientët ndryshojnë në varësi të llojit të çrregullimit psikotike dhe karakteristikat individuale të organizmit. Por çdo lloj shkeljeje, Gjithsesi, për të trajtuar. Shumica e njerëzve të kthehen në normale pas terapisë intensive dhe mjeku ndjekin-up.


Parandalimin e çrregullimeve psikotike


Në përgjithësi, ekziston një mënyrë e provuar dhe efektive për të parandaluar zhvillimin e shumë sëmundje psikotike. Por ju shpesh mund të shmangur shfaqjen e simptomave të lidhura në qoftë se sëmundja është zbuluar në kohë dhe i nënshtrohen trajtimit adekuat. Është gjithashtu e rëndësishme që të kërkoni ndihmë në shenjë e parë e çrregullimit psikotike për çrregullim nuk ka pasur punë arsimore, profesionale dhe marrëdhëniet personale. Droga Disclaimer dhe alkooli mund të parandaluar probleme mendore që lidhen me ekspozimin ndaj substancave të tilla.