Si sëmundje lindin nga stresi


Shpesh njerëzit thonë se të gjithë plagë të vijnë nga koka. Në mënyrë të veçantë, stresi, si stresi - një reagim njerëzor për ata ose ngjarje të tjera të paplanifikuara të papritura në jetën e tij. Dhe me kokë - kështu që vetëm njerëzit mund të vendosë se si të reagojnë ndaj tyre, dhe ende, është e nevojshme për t'iu përgjigjur në të gjitha. Disa njerëz mund të perceptojnë çdo ngjarje aq afër dhe e dhimbshme në zemër, ajo së shpejti ata filluan të sëmuren si rezultat. Pra, çfarë është me të vërtetë stresi? Termi "stres" u prezantua në leksik në 1936 një shkencëtar psyhofyzyolohom kanadez. Kjo thjesht do të thotë reagimin e organizmit të njeriut për çdo ndryshim në mjedis. Me fjalë të tjera, një mjek me përvojë identifikuar stresin si një kohë e përshtatjes ndaj ndryshimeve të papritura dhe të përshtaten atyre në mënyrë që të ruajë sa më shumë që të jetë e mundur në gjendje të mirë të gjitha sistemet e trupit. Kushtet e përgjithshme, reagimi ndaj stresit është një reagim i natyrshëm i trupit të njeriut për çdo rast të papritur që ndryshon ekzistencën e zakonshme njerëzore. Simptomet e hershme zakonisht shërbeu sinjale mobilizimit që bërtas për të tërhequr vëmendjen, ose paralajmërojnë për rrezikun. Kjo ishte një kohë e njeriut quickens pulsin, së bashku me rritje dhe frymë, kështu që natyra ofron uyazyka përqendrim të lartë në rrezik, në mënyrë që njeriu ishte në gjendje që në mënyrë efikase dhe të saktë për veten e tyre reagojnë në të.


Natyrisht, në raste të tilla ka përjashtime efikasiteti, për shembull - të ndalur një screeching nëse personi fluturues makinë, ajo është në vend të ngjarë të shkojnë nga rruga, qëndron si ukopanyy dhe madje edhe të paaftë për të lëvizur. Në rast se stresi e kohëzgjatje të gjatë, pastaj vjen fazën tjetër të stresit - rezistencë. Atëherë niveli ankth shkon poshtë, dhe të gjitha për shkak se trupi ishte në gjendje për të përmbushur dhe për të kapërcyer këtë situatë, ose të përshtaten me të. Në stresin e parë ul imunitetin. Por, për fat të keq, më shpesh stresi është bërë aq i përhapur dhe i fuqishëm që zakonisht mund të vonohet deri në fazën e tretë, të quajtur lodhje. Kjo është faza, i cili ndodh kur trupi humbet fuqinë e saj. Ai nuk është në gjendje për të luftuar, sepse nuk e sheh nga kjo situatë, dhe kjo ka filluar të angazhohet shkatërrimin e saj. Në të njëjtën kohë ka sëmundje të ndryshme për shkak të nervave, duke përparuar në sfondin e faktorëve psikologjikë. Ata janë quajtur "sëmundje psikosomatike", dmth ata që janë shkaktuar nga stresi. Shumë njerëz mendojnë se stresi shkakton një "çati dështim" të dobët, kjo pikëpamje është në humbje dhe kjo nuk është rasti. Prandaj të gjitha sëmundjet të ndodhë për shkak të nervave. Dhe çdo gjë tjetër - me efekte negative afatgjata, si dhe emocionet negative, një person është vazhdimisht në tension, e cila për herë të parë akumulon dhe ndërton, dhe përfundimisht rezulton në sëmundje. Këto fakte kanë qenë prej kohësh provuar. Në praktikë tradicionale mjekësore sëmundje psikosomatike gjeni neurodermatitis, astma, psoriasis, ulcerat, 12 Ulçera duodenale dhe hyperthyroidism stomakut, sëmundje koronare, artrit reumatoid, diabet dhe ftohjet e shpeshta. Siç u përmend më sipër, stresi gjithashtu shkakton çrregullime psikologjike. Dhe kjo është në një masë të madhe - konflikti i brendshëm, një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjeve fizike dhe Sëmundjet. Stresi ka një rol shumë të rëndësishëm në ngritjen ose uljen e presionit të gjakut. Ky proces mund të bëhet kronike, duke çuar në hipertension. Ka edhe tregues se shumica e njerëzve arrijnë kontroll të plotë mbi gjendjen e vështirë me aplikimin e përpjekjeve më të mira dhe agresivitet të fortë, ka mbajtur një shkallë të lartë të aktivitetit simpatik. Njerëz të tillë zakonisht tregojnë një predispozitë për çdo të hipertensionit. Shfaqja e aritmive kardiake, të lidhura drejtpërdrejt me kryerjen, e cila është shkaktuar nga bllokimi i enëve të vogla të gjakut ose karakteristika si fije dhe çrregullim të sistemit nervor simpatik. Dhe i pari dhe i dyti mund të jetë rezultat i rritjes së reagimit ndaj stresit. Sëmundjet theksoj si një migrenë të përbashkët dhe sëmundja Raynaud-së të lidhura direkt me çrregullim të vrull enët e gjakut të shkaktuar apo përforcuar nën ndikimin e saj. Kur dhimbja e sulmit migrenë paraprihet zakonisht nga një vrull të enëve të gjakut që ndodhen brenda kafkës. Kur një vrull ndalon enët e gjakut zgjeruar gradualisht mbi parametrat e tij normale. Ishte në këtë pikë dhe është dhimbja më e prekshme. Në sëmundje Raynaud ose stresi të ftohtë mund të shkaktojë një kufizim të vasospasm e gishtërinjve, duart dhe këmbët. Dhe në migrenë dhe sëmundjet Raynaud është një rritje të mprehtë në ton simpatik. Ka shumë të dhëna eksperimentale të cilat tregojnë raportin e drejtpërdrejtë të stresit në shfaqjen dhe zhvillimin e shpejtë të diabetit. Kjo sëmundje shoqërohet me metabolizmin e karbohidrateve. Diabet mund të karakterizuar nga prezenca e glukozës të lartë të gjakut dhe të urinës. Mos harroni që ndodhin gjatë hormoneve të stresit në gjakun e emisioneve dhe përqendrimet e tyre mund të vazhdojnë për disa kohë. Është e rëndësishme për të shmangur stresin për gratë shtatzëna.