Si të besojnë në veten e tyre


Pse disa besojnë në veten e tyre dhe janë në gjendje të përballoj vështirësitë tjetër dështim alarmit të vogël, dhe të tjerët ulur në heshtje në qoshe dhe as që bëri përpjekje për të fshirë veprime serioze? Shumë njerëz besojnë se besimi në vetvete - është një fakt: as atje apo jo. Megjithatë, psikologët vendosur për të marrë një vështrim nga afër atë dhe për të kuptuar se çfarë është ajo.
Psikologu Albert Bandura futur konceptin e "samoэffektyvnost": besim drejtave të para-ekzistuese në mënyrën se si veprimet e tij do të jetë efektive. Sa i përket atij mbi supe do të jetë biseda të rëndësishme, të shkojë në një qytet tjetër, u takuar personin interesante? Jo deri në detyrë? - Pastaj, ndoshta, dhe të përpiqet të mos ia vlen. Në fund të fundit, besimi në veten (IT - samoэffektyvnost) ndikon fuqishëm në zgjedhjen e detyrave.


Arsyeja për reflektim mbi vetë-efikasitetin Bandura u bë një eksperiment në të cilat lëndë studentët me aftësi saktësisht të njëjtat ishin të ndarë në dy grupe, të dyja i dha të njëjtën detyrë parim nereshaemuyu. Por grupi i parë kanë raportuar se ky problem nuk është në forcat e tyre, ka shumë të ngjarë që ata do të menaxhojë, por të paktën le të përpiqemi. Grupi i dytë paraqiti një mister si mjaft e banimit. Ajo u gjet se grupi i parë i studentëve vidyazykalysya dëshpëruar shumë shpejt dhe për të gjetur zgjidhje. Në vend të kësaj, studentët në grupin e dytë të shpenzuar më shumë kohë në kërkim për një zgjidhje, dhe disa i dha madje (edhe pse opsionet e gabuara) e tyre.


Në jetën e ne shpesh janë problem mjaft i zgjidhshëm. Megjithatë, qasja për zgjidhjen e tyre në njerëz të ndryshëm - si nxënës të eksperimentojnë me - krejt të ndryshme: disa besojnë në aftësitë e tyre dhe nuk vidstupayutsya, të tjerët shpejt përbëjnë kuotat. Shpjegimi për këtë - samoэffektyvnost lartë apo të ulët.
Natyrisht, përveç idetë e tyre në lidhje me suksesin, rezultati përfundimtar është ndikuar gjithashtu të favorshme ose shumë të favorshme rrethanat. Sipas llogaritjeve Bandura, katër opsionet e mundshme:I favorshëm - kur një person me samoэffektyvnostyu lartë nuk rezistojnë rrethanat e jashtme.

Kur njerëzit me samoэffektyvnostyu larta të përballet me kushte të pafavorshme të jashtme, ata zakonisht rrisin përpjekjet e tyre për të kapërcyer rezistencën mund të përdorni protestë, aktivitetin social, forcë. Por nëse të gjitha përpjekjet e tyre dështojnë, këta njerëz apo braktisin kursin e tyre të veprimit, ose të kërkojë një mjedis më të favorshëm.
Më të pikëlluar dhe të parashikueshëm opsion - kur kombinohet me samoэffektyvnost ulët kushteve të pafavorshme të jashtme. Në këtë situatë personi ndjen apatinë pafuqishëm përjetuar, por ai nuk kishte zgjidhje, por për të vënë me gjendjen e tyre.

Kur një person me samoэffektyvnostyu ulët të ekspozuar ndaj rrethanave, ajo është mjaft e mundur të jetë përsëri apati, por për shkak se ajo nuk do të shkojë aq të mirë në të tjerët.Më e rëndësishmja, samoэffektyvnost - vlera është e paqëndrueshme, ajo është gjithmonë në ndryshim. Prandaj, edhe në samoэffektyvnost tyre mund të ndikojë. Si të ndikojë?
"Ai është i njëjtë si unë - dhe të gjitha ndodhi." Shpesh nocioni që mundemi, duke u bazuar në analizën e përvojave të të tjerëve. Por ne duhet të përqëndrohet në përvojën e atyre mundësi të cilëve barabartë me tonat. Ju mund të admirojnë zjarrin gllabëruesin aftësi, por të përpiqet për të përsëritur përvojën e tij pa përgatitje adekuate - për të thënë aspak, pakujdesshëm.

Pra: për të rritur samoэffektyvnost, shoqëria duhet të zgjedhin njerëzit me aftësi dhe aftësive të ngjashme.
Përvoja zgjidhjen e suksesshme të problemeve të ngjashme. Përvoja personale - çdo gjë. Ndoshta jemi kthyer në atë shpesh për të parë se çfarë mund të bëjmë. Megjithatë, studimet tregojnë, duke punuar me përvojat personale janë disa nuanca:Suksesi i arritur në mënyrë të pavarur, ne e vlerësojmë më shumë se arritjet e ekipit. Për më tepër, shumë prej llogarive derdhur pjesëmarrjen e tyre në arritjen kolektive, dhe të padobishme.

Më komplekse problemi ishte, më të fortë ideja e rritjes së vetë-efikasitetin. Askush nuk do ta konsiderojë veten një hero në qoftë se fëmija mundi damë? Me fjalë të tjera, që të konsiderojnë veten të suksesshëm, ne duhet të marrë bar të lartë, gjithmonë të komplikojë detyrën.
Fëmijët dhe adoleshentët dështimet përvojë shumë më të vështirë. Kur një person nuk e ka idenë e fuqisë së saj dhe karakteristika, ajo mund të llogaritet se nën pushtetin e tij, dhe çfarë nuk duhet të merren.Kështu, duke analizuar të kaluarën e vet, nuk e injorojnë përvojën kolektive të zgjidhjes së problemeve. Përveç kësaj, kjo ka kuptim për të parë marrëdhëniet me Fëmijëve dhe Adoleshentëve dështimet, kur ne kishim për të vepruar, por duke mos ditur veten.

Mbështetje për opinionin publik. Pse ata të cilët deklaruan se ndaluar pirjen e duhanit ose të ulet në një dietë më në gjendje të mbajë pozicione të papajtueshme sesa ata që e bëjnë atë në heshtje? Dhe për shkak se ata mbështeten nga opinioni publik.
Pra, kjo ka kuptim për të gjetur një komunitet që do t'ju ofrojë mbështetje. Dhe ata që do të thonë: "Po, ju hedhin këtë absurditet", me sa duket, nuk do të shpallë qëllimet.
Opinion personi autoritative. Ky pacient tepër besojnë - një mjek i cili thotë se situata së shpejti do të normalizohen apo shoku uveryayuschemu këtë fundjavë ai do të duhet të hidhen?

Prandaj, ne duhet shpesh të konsultohet me ekspertë të fushës në të cilën ju dëshironi për të arritur rezultate.
Efikasitetit kolektive. Ne e vlerësojmë jo vetëm faktin se fuqia për ne, por diçka që është i aftë për të dhe grupi për të cilin ne i përkasim, "njerëz të varfër", "duhanpirësit me përvojë", "bjonde". Ne gjithashtu të vlerësuar efektivitetin e grupit, i cili identifikojnë veten e tyre.
Psikologët besojnë se sot ka disa faktorë që ndikojnë negativisht në efektivitetin kolektive. Së pari, kjo është një shpërndarje totale e informacionit: çfarë ndodh në një cep të botës, pasi ajo bëhet i njohur kudo, sidomos nëse është një lajm i keq. Së dyti, të zvogëlojë efikasitetin e kolektive të aftë të teknologjisë së fundit, të cilën ajo bëhet mjaft e qartë se mekanizmat e caktuara dhe se si për të rregulluar atë. Faktori i tretë - numri i madh i problemeve globale me të cilat përballet njerëzimi, nga ndryshimi i klimës në mbipopullimit.

Pra: e mirë për të mësuar për të nxjerrë në pah pikat kyçe dhe të mësojnë se i përkasin një grupi të suksesshëm. Kjo është, në vend të "njerëzve të varfër" - "njerëzit me një arsim të mirë" në vend të "duhanpirësve me përvojë" - "njerëz të fuqishëm të motivuar për të lënë duhanin," dhe kështu me radhë. Dhe ndonjëherë është më mirë të kaloni kaluara veshët e informacionit në lidhje me fatkeqësitë dhe problemet globale.
Gjendja fizike dhe emocionale. Shumë prej tyre kanë përjetuar rrugën e vështirë që në depresion dhe humor të trishtuar që ne të arritur rezultate shumë më keq se sa ata mund. Por ajo që për eksitim? E gjitha varet nga sa eksitim. Emocionet e dhunshme të ndërhyjnë me sukses të përballen me detyrën, por ka vëzhgimet që mund të jenë një eksitim pak përfitojnë vetëm.

Gjithashtu e rëndësishme, si njeriu vetë shpjegon eksitim vetë. Për shembull, nëse shoferi është i shqetësuar duke qenë në një shtrirje të vështirë të rrugës - vlefshmëria e frikës së tij të mund të rrisin vigjilencën dhe, përfundimisht, samoэffektyvnost. Nëse një person e kupton se kjo është frika absolutisht e paarsyeshme të, të themi, një tren metroje - ky "njohuri" ai nuk mund të ndihmojë në mënyrë efektive të përballen me frikën e tyre.
Pra, me dhimbje ne duhet luftuar - ajo është një fakt. Me aktivitet fizik, nëpërmjet komunikimit, çdo mënyrë të mundshme. Para se një ngjarje nuk lënduar pak qetësues, nuk është dobësi, dhe duke u kujdesur për veten e tyre.

Svetlana Maleviç