Turizmi hapësirë ​​do të sjellë sëmundje fshehtë


Qëndruar në hapësirë ​​shkakton ndryshime gjenetike në bakteret, në të cilat ata bëhen më të rrezikshme. Ky përfundim erdhi pasi një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve të studiuar vetitë e patogjeneve Salmonella rritur në bord të anijes "Atlantis" në shtator të vitit të kaluar.
Kreu i hulumtimit Cheryl Nickerson dhe kolegët e saj në krahasim me patogjenitetin e baktereve typhimurium Salmonella, rritur gjatë natës in vitro në hapësirë, dhe bakteret "Earth" që u rrit në kushte të njëjta, por pa ndikimin e gravitetit. Ajo doli se udhëtim në hapësirë ​​bëhen baktereve salmonelës typhimurium tri herë më shumë patogjene: për të vrarë 50% të minjve popullsisë testit kishte tri herë më pak "hapësirë" bakteret se "tokë".


Studiuesit zbuluan gjithashtu se pas një qëndrimi në aktivitetin hapësirë ​​e 167 gjeneve ndryshuar salmonelës. Përveç kësaj, qelizat ndryshuar nivelet e 73 proteina. Arsyeja për ndryshimet nuk dihet saktësisht. Ndoshta një rol i luajtur nga reduktimin e presionit fluide në sipërfaqe të qelizave bakteriale në microgravity, duke çuar në ndryshime molekulare, Nickerson sugjeruar.
Burimi: Medicus.ru
Burimi: news.gradusnik.ru