Keqformime kongjenitale e sistemit të tretjes


Keqformimet e lindura të sistemit të tretjes në sapolindur është patologji mjaft e zakonshme, ato mund të kombinohen me anomalitë e tjera apo sëmundje të trashëguar: Down Syndrome, cen i murit të barkut mëparshëm, sëmundje të lindura të zemrës dhe të tjerët.
Atresia e ezofagut është më e zakonshme, keqformime kongjenitale të sistemit të tretjes. Klinika është manifestuar menjëherë pas lindjes së fëmijës në botë. Në hundë dhe gojë qëndron i mbuluar me shkumë, gëlbazë të bollshme, pasi gjiri ajo duket, përsëri, rezultat i pashmangshëm i zhvillimit pneumoni aspiratë. Nëse diagnoza nuk është i ekspozuar gjatë dhe filloi për të ushqyer fëmijën, gjendja e përgjithshme e fëmijës është përkeqësuar, shenjat e pneumonisë dhe dështimit të frymëmarrjes në rritje. Fëmijët kollitjes, i shqetësuar. Episodet e shkeljes akute të gjendjes së përgjithshme të fëmijës përkon me të ushqyerit. Qumështi i nënës rrjedh përmes gojës dhe hundës. Fëmijët shtetërore edhe më e vështirë nëse e metë është e kombinuar me fistula ulët traheopyschevodnыm.Gyp Traheostravohidyy, të izoluar, pa atresia esophageal është jashtëzakonisht e rrallë, madje edhe të rralla ajo është diagnostikuar me kohë në lindje. Tablo klinik varet gjerësinë e fistula dhe lidhjen e saj midis trake dhe ezofagut. Gyp të gjerë, aq më shumë shenja të meta, me ndonjë gyp width manifestimet klinike të njëjtë, por i ndryshëm në intensitet është dështim të frymëmarrjes ndodh gjatë të ushqyerit, dyspnea, lëkurë cianozë, e mbyten. Dhe kjo është lidhja këtë me aktin e gjiri dhe duhet të paralajmërojë mjeku - neonatolog traheopyschevodnoho gyp praninë e një fëmije. Me mjafton fishkëllimë të gjerë, gjendja e fëmijës është shumë e vështirë dhe ndonjëherë kërkon transferuar atë në një ventilim artificial të mushkërive. Nxjerrja e përmbajtjes stomakut trake është kriteri kryesor diagnostike. Për të sqaruar diagnozën është e mjaftueshme për të transferuar ushqim për fëmijë përmes një tubi dhe gjendja e tij është duke u përmirësuar. Ky lloj i ushqimit është i rëndësishëm jo vetëm për të diagnostikuar, por për të trajtuar fëmijën. Për të sqaruar Diagnoza kryer bronchoscopy.


Pengim kongjenitale zorrëve, është një shkak i shpeshtë për shtrimin në spital të fëmijës në departamentin kirurgjikale për të sapolindur. Arsyet mund të ndahen në tre grupe: formimi i një shkelje të zorrëve, tub saj (mungesa e saj, stenozë ose prania e membranës); kthehet anomalitë e zorrëve dhe fiksimit të saj; keqformime të organeve të tjera të brendshme, duke çuar në ngjeshje e zorrëve (tumor, cen i pankreasit, etj). Duhet përmendur se janë të ashtuquajturat "dashamirës" Pengimi zorrëve, pakalim i ileumit mekonyevыy atë. Bllokim i zorrëve meconium shumë e trashë, shkaku ende nuk dihet.


Pengimi zorrëve manifestohet ndjeshëm nga ditët e para, ndonjëherë edhe orë të jetës së fëmijës. Ajo mund të jetë e ulët dhe të lartë, në varësi të nivelit të cen kongjenitale. Nga veset e larta janë ato që janë në 12 duodenum, dhe të ulët, poshtë saj. Kjo ndarje nuk është vetëm një foto të ndryshme klinike, por me prognozë të mëtejshëm. Pengim të ulët zorrëve më të rënda dhe prognozë më të pafavorshme. Ajo mund të jetë e rrezikshme për jetën e fëmijës, komplikimet: rrugëdalje zorrë e vogël, duke çuar në peritonit, por ajo mund të zhvillohet pa një përparim, përqindja e mbijetesës së fëmijëve pas komplikimeve të tilla të mëdha. Në pengim të lartë komplikime të tilla janë vërejtur. Për foto akumulimin e saj klinike karakteristike e ushqimit në stomak dhe zorrë 12, e cila është excreted nga të vjella ose regurgitation.


Simptomë kryesor i pengimit të lartë të zorrëve, është e të vjella, ajo është e bollshme, ndonjëherë të përziera me biliare, nuk është shpesh një çdo 3-4 orë, duket se ditën e parë pas lindjes, dhe nganjëherë orët e para të jetës. Nëse pas lindjes nuk është i dyshuar pengesë, dhe filloi për të ushqyer fëmijën, të vjella është e lidhur gjithmonë me ushqim ndodh menjëherë pas vëllimit të vjellat me numrin e ngrënies. Fëmijët shtetërore përkeqësuar me shpejtësi, ka dehidratim dhe pneumoni aspiratë zhvillon me formimin e dështimit të frymëmarrjes. Meconium (karrige e parë), niset zgjati për 5-6 ditë, por në të ardhmen kjo nuk është një shkarkesë të tillë për shkak të mungesës së peristaltikės zorrëve, bark të fryrë. Në pengim të lartë të pjesshme zorrëve, manifestimet klinike "zbutur", të vjella mund të ndodhë 2-3 ditët e jetës, jo të bollshme. Dehidratim i ngadalshëm paced, meconium shkon më shpejt dhe madje edhe pjesërisht karrige, pjesë të vogla, më tej të reduktuar numrin e saj.


Foto klinik i pengesave të ulët të zorrëve, të ndryshme, varësisht nga cila pjesë e zorrë prekur. Ajo rrallë tregon e saj të pjesshëm dhe të mprehtë. Shpesh nuk është një shkelje e rotacionit, kjo mund të ndodhë, si në utero dhe pas lindjes. Sythe themelore transportin e zorrëve, duke çuar në qarkullim të dobët, kjo nga ana tjetër shkakton peritonit. Klinika për pothuajse të gjitha format e njëjtë. Në ballë të ankthit paroksizmal fëmija pa arsye të dukshme lidhur me peristaltikės. Bloating festohet menjëherë pas lindjes, dhe kjo vazhdon pas zbrazjes stomakut. Të vjella përzier me përmbajtjen e zorrëve dhe gjakut ndodh më vonë se në pengimin e lartë, zakonisht në fund të 2 filluar 3 ditë nuk janë të bollshme. Meconium jo, nganjëherë vetëm, clumps e mukusit të gjelbër. Dehje të rënda, sythe zorrëve mund të hetuar, dhe në raste të rënda, mund të shihen në sy.


Anomalitë e sistemit të tretjes, ku është e mundur, duhet të diagnostikohet në utero që ne mund të përgatiten për lindjen e "pazakontë" fëmija i lindur, nënën dhe personelit mjekësor. Dërgesat e tilla duhet të ndodhin në institucione, si dhe një fëmijë pas lindjes duhet të marrë ndihmë kirurgjikale kualifikuar. Dhe ndërsa kjo është e pamundur për të diagnostikuar gjatë shtatzënisë maksimizuar diagnoza orëve të para të jetës.