Metformina eshte joefektive në trajtimin e obezitetit fëmijërisëShkencëtarët në Universitetin e Shkencës dhe Shëndetit Oregon State zhvilluar hulumtimet klinike të Metformin antidiabetik drogës bazuar. Objektivi kryesor i këtyre testeve ishte për të përcaktuar shkallën e efikasitetit në trajtimin e trashje fëmijëri.
Për gjashtë muaj të eksperimentit, pesha e trupit të fëmijëve në lëndët e grupit të studimit ulur me vetëm 5%, duke sugjeruar efikasitetin ulët në uljen e fëmijëve mbipeshë dhe adoleshentët janë të trashë. Rezultatet e studimeve klinike të Metformin janë botuar në revistën


JAMA Pediatri
.


Metformina është një përbërës aktiv i shumë barnave që janë përdorur në praktika për trajtimin e diabetit mellitus (MD) dhe ne trajtimin e obezitetit tek njerëzit me nje indeks i mases se trupit (BMI) mbi 27. metformina, mund të shtypur oreksin, reduktuar triglicerideve, kolesterolit dhe glukozë në gjak. Të gjitha vetitë e drogës duhet të ndihmojë në uljen e peshës trupore, e cila ishte "tokë" për të përcaktuar efektivitetin e drogës në trajtimin e trashje fëmijëri.


Eksperimenti përfshirë 946 fëmijë të moshës 10-16 vjet me e tepërt indeksin e masës trupore (BMI) të barabarta për të 26-41 kg / m2. Grupi kryesor i subjekteve që marrin drogë, kombinuar me stërvitje të moderuar dhe monitorimin e vazhdueshëm të ushqimit të konsumuar. Grupi i kontrollit, në të njëjtat kushte si e marrë placebo. Rezultatet e studimit u shpallën, e cila tregoi një rënie BMI te fëmijët me një grup bazë të 138 njësive. Në grupin e kontrollit një dinamikë pozitive pothuajse asnjë reduktim në BMI është vërejtur.


Autorët shpjegoi se metformina u gjetën efekte anësore, duke treguar se siguria e përdorimit të tij. Por së bashku me këtë, të drogës ka treguar efikasitet shumë të ulët për të reduktuar peshën e tepërt në fëmijët të cilët janë të trashë. Prandaj, përdorimi i tij në trajtimin e trashje fëmijërisë dhe do të sjellë përfitime të prekshme për pacientët e kujdesit afatgjatë.