Sepsa në të sapolindur dhe faktorët e rrezikut klinike


Sepsa faktorët e rrezikut neonatale dhe klinika ka karakteristikat e veta. Kjo sëmundje e trupit, ajo është shoqëruar me qarkullimin e infeksionit të gjakut: bakteret, viruset, kërpudhave. Kjo ndodh në muajin e parë të jetës.
Faktorët e rrezikut për sepsë në të sapolindur

Ata janë të dy nga nëna dhe e fetusit që ndodhin gjatë shtatzënisë, gjatë lindjes dhe pas:

- Nëna e foshnjës në këtë shtatzënisë ishin aborte të shumta.
- Helmim gjaku gjate shtatzënisë që zgjati më shumë se 4 javë.


- Çdo trashje, por më shpesh shkaktohet nga Streptococcus.
- Prania e vatrave nënës kronike të infeksionit, pielonefrit, cystitis, grykët; sëmundjet autoimune dhe sëmundjeve të traktit gastrointestinal; balanca hormonal e trupit.
- Këputje në fillim të membranave, më shumë se 12 orë hapësirë ​​anhydrous.
- Proceset infektive zhvilluara në nëna gjatë lindjes ose menjëherë pas tyre, endometritis, sëmundjet virale, etj
- Fëmijët parakohe apo fëmijë të lindur me peshë lindjeje të ulët, sidomos më pak se 1500 gram. Parakohshmëri thellë, më të lartë rreziku i sepsë.

- Shfaqja e asfiksisë gjatë dorëzimit apo disponueshmërinë e ndonjë sëmundje tjetër në një fëmijë që kërkon reanimim në sallën e lindjes, e cila rezultoi në terapi infuzion dhe familjen për 3 muaj të infeksionit.
- Keqformime të ndryshme, veçanërisht të kombinuara.
- Terapia me antibiotik nëna e sëmundjeve infektive në muajin e fundit të shtatzënisë.
- Porsalindur Massive antibiotik.
- Shtatzënisë Multiple.
- Ndryshojë lëngun amniotik, ato mund të jenë "të pista" të përziera me meconium, me një erë faull.

- Ethet në nëna gjatë lindjes apo menjëherë pas tij.

"Gateway" për infeksion në fëmijën përfshijnë: mukozës traumat lokale mikro pas kateteryzatsyy, yntubatsyy, injeksione, shkelje e integritetit të lëkurës, zorrët, mushkërive, traktit urinar, syve, veshit të mesëm.

Një foshnje e porsalindur mund të infektohen përmes sendeve të kujdesit, ose nga një tjetër fëmijë të sëmurë, nëna dhe duart e personelit mjekësor, instrumente mjekësore, ato mund të bëhen burime të baktereve. Në pacientët me sepsë, gjaku nuk është vetëm transporti, por edhe vendndodhja e baktereve, fakti se ajo humbet aftësinë e saj për të vrarë mikrobet është i lidhur me imunitetit në të porsalindur, e cila nga ana e rrit efektet e faktorëve të rrezikut, si dhe të ndikojë në kursin sepsa dhe manifestimet e saj klinike.


Fakt interesant se djemtë janë më të prirur për sepsë sesa vajzat. Shumica sepsa mirë parandaluese në të sapolindur është gji. Falë tij, fëmija merr nga nëna gatshëm për antitrupa që janë në gjendje për të luftuar mikrobet.

Sepsa klinikë neonatale

Duke pasur parasysh manifestimet klinike mund të ndahet në 3 variante të kursit: vnutrybolnychnыy, të hershme dhe të vona.

Vnutrybolnychnыy sepsa, shkon shumë e vështirë dhe janë karakteristike për foshnjat me rrezik të lartë. Mekanizmi i sëmundjes primare shkaktuar nga fëmija, prania e baktereve në pajisjet e spitalit, në instrumente të caktuara mjekësore, të cilat ofrojnë ndihmë për fëmijën e porsalindur. Fëmijët e lindur vetëm janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj infeksioneve, veçantitë gjë e sistemit imunitar, ajo nuk mund të përgjigjet në mënyrë adekuate ndaj agjentit, neutralizuar dhe lokalizimin atë.


Sepsa është quajtur herët në rast se ajo zhvillon 2-5 ditë pas lindjes.

Nga sepsë vonë e quajti nëse zhvillohet pas 7 ditëve të jetës.

Klinika për të gjitha format e njëjtë, ajo mund të formohet në disa orë, në raste të tilla është quajtur rrufe. Fëmijët bëhen të fjetur, nuk do të marrë gjoksin e nënës, ndoshta ethe, por kjo është më pak të ngjarë se fëmijët më të vjetër. Ndryshimi ngjyra e lëkurës, ata marrin një ngjyrë ka filluar të thinjet, enët e gjakut bëhen të dukshme në lëkurë, duart dhe këmbët janë të ftohtë në kontakt me një nuancë kaltërosh, cianozë ndodh rreth gojës. Skuqje e lëkurës nganjëherë duket, ajo ndryshon nga lezionet e vogla dhe jo shumë, pamja e pustules dhe abscese, mjaft të mëdha në madhësi apo paraqitjen e hemorragji të vogla. Nëse mëlçisë është i përfshirë në këtë proces, ajo vuan funksionin e tij, kjo është e dukshme në lëkurë, ai bëhet një ngjyrë limoni. Sytë në të vogla "thartë" shfaqet konjuktivit. Në fytyrën e një vuajtjeve të fëmijëve është shkruar. Të vjella, të vjella të shpeshta, karrige e paqëndrueshme. Gulçim, shpesh fëmijët bie të fikët postanыvayut. Të ardhurat Sepsa janë shumë të vështirë me zhvillimin e shpejtë, ndonjëherë për orë të tëra, sëmundje kardiovaskulare dhe shenja të rënda të dehjes. Kur dështimi për të ofruar ndihmë në kohë, fëmijët vdesin shpejt, sepse ata nuk janë zhvilluar mekanizma kompensuese.


Në një shënim të nënës sime se nëse foshnjat kanë një ose më shumë faktorë të rrezikut për sepsë, ata janë orët e para të jetës ", jo si" klinikë është tashmë në lindje. Fëmijët nuk e shaj aq me zë të lartë, gjatë të mbetet cyanotic ose i zbehtë, i sëmurë të marrësh gjoksin, thith atë languidly, shpesh zryhuyut, atëherë ata kanë një potnychka, kryetari i parë i gjatë dhe i dobët niset i ngadaltë, por nganjëherë mund të jetë shumë i ndezur, shërimi dobët kërthizë, me vetëm pak. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në moderne di, spitali ku fëmija praktika rooming dhe nëna dhe të porsalindur kalon shumicën e kohës me një të dashur që, në përgjithësi, jo i keq, për parandalimin e sepsis neonatal.