Djegiet termike në fëmijët ndihmës së parë


Burns (O.) i quajtur dëmtimin e indeve që ndodhin për shkak të temperaturës së lartë lokale, kimike, të energjisë elektrike, të rrezatimit.
Në fëmijëri, më të shpeshta djegie termike në fëmijët me ndihmën e parë e cila ka disa karakteristika. Në fëmijët më të vjetër, djegiet mund të rezultojë nga kontakti lëkurë me lëngje të nxehtë dhe e nxehtë për të prekur objekte metalike.

Në të sapolindur dhe foshnjave O. mund të rezultojë nga përdorimi i pakujdesshëm i hrilok tepër të nxehtë, të pakujdesshëm zhytje ato në vaskë të nxehtë.


A. Termike mund të shfaqet nën veprimin e avullit të nxehtë, zjarri, shpërthimi, automobilave dhe aksidente të tjera.

A. kimike është rezultat i kontaktit me acide të lëkurës dhe mukozës së fëmijëve (alkali) dhe kimikateve të tjera. Edhe pse zonën e tyre shpesh të vogël, ata shpesh depërtojnë thellë.
Burimi i elektrike O. në kushtet e jetesës mund të jetë fole, furnelë elektrike, një hekur dhe pajisje të tjera elektrike, sidomos dëmtuar.
A. Rrezatimi që ndodhin kur jonizuese rrezatimi tek fëmijët janë të rralla.


Efekti i dëmshëm O. mund të zbatohet jo vetëm në lëkurë, por edhe në gojë, hundë, fyt, trake, bronke, stomakut, zorrët dhe organe të tjera. Varësisht nga thellësia dhe ashpërsia e lezioneve në AA katër fazat e këtij shteti patologjike (ata nuk janë specifike për djegie termike).
- Klasa I (AA butë) karakterizohet nga skuqje e lëkurës (eritemë), ënjtje dhe dhimbje.
- Klasa II shoqëruar me formimin e flluska dhe reagim më të theksuar inflamatore.
- Klasa III ndodh me nekrozë (omertvlenyem) epidermë (shkallës III), dhe madje edhe të gjitha shtresat e lëkurës (faza III B).

- IV është shkalla më e rëndë në të cilën ndikon jo vetëm lëkurën, por edhe muskujt, tendons, kockat.

A. Kur sipërfaqja ndodhin ndryshime kryesisht lokale e lëkurës dhe mukozës, ndryshon shëndetin e përgjithshëm të vogël. Me djegie të thella dhe të gjera termike në fëmijët, ndihmën e parë, nëse parashikohet në fund, është duke zhvilluar të ashtuquajturit sëmundje djegësh me shkelje të rëndë të të gjitha funksionet vitale të trupit, metabolizmin, KSHS shpesh fatale.

Gjatë sëmundjes djegur 4 periudha:


I - djeg shok (sistemet vitale kriza shtetërore e trupit);
II - të djegur infeksionit (temperaturë të lartë, baktereminë);
III - djeg sosje (gjatë nezazhyvanye djeg plagët, ulcerat presion origjinës);
IV - shërim.

Dinamika e tillë të sëmundjes djegur nuk ndodh prekur fare. Kështu, në procesin periudhë pëlqyeshëm III mund të bien.
Në fëmijërinë e hershme (ndryshe nga të rriturit) të djegur shoku mund të ndodhë kur djegie termike, një sipërfaqe prej 3-5% të sipërfaqes së trupit, dhe moshën 4-5 vjeç - 5-10% të sipërfaqes së trupit. Shënim që sipërfaqja pëllëmbë dhe i viktimës është rreth 1% të sipërfaqes së trupit. Burn sëmundje tek fëmijët ndodh më e vështirë mosha më e vogël e fëmijës, dhe kjo duhet të merret parasysh kur dhënien e ndihmës së parë.