Pse një fëmijë me autizëm


Sipas një studimi të ri, një faktor mundshme rreziku për autizëm është mbipeshë gjatë shtatzënisë.
Ato gra shtatzëna, mbipeshë janë të rëndësishme - dhe madje mund të klasifikohen si të trashë - 70% më shumë se femrat me peshë normale, të lindë fëmijë me autizm pacientit. Përveç kësaj, një fëmijë nga kjo shtatzënisë dhe rrezik më të lartë të anomalitë e tjera neurologjike - rreth gjysma.
Një version i butë e autizmit, të tilla si sindromi i Asperger, dhe të tjerët, janë emri i përbashkët "çrregullim spektrit autistic". Nëse fëmija ka vetëm një funksion të thyer njohës i atyre që vuajnë me autizëm, ajo është konsideruar si një vonesë të zhvillimit.


Me qëllim për të ndjekur ndikimin e obeziteti, diabeti dhe tensioni i lartë i gjakut gjatë shtatzënisë, kërkuesit shqyrtohen tesera 315 fëmijë normalisht zhvillimin dhe krahasuar ato me historinë e sëmundjes 517 fëmijëve me autizëm dhe 172 fëmijë me vonesë zhvillimi.
Nëse nëna ka diabet, yyazytsirnist të ketë një fëmijë me autizëm është pak më i lartë se mesatarja. Dallimi është aq i vogël se studiuesit nuk mund të pohojnë se ajo nuk është një gabim statistikor. Marrëdhënia midis diabetit nënave dhe çrregullime të tjera neurologjike më e theksuar. Në fakt, në qoftë se diabeti nënës, diagnoza yyazytsirnist neurologjike e fëmijëve rritet dy herë.


Për të konfirmuar rezultatet e shumë hulumtimeve. Është e paqartë nëse diabeti dhe trashje në zhvillimin e embrionit, ndoshta këto gra janë disa karakteristika të tjera të përbashkëta. Por numri i njerëzve me obeziteti dhe diabetit rritet, në të njëjtën kohë rrit rastet e autizmit, dhe kjo rastësi sugjeron se ka një lidhje.
Mekanizmi i veprimit të diabetit dhe obezitetit në zhvillimin e trurit të fetusit nuk është përcaktuar, por nuk është një hipotezë pune. Për shembull, qelizat e yndyrës prodhojnë proteina inflamator, e njëjta që janë të nevojshme për zhvillimin normal të trurit. Ngritjen ose uljen e shënuesve imunologjike mund të ndikojë negativisht në kordonin formohem. Tani është provuar se të paktën një nga këto proteina mund të depërtojnë placentën të fetusit.

Një tjetër hipotezë është se nivelet e larta të glukozës në gjak mund të çojë në faktin se fetusi prodhon më shumë insulinë dhe në rritje të shpejtë. Me rritjen e shpejtë kërkon më shumë oksigjen, dhe në qoftë se nëna i jep atë të mjaftueshme, ajo gjithashtu ndikon në formimin e rrugës trurit pafavorshme.
Autorët e këtij studimi nuk kanë qasje në analizat e gjakut nënat e ardhshme, kështu që nuk dihet nëse ata kanë nivele të larta të shënuesve inflamator ose rezistenca e insulinës. Ky studim do të marrë në konsideratë këtë informacion.

Ndërkohë, gratë që planifikojnë të bëhen nëna duhet të përpiqen për të humbur peshë. Trashje dhe të shëmtuara, dhe ndoshta e dëmshme jo vetëm për shëndetin e tyre, por për fëmijën e palindur. Pra, çfarë duhet të humbasin peshë.