Cimptomy toxoplasmosis


Toxoplasmosis - një sëmundje e njerëzve dhe kafshëve, të cilat shkaktojnë parazitet. Sëmundja prek sistemit nervor, muskujt, sy, mëlçi, shpretkë dhe mund të çojë në një rritje të fortë në nyjet limfatike. Toxoplasmosis u zbulua së pari në vitin 1908, por sot, prevalenca e saj është shumë e lartë në botë.
Në Amerikën e Jugut dhe Afrikës ky infeksion janë të infektuar rreth 90%, dhe në Evropë rreth 50%. Toxoplasmosis më e zakonshme prek njerëzit e moshës së re, por ajo është më e rrezikshme gjatë shtatzënisë.Shumica e njerëzve të zhvilluar një formë kronike të toxoplasmosis, i cili ndodh pa ndonjë manifestimeve klinike të theksuara. Në raste shumë të rralla formë e rëndë e toxoplasmosis ndodh që prek njerëzit me imunitet të ulët. Pas hyrjes në trupin e njeriut, toksplazmozës fillon të shumohen në zorrë dhe pastaj përhapet lymphogenous të vazhdojë rrugën e hemotohenym. Me rrjedhën e infektimit të gjakut është gjetur në organet e brendshme, e cila provokon inflamacion. Si rezultat, mikroorganizmave të ndikojnë në sistemin nervor, mëlçisë, retinën, muskujve të zemrës. Kur ekziston një grup i parazitëve në trup, thirrën psevdotsyst dhe ata janë në gjendje për të lëvizur në një fazë joaktiv. Aktivizuar ata janë vetëm në imunitet të ulët, ose për shkak të faktorëve të ndryshëm negative.


Infeksion toxoplasmosis Way

Burimi kryesor i toxoplasmosis janë kafshë të sëmurë që parazitëve izoluar nga qumështi, pështymë, feces dhe urinës. Dhe njerëzit janë vetëm pret ndërmjetme të thjeshtë. Rruga e transmetimit të toxoplasmosis është: transmetueshme, dmth pas pickimin e insekteve, ushqyese, vertikale, pra nga nëna tek fëmija dhe përmes mukozës dëmtuar ose lëkurë.


Shkaqet toxoplasmosis

Kryesore shkakton sëmundjen toxoplasmozë, Kjo hahet i gatuar keq ose mish i gjallë, kontakte me të pamjaftueshme ngrohje-trajtuar ose mish i gjallë, dmth nëse një person përpiqet për shije viçi papërpunuara terren, në kujdesin e kafshëve të infektuara është pastrimi kutinë e mbeturinave ose kontakt të ngushtë me manar sëmurë. Pasi të infektuar me toxoplasmosis mund pasi të hahet fruta palarë, perime apo zarzavate, për të cilat nuk janë cysts parazit. Gjithashtu, infeksioni mund të ndodhë pas transplantimit apo të brendshme të organeve pas transfuzionit të gjakut. Nëse prania e toxoplasmosis

vërejtur në gratë shtatzëna, ajo shkakton infeksion fetusit.


Simptomet e toxoplasmosis

Manifestimet klinike të toxoplasmosis ndryshojnë shumëllojshmërinë e saj, por më të rënda rrjedh sëmundje kongjenitale. Nëse ka infeksion i fetusit në shtatzëninë e hershme, ajo çon në vdekjen e fetusit, sepse ajo ka zhvilluar patologjinë papajtueshme me jetën. Kur infeksioni ndodh në gjysmën e dytë të shtatzënisë, fëmija është i lindur me lezione të përgjithësuar të trupit dhe organet e tij. Si rezultat ai ka ethe, dobësi, lëkurë verdhëz, mëlçisë zgjeruar, ton të ulët, nyjet limfatike zgjeruar, skuqje të lëkurës, dhe patologji e vërejtura të sistemit nervor, pra encefalomileitit. Edhe një fëmijë mund të zhvillojë një hedh një sy, verbëri, formimin kurrizore apo abuzim të trurit.


Nëse pacienti fituar sëmundjen toxoplasmozë, ajo zakonisht është i fshehur, dhe periudha e tij e inkubacionit është 5-23 ditë. Nëse sëmundja është akute, atëherë ajo i ngjan ethe simptomet e tyre. Si rezultat, pacientët ankohen për toxoplasmosis trupit shumë të lartë temperaturë, dobësi, të dridhura, dhimbje koke dhe dhimbje në muskuj dhe nyje, shpretkë, dhe nyjet limfatike në qafë. Gjithashtu në këtë sëmundje mund të zhvillojnë endokardit, encefalit, dëmtimin e syve. Si për rrjedhën e formës kronike të sëmundjes, ajo është asimptomatik, ose mund të karakterizuar nga manifestimeve butë klinike.


Shenjat më të zakonshme të toxoplasmosis janë: temperaturë të lartë, dhimbje koke e shurdhër, dobësi, dhimbje në nyje dhe muskujt, zgjerimi i mëlçisë, shpretkë, vështirësia e lëvizjes. Ju gjithashtu mund të shkelur traktin gastrointestinal, duke rezultuar në pacientin vërejtur gojën e thatë, dhimbje barku shurdhër, bloating dhe humbje e oreksit. Mund të ndodhë dhe patologjia e sistemit kardiovaskular, e karakterizuar nga një rënie në presionin e gjakut, dhimbje në zemrën time. Aty dhe Çrregullime të sistemit endokrin, që të çon në sëmundjet e pankreasit, impotenca dhe çrregullimit të ciklit menstrual.


Shenjat e toxoplasmosis

Sa për shenjat e mëdha të toxoplasmosis, ata nxjerrin në pah mjaft e vështirë, pasi shkalla e manifestimit të sëmundjes varet shumë nga të cilat trupi i impresionuar. Megjithatë, ka shenja të mëdha që tregojnë praninë e toxoplasmosis. Këto karakteristika përfshijnë: dridhura dhe temperaturë, inflamacion të trurit, sëmundje të zemrës, inflamacion të choroid e syrit dhe retina e saj tërheq dhe dhimbje të vazhdueshme në muskuj dhe nyje.
 
R3r3r3113.