Adenoiditis - Simptomat


Adenoids - bajame është e vendosur në nasopharynx është barrierë parë për të infeksioneve dhe bakteret. Bajamet përflakur faringut - adenoiditis - rregullisht kanë tendencë për fëmijët e sëmurë 3-7 vjet dhe transferohet sëmundjeve të tilla si fruthi, fruth i keq. Në arritjen 10-12 vjet, kur sistemi i imunitetit është formuar pothuajse tërësisht, faringut bajame zvogëlohet dhe zhduket. Por mjekët rregulluar adenoiditis fenomen në disa të rriturit.

Simptomat dhe shenjat adenoiditisAdenoiditis mund të shprehet në simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje në pjesën e pasme të fytit;

 • hundës ënjtje dhe probleme të frymëmarrjes;

 • ngritjen e temperaturës në 39 gradë;

 • gunga e cila qafën nën mollëzat;

 • shkarkimin e mundur hundës (mukusit ose qelb);

 • kollë nate;

 • dhimbje koke;

 • reduktuar ton e përgjithshme të trupit (letargji, dobësi, marramendje, humbje e oreksit).


 • Në specialist ekzaminimit me një pasqyrë të veçantë janë shenja të dukshme dhe adenoiditis:

 • skuqje dhe ënjtje e murit pasmë të nasopharynx;

 • bajamet janë zgjeruar në madhësi dhe janë më fleksibël.


 • Shenjat e mësipërme dhe simptomat adenoiditis mund të shihet jo vetëm tek fëmijët, por edhe në të rriturit me bajamet parregull shumë i madh.
  Llojet adenoiditis
  Adenoiditis janë:

 • të mprehtë;

 • kronike;

 • alergjik.


 • Adenoiditis akute karakterizohet nga dalja dhe ndodhja e shpejtë të sëmundjes në sfondin e një virus apo infeksion. Simptomat e mësipërme karakteristike e adenoiditis akute dhe gjithmonë e shoqëruar me temperaturë të lartë për 3-5 ditë.

  Diagnoza e kronike adenoiditis shqetësime me kohëzgjatje të zgjatur e inflamacionit. Për adenoiditis kronike karakteristike simptomat klasike (kongjestion i hundës, kollë, ndryshimi i zërit), por jo rritje të temperaturës gjatë periudhave të faljen. Në fazën akute mund të rrisë temperaturën e trupit në 38 gradë. Adenoiditis kronike mund të rezultojë në zhvillimin dhe sëmundjet e organeve të tjera. Ajo mund të jetë:

 • otitis;

 • eustachitis;

 • Sëmundjet e sistemit të bronkopulmonale;

 • sinusit.


 • Adenoiditis alergjik, në fakt, është një nga varietetet e inflamacion kronik të bajamet. Ajo lind nga ekspozimi irrituese (alergjike) substanca në trupin e njeriut. Simptomet e adenoiditis alergjik është një kollë e vazhdueshme, kongjestion i hundës, kruajtje dhe mukusit. Në mënyrë tipike, adenoiditis alergjik kalon pas heqjes shkakun e alergjive ose kur arrestuar manifestimet e saj duke përdorur medikamente (antihistamines).