Hipofizës adenoma


Në hormoneve tiroide në trupin e njeriut e rregullon Hipofiza ose pytuytarnaya. Ajo është e vendosur në pjesën e poshtme të trurit pas syve. Tumor që formon në këtë trup, i quajtur hipofizës adenoma. Zakonisht ajo është e mirë dhe nuk kërkon trajtim të veçantë, por në disa raste prezenca e tij është e mbushur me pasoja të rënda.
Adenoma e Hipofiza e trurit - Shkaqet
Për këtë pikë, pavarësisht serisë së gjatë të studimeve mjekësore dështuar në krijimin shkaqet e saktë të kësaj sëmundjeje. Faktorët që, sipas ekspertëve, çojnë në formimin e tumoreve: • dëmtimi mekanik i kafkës me ndikim në tru;

 • infeksionet e sistemit nervor;

 • kontraceptive gjatë dhe të pakontrolluara me gojë;

 • efekte të ndryshme negative në fetusit gjatë shtatzënisë.


 • Në disa raste, hipofizës adenoma zhvillon me predispozicion gjenetik, por ky pretendim nuk ka asnjë dëshmi faktike, duke u bazuar vetëm në statistikat.
  Adenoma e Hipofiza e trurit - shenja
  Zakonisht përshkruar tumoret - beninje dhe nuk ndikojnë në trupin dhe proceset atë. Megjithatë, në varësi të llojit të tumorit, ajo mund të prodhojë hormonet apo jo.

  Llojet adenoma:

 • Normal adenoma jo-funksionale - një dashamirës, ​​pa hormonet.

 • Vazofilna - sekreton hormonet ACTH, TSH, LH, FSH.

 • Acidophilic adenoma e hipofizës apo prolactinoma prodhon hormonet e rritjes, Hormoni.

 • Adenocarcinoma (malinje). Karakterizuar nga një rritje shumë të shpejtë, një rritje në volumin, e cila çon në ngjeshje e indet e trurit. Ajo ka metastaza të shumta, shumë të rralla.

 • Chromophobe hipofizës adenoma është shkaku tiroide nxitjen e rritjes, laktotropnыh dhe tumoret Gonadotropin.

 • Të përziera - kombinon karakteristikat e tumoreve acidophilic, basophilic dhe hromofobnыh.


 • Lloji i parë i tumorit nuk ka simptoma dhe madhësinë zakonisht të vogla.
  Listat tjera aktive (funksionale - me hormone) formon adenomas ndodhin simptomat e mëposhtme:

 • Sindroma e Cushing;

 • hyperthyroidism;

 • acromegaly;

 • galactorrhea;

 • Hypothyroidism;

 • gigantism;

 • amenorrhea;

 • pafuqi;

 • hipogonadizmi;

 • hipertensionit-hydrocephalic sindromi.


 • Hipofizës adenoma - trajtim

  Përdoret 3 lloje të terapisë:

 • mjekësore;

 • rrezatimi;

 • kirurgji.


 • Trajtim të drogës është administrimi i kundërshtarët dopamine. Këto barna shkaktojnë tkurrje e tumorit dhe ndalur në veprimtarinë e saj.
  Terapi Rrezatimi është i përshtatshëm vetëm për adenomas mikroskopike nuk prodhojnë hormonet, si dhe contraindications për kirurgji.
  Më efektive është konsideruar heqja kirurgjikale e tumorit. Kjo parandalon rritjen e mëtejshme të tumoreve, compression rrënjë nervore dhe indet e trurit. Përveç kësaj, adenoma prerje parandalon gjakderdhje kur enët e gjakut këputje.

  Hipofizës adenoma - Efektet pas operacionit
  Në qoftë se operacioni është kryer me sukses, pacienti është shkarkuar brenda 1-3 ditëve pas manipulimit. Në disa raste, ju mund të duhet një terapi afat-shkurtër zëvendësimi të hormoneve, insulinë dhe korrigjimin e electrolyte në trup.
  Hipofizës adenoma - Parashikimi
  Nëse fillimi në kohë i terapi tumorit përkryer shërueshme dhe nuk të çojë në pasoja të pakthyeshme.
  Gjetur më parë në shkelje të funksioneve vizuale apo ekuilibrin hormonal ndonjëherë vazhdon edhe pas operacionit. Në situata të tilla, pacienti merr një aftësi të kufizuar të jetës.