Aktinomikoz shkakton, simptomat, klasifikimin dhe trajtimin
Aktinomikoz - sëmundje infektive, shpesh me subakut shkaktohet nga kërpudhat gjini aktinomictetet (Actinomyces israelii).

Etiologji

Agjent shkaktar i aktinomikozës zakonisht është aktinomicete. Mosmarrëveshjet e tyre janë ruajtur në trup pothuajse çdo person, por në shumicën e rasteve ata nuk shkaktojnë sëmundje. Për të zhvilluar infeksione nevojë për rezistencë të veçantë imunitar, duke përfshirë imunitetin lokal.

Patogjeneza

Rritja e aktinomiceteve shoqëruar me inflamacion intensive me formimin e një abscesi (zgavrën qelb). Imuniteti njeriu nuk është përshtatur për të luftuar infeksionet e tilla për shkak aktinomikoz vazhdimisht përparuar. Pa trajtim intensiv, rimëkëmbjen e pamundur.Tabloja klinike

Simptomat aktinomikozës në varësi të formës së tij. Klasifikimi i tij përfshin variante të tilla të sëmundjes:
Aktinomikoz rajon Maksilofaciale - formë lokalizuara. Kështu nën lëkurën e ulët nofulla, qafë apo zgavrën me gojë duket arsimin banesë solid. Shpesh ajo është pa dhimbje, por mund të shoqërohet neintensyvnymy dhimbje. Më pas fireplace aktinomikozës zbutur, gyp formuar përmes së cilës të lëngshme është lëshuar, përmban specks të vogla të verdhë (kërpudhat Druzët). Komplikimet aktinomikozës Maksilofaciale shumë të rrezikshme - ajo mund të përhapet në indet e buta të kavitetit oral (gjuhën, fyt, gjëndrat e pështymës), dhe shkaktojnë Meningoencefaliti (inflamacion të materies dhe meninges).

Formë brinjë. Kjo aktinomikoz prek indet e mushkërive. Në fazat fillestare të sëmundjes ka ethe dhe kollë intensive joproduktiv. Me riprodhimin e mëtejshëm të kërpudhave ka një pështymë karakteristikë mukozës me miqtë kërpudha. Është e rrallë të jetë e mundur për shkak të qelb gyp në mur gjoks.
Forma e barkut. Aktinomikoz zorrë zhvillon kur goditi atje kryejë përmban spore e kërpudhat. Përshkruar si aktinomikoz zorrë direkt dhe peritoneum, dhe nyjet limfatike mezenterike. Në zgavrën e barkut duke formuar nyje aktynomykoznыy. Gjatë formë barkut më të rënda se sa përshkruhet më sipër. Pacientët të shqetësuar në lidhje me dhimbje, mostretje (nauze, të vjella, çrregullime të karrige), temperaturë të lartë trupore. Shpesh ka një reduktim të ndjeshëm në peshë.

Forma përgjithësuar i aktinomikozës karakterizuar nga lezione të organeve të shumta. Kjo mund të jetë goditur si organeve të barkut (mëlçi, shpretkë, veshkë) dhe sistemin e kockave ose tru. Gratë në këtë sistem aktinomikoz rast mundur riprodhues.

Epidemiologji

Aktinomikoz shpesh te meshkujt. Në gratë, faktori kryesor rreziku për këtë sëmundje është përdorimi i pajisjes intrauterine për kontracepsion.

Diagnostics

Për diagnozën e saktë është e nevojshme për të kryer një numër të studimeve. Ato përfshijnë një shqyrtim të hollësishëm dhe studim të pacientit, duke përfshirë detajuar të shqyrtojë mundësinë e infeksionit.

Diagnostifikimi radiale për të ndihmuar të identifikuar vendndodhjen e plagë.
Diagnoza përfundimtare është themeluar vetëm pas metodë poshtërim bakteriologjike. Për këtë mjedis të veçantë të mbajtur në pushtuar shkarkimit pacientit - qelb, pështymë. Nëse është e nevojshme, të kryejnë burim birë të infeksionit ose operacionit diagnostike.
Trajtim
Trajtimi i aktinomikozës zakonisht të gjata dhe komplekse. Aplikoni kurse zgjatur e antibiotikëve dhe drogës antifungal. Shpesh duhet vatër kirurgjikale kullimit ose kirurgji. Aktinomikoz trajtohen gjatë - për disa muaj.

Forma Maksilofaciale aktinomikozës shërohet relativisht lehtë. Vendi vështirë përgjithësuar formën e aktinomikozës. Komplikimet në formën e infeksionit në tru apo palcës kurrizore shëruar veçanërisht e vështirë, më shumë se gjysmën e kohës duke lënë pas çrregullime neurologjike.