Alergji ndaj polenit


Kohët e fundit, popullsia e të shumtën e rasteve të ndryshme të reaksioneve alergjike ndaj substancave të caktuara vendeve. Kjo është shkaktuar nga degradimi i mjedisit dhe sistemit imunitar të banorëve moderne të qyteteve të mëdha. Më të zakonshme aktualisht janë alergjik ndaj polenit, e cila ndikon shumë njerëz.
Alergji ndaj poleneve është jashtëzakonisht sezonale dhe zakonisht shfaqet në fund të pranverës dhe fillim të verës, pasi në kohën bimëve më të lulëzimit dhe pemë. Shpesh ka një alergji të Birch polen dhe ragweed, megjithatë bimë të tjera mund të shkaktojnë simptome alergji. Për të përcaktuar praninë e alergjive, të jetë i sigurt për të dini simptomat kryesore.


Simptomat e alergjive në polen


Kur e ekspozuar ndaj një trupin e njeriut alergjen menjëherë përpiqet të shpëtoj prej tij, duke provokuar shfaqjen e inflamacionit, ënjtje, kruarje dhe manifestimeve të tjera të ngjashme në organe të ndryshme.
Manifestimi më i vogël i alergji polen është një rraskapitës konstant i lëngshëm apo vetëm një ndjenjë që hundë "rrjedhës së ujit". Nga ftohtë të përbashkët si kullojnë hundët dallon sezonalitetin e theksuar e ndodhjes së saj dhe reduktimin apo edhe zhdukjen e plotë të simptomave pas një dush ose larje.
Në mungesë të trajtimit adekuat të rinitit alergjik përfundimisht mund të shkojë në fazën e ardhshme, më e vështirë dhe të shkaktojnë astmë, kështu që të jenë shenjat e para të alergjisë menjëherë kontaktoni një specialist. Sidomos komplikime të rrezikshme të rinitit alergjike për fëmijët.

Ka shpesh alergjik ndaj polenit është gjetur në formën e acarim sy dhe marramendës të vazhdueshme. Një kusht i tillë quhet conjunctivitis alergjik dhe kërkon trajtim të detyrueshëm, sepse ajo mund të shkaktojë inflamacion serioz të syve dhe lëkurën rreth tyre.
Alergji për barërat e këqija polen bar me kontakt të drejtpërdrejtë me këto barëra mund të shfaqet si urtikaria shprehura qartë dhe pezmatim të tjera, si dhe kruarje të tepërt të lëkurës. Këto tregon janë të shpejtë, por ekspozimi i vazhdueshëm ndaj alergjen mund të jetë shkaku i lezioneve të rënda të lëkurës.

Si për të trajtuar alergjik ndaj polenit?


Edhe vetëm disa dekada më parë, trajtimi i veçantë i barnave alergji u shoqërua me një rrezik të lartë të efekteve anësore të mundshme. Droga moderne nuk janë të çlirojë vetëm në mënyrë efektive alergji, por nuk shkaktojnë ndonjë dëm të trupit.

  • Antihistamines ndryshme dhe kortikosteroidet aktuale në formën e sprays hundës dhe pika të ndihmojë për të përballuar me manifestime të ndryshme të alergjisë në polen pemë dhe barërat e këqija. Megjithatë, ky trajtim nuk eliminon problemin e alergjive, e cila shpesh qëndron në funksionimin jo të duhur të sistemit imunitar.

  • Për të plotësisht të hequr qafe alergji ndaj polenit, trajtimi duhet të jetë individual duke përdorur Immunotherapy doza të veçanta të vogla të alergjen. Ky trajtim është shumë e ndërlikuar, kështu që duhet të administrohet vetëm allergist kualifikuar ose immunologist klinike. Më shumë ose më pak të dukshme rezultatet immunotherapy nuk duket më herët se një vit duke marrë drogë të veçanta në mënyrë që pacientët me alergji duhet një mendje për një periudhë të gjatë trajtimit.


  • Për duron polen nuk shkaktojë një përkeqësim të rëndësishëm në cilësinë e jetës në lulëzuar bimore alergjen të përpiqet për të ndjekur në mënyrë strikte të gjitha rekomandimet e mjekut tuaj, për të shmangur qëndrimin e zgjatur në vende ku lulëzuar bimët, dhe të marrë drogë të veçanta që mund të reduktojnë ndjeshëm alergji.