Amiloidosis veshkave


Renale amyloidosis - nje patologji relativisht rralle qe karakterizohet nga proteina dhe metabolizmit të dëmtuar karbohidrate me formimin e depozitimit ne substancës specifik indeve të veshkave - amyloid. Amyloid - një i proteinave dhe polisakarideve komplekse komponimet mbi pronat ngjan niseshte që është anormale për trupin dhe funksionin renal të dëmtuar.
Format amiloidosis renale
Ka disa forma të amiloidosis:

 • Amiloidosis kryesor i veshkave - një sëmundje e pavarur, zhvillimi i të cilave nuk është e lidhur me anomalitë e tjera që mund të çojnë në formimin e proteinave jonormale;


 • amiloidosis mesme i veshkave - forma më e zakonshme, është rezultat i disa sëmundjeve kronike;

 • amiloidosis lidhur me hemodializë - një formë e sëmundjes që zhvillohet në pacientët të cilët kanë qenë në mënyrë të përsëritur procedurën dializë veshkave;

 • amiloidosis lindur - Forma e kushtëzuar gjenetikisht e sëmundjes;

 • senile amiloidosis - një formë e sëmundjes që ndodh në moshën e rritur (pas 80 vitesh).


 • Shkaqet e amiloidosis veshkave
  Në disa raste zhvillimi i shkaqeve patologji mbetet e panjohur (amiloidosis primar). Ndër shkaqet e njohura të amiloidosis janë sëmundjet e mëposhtme:


 • tuberkulozi pulmonar;

 • malaries;

 • sifilizi;

 • osteomielit;

 • artrit rheumatoid;

 • Sëmundja Hodgkin;

 • mieloma etj


 • Ekspozimi i zgjatur ndaj infeksionit kronik mund të çojë në ndryshime anormale në sintezën e proteinave në trup. Rezultati është formimi i antigjenet proteinike - substancave të huaja, të cilat fillon të prodhojë antitrupat.
  Simptomet e amiloidosis veshkave
  Amiloidosis veshkave ndodh në tre faza, secila prej të cilave ka manifestimet e saj:

 • Faza e hershme (predotechnaya) - në këtë periudhë, nuk ka manifestime të rëndësishme të sëmundjes që ndodh kryesisht ulur veprimtarinë, dobësi. Në urinë zbuloi pak proteina (proteinuria) në gjak - ngritur kolesterolit. Funksioni i veshkave në këtë fazë nuk është ndryshuar pothuajse.

 • Fryrë (nefrotychnaya) faza - një progresion gradual të edemë, skleroza dhe palcë veshkave amiloidosis, zhvillimit të sindromës nefrotike. Ka një të konsiderueshme proteinuria, hiperkolesterolemia, hypoproteinemia, ndonjëherë - hipertension. Veshkat janë zgjeruar dhe të mbyllur, të marrë një matte gri-trëndafili.

 • End-fazë - korrespondon me zhvillimin e dështimit të veshkave kronike. Ka edema vazhdueshme, uremia, lodhje të përgjithshme, shpesh komplikuar nga amiloidosis me renale anuriey venë trombozë dhe dhimbje.


 • Diagnoza e amiloidosis veshkave
  Në fazën fillestare të sëmundjes është shumë e vështirë të diagnostikuar. Amiloidosis dyshuar mund të zhvillohet si rezultat i testeve laboratorike - gjak dhe urinë. Një shembull mund të jetë gjithashtu i coprogram.
  Zemra elektrokardiogramë mund të tregojnë nivele të reduktuar të pulses tensionit dhe shenjat e rreme e një sulmi në zemër. Ultratinguj veshkave për të vlerësuar madhësinë e tyre.
  Për të konfirmuar diagnozën e biopsi e veshkave është përdorur (trupit Vlerësimi morfologjia) që zbulon praninë e amyloid.

  Trajtimi i amiloidosis veshkave
  Trajtimi i amiloidosis efektive vetëm në fazën fillestare të zhvillimit të saj. Ajo ka për qëllim adresimin e faktorëve që kontribuojnë në formimin e amyloid, dhe pezullimin e prodhimit të substancës.
  Në trajtimin amiloidosis mesme ka për qëllim eleminimin e infeksionit që shkakton sëmundjen. Për ta bërë këtë, të aplikojnë metodat konservative dhe kirurgjikale.
  Një rol të rëndësishëm në trajtimin e amiloidosis dhënë një dietë që është caktuar në varësi të fazën e sëmundjes dhe analiza e performancës. Si rregull, kërkon kufizimin futje kripë, proteina në dietën rritjen e numrit të ushqimeve të pasura me vitaminë C dhe kalium kripëra.

  Trajtimi i drogës i amiloidosis veshkave parashikon drogë ndryshme - antihistamines, anti-inflamator, diuretik dhe të tjerët të rekomanduara dializë veshkave.