Apraxia shkaqet, simptomat dhe trajtimet
Praxis - aftësia e njeriut për të rregulluar lëvizjet e trurit memorizuar. Kjo vlen edhe për aftësitë motorike të përgjithshme dhe të hollë, të gjuhës. Shfaqja e apraxia - një aftësi të thyer për të kryer veprime të veçanta në shënjestër - një person nuk mund të kryejnë komplekse veprim motorik manual të tilla të mbyllë sytë tuaj, pastaj të hapur dhe të kërkoni.
Si rezultat, ka çrregullime të gjuhës. Nëse aftësitë e prekura motorike, është një çrregullim i akteve komplekse motorike mbi aftësitë motorike e duarve - paaftësia për të marrë të mbajë të subjektit dhe veprimet e tij, të marrë një laps dhe vizatoni një foto.


Apraxia shkakton humbjen e aftësive të fituara më parë (dhe fëmijët, pamundësinë e mësimit të këtyre aftësive) që personi të fituara gjatë viteve - banimi, profesionale, fjalës, motorike. Kjo nuk është vërejtur shenjat e lezioneve, parezë ose paraliza e nervave, çrregullime të koordinimit.

Neurologji identifikon disa lloje të apraxia:
ydeatornaya në të cilën ndërprerë planifikimin. Kjo elementet individuale janë të sakta, por sekuencë e tyre është ndërprerë. Për shembull, me kërkesë të pacientit mjek hapet karamele, duke hedhur përmbajtjen dhe vënë në këmishë gojën tuaj. Njerëz të tillë nuk mund të bëjë një kërkesë për veprim, por ajo mund të përsëritet mekanikisht. Kjo humbje është gjithmonë në lob parietal dypalësh, të jetë convolutions saktë nadkraevыh.

apraxia motor, shkelja e këtyre ideatornoy por ndjekin edhe shkelur. Ajo mund të jetë nga njëra anë, është e ndarë në dy variante - kur veprimi nuk mund të kryhet nga detyra, por që vetë spontanisht. Për shembull, pacienti nuk mund të shkruajnë shkronjën "a" në kërkesë, por bëhet si duhet shkruar shkronja "e". Mundësia e dytë - një shtrembërim i lëvizjeve në përgjithësi, zëvendësimin e veprimeve të veprimit të drejtë të pasigurta. Për shembull, në bazë të kërkesës grusht kërcënojnë pacienti shtyn gishtat e tij dhe të tundë dorën.

apraxia konstruktive, strukturat e mbledhjes shkelje, pacienti nuk mund të bëjë me letrat e fjalës nuk mund të ndërtohet nga shkopinj kuptoj. Ajo është gjithmonë një humbje ka dy anë.
apraxia kynestetychna, paaftësia për të kryer lëvizje me sytë e tij të mbyllur, pa kontrollin e.
Përveç kësaj, të caktojë më shumë hapësirë ​​dhe apraksyyu në shkelje të koordinatave hapësinore të drejtë veprimet e me gojë, kur një person nuk mund të duhet të flasim tingujt. Më vete të izoluara ballore apraksyyu rënies së aftësive komplekse të lëvizjes dhe të veprimit programeve, ndërsa ka lëvizje të tjera dhe përsëritja e lëvizjeve stereotipe.


Trajtimi i apraxia

Trajtimi i apraxia prodhojë neurologë dhe psikiatërve, varësisht nga shkaqet dhe llojet e shkeljeve. Emëruar Zakonisht skema individuale duke përdorur terapi fjalës, fizioterapi dhe trajnim të punës. Përveç kësaj, pacientët të tilla zakonisht kanë nevojë për infermiere, psikologu dhe punonjësi social, si dhe njerëzit me aftësi të kufizuara.
Author: Alena Paretskaya, pediatër