Astma në të rriturit


Astma është specifik në qoftë se pacienti është hasur për herë të parë simptomat e saj në moshën 20 vjet. Rreth gjysma e pacientëve me sëmundje të ankohen për alergji. Astma në të rriturit shpesh lind nga ekspozimi i vazhdueshëm ndaj kimikateve të caktuara në vendin e punës ose në shtëpi. Në mënyrë tipike, sëmundja manifestohet deklaruar mjaft papritur.


Çfarë është astma?


Astma quajtur sëmundje pulmonare, shkakton simptome korrente. Gjendja e sëmundjes traktit respirator karakterizohet nga karakteristikat e mëposhtme:

Ënjtje ose inflamacion, sidomos në brendshme mënyra vozduhovodnyh sipërfaqe.
Formimi i sasive të mëdha të pështymë, e cila ka një qëndrueshmëri të trashë.
Ngushtimi i shkaktuar nga kontraktimet e muskujve rreth rrugëve të frymëmarrjes.Simptomat e astmës përfshijnë:Dyspnea
Kollitjes shpeshta, sidomos gjatë natës
Prysvystыvanye në mbytje dhe tym
Gulçim
Ndjenja e ngushtësi në gjoks

Kush është në rrezik?


Më të prirur për të astmës në moshën e rritur janë grupe njerëzish në vijim:
Gratë, ndryshime seriozisht hormonal të cilëve, të tilla si shtatzënë ose në menopauzë.
Gratë që marrin drogë estrogjenit gjatë menopauzës për 10 vjet ose më shumë.
Njerëzit të cilët kohët e fundit kanë pësuar disa sëmundjeve virale, veçanërisht ftohjet dhe gripit.
Sufferers alergji. Mundësia më e madhe e astmës në njerëz të cilët nuk mund të tolerojë macet.
Njerëzit të cilët janë të ekspozuar vazhdimisht ndaj irritues të jashtëm të tilla si tymi i duhanit, myk, pluhuri, pupla në jastëk ose batanije, parfume.Substancat që shkaktojnë simptoma të quajtura shkakton astmë. Nëse sëmundja është shkaktuar nga irritues në vendin e punës e pacientit, ajo është klasifikuar si astma profesionale.
Çfarë është dallimi në mes astmës në fëmijët dhe të rriturit?


Në të rriturit, zakonisht me arritjen moshën e mesme gradualisht ulur kapacitetin vital (vëllimin e ajrit që thithni dhe frymë në gjendje në një të dytë), pasi disa ndryshime ndodhin në muskuj, ngushtim mur gjoks. Këta faktorë shpesh ndërlikojnë diagnozën, astma vetëm mund të bjerë, atribuar atij simptomat karakteristike të sëmundjeve të tjera.
Gjithashtu kursi i rëndësishëm dallimi i astmës në të rriturit dhe fëmijët është faktori psikologjik. Kids në trajtimin mbështetet në prindërit dhe kujdestarët e tyre. Por të rriturit kanë plotësisht në mënyrë të pavarur për të kontrolluar sëmundjen, e cila shkakton disa vështirësi në qoftë se ju trajtoni diçka të pakujdesshëm, njerëz të çorganizuar.Diagnoza e astmës në të rriturit


Mjeku juaj do të përcaktojë sëmundjen bazuar në faktorët e mëposhtëm:Analiza e historisë mjekësore, regjistrimi simptomat dhe duke dëgjuar frymëmarrjen.
Funksioni Testi i mushkërive duke përdorur një pajisje të veçantë - spirometer. Ajo përcakton sasinë e ajrit në frymë, dhe shpejtësia me të cilën ju mund të zbrazët mushkëritë tuaja. Ndoshta para ose pas testit ju kërkohet të thith një efekt bronkeve afat-shkurtër (ilaç që zgjeron rrugën vozduhovodnыe nga muskujt relaksuese dhe për të hequr mukusit të tepërt nga mushkëritë).

Mbajtjen e testit provokative me methacholine. Kjo analizë është përshkruar nëse simptomet tuaja dhe rezultati spirometry definitivisht nuk është konfirmuar astmë. Kur methacholine hyn në mushkëri, kjo shkakton një vrull të rrugëve të frymëmarrjes, duke e ngushtuar ato në qoftë se ndodh sëmundja. Gjatë kësaj analize, pacienti inhales substancën aktive aerosol para spirometry dhe pas saj. Testi methacholine tregon astmës, funksioni pulmonar përkeqësuar kur 20%. Pas analizimit të pacientit gjithmonë japin bronchodilators për të kompensuar methacholine efekt.

Radiografi e gjoksit. Renthenohramoy quajtur imazhin e një pjesë të trupit të marra kur rrezatuara me doza të ulëta rrezatimi që kalon nëpër indet e trupit dhe shfaqet në një ekran të veçantë fluoreshente. Kjo metodë është përdorur për diagnozën e sëmundjeve të ndryshme, duke filluar nga bronkit dhe duke përfunduar thyerje. Në rast të vështirësisë në frymëmarrje mjeku mund të përshkruajnë rrezeve X për të parë gjendjen e gjoksit, duke përfshirë zemrës, mushkërive dhe kockat.


Kush astma ndodh?


Çdokush mund të merrni të sëmurë nga kjo sëmundje, pavarësisht nga gjinia, mosha apo kombësisë. Madhe yyazytsirnist dukuri e astmës ne grupet e mëposhtme e njerëzve:Në mesin e të afërmve janë raste.
Pacienti vuan nga alergjitë (astma alergjike).
Në shtëpi ka duhanpirës.
Pacienti potencial jeton në kufijtë e qytetit.

Trajtimi i astmës


Manifestimet e astmës mund të kontrollohet, por të shpëtoj të sëmundjes, mjekët nuk e kanë shpikur ende. Ka disa objektivat kryesore të astmës. Nëse ju nuk mund të arrijnë ato, kjo do të thotë sëmundje juaj është nën kontroll të mjaftueshëm. Ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj ose të parë masat aktuale terapeutike.

Objektivat e trajtimit të astmës janë:Normale të jetës, aktive.
Parandalimi kronike dhe të shkaktojë simptoma të rëndësishme ankthi.
Vizita të vazhdueshme për të punuar apo studim.
Detyrat rutinë pa ndonjë vështirësi.
Paralajmëruar vizita urgjente e mjekut, nevoja për të thirrur një ambulancë.
Përdorimi i barnave që kontrollojnë astmë, me efekte jo të rënda anësore apo mungesën e plotë të tyre.Përdorimi i duhur i barnave kundër astmës, në përputhje të plotë me rekomandimet e mjekut, është hapi i parë dhe i madh në programin e kontrollit të sëmundjes. Ajo është gjithashtu e nevojshme për të shmangur shkakton astmë dhe Keep simptomet alarmante. Në qoftë se në rastin e astmës e fëmijës të gjithë përgjegjësinë për fëmijë qëndron me prindërit, të rriturit janë më të aftë të kujdeset për veten e tyre, e cila rrit efektivitetin potencial të trajtimit.Monitorimi simptoma të astmës


Një pjesë e rëndësishme e trajtimit është vlerësimi i rregullt i funksionit të mushkërive. Për simptomat e astmës vërejtur duke përdorur një pykfloumetr veçantë pajisje që ju lejon për të llogaritur kulmin norma rrjedhin espirator (PSV). Ky tregues mund të paralajmërojnë për disa ndryshime në rrugët e frymëmarrjes, e cila nga ana tregojnë qasjen e simptomave. PSV Daily kontrolluar, ju do të dini kur do të marrë ilaçe për të parandaluar sulmet e astmës. Statistikat e marra duke përdorur pykfloumetra gjithashtu ofrojnë ndihmë të madhe në zhvillimin e strategjisë të mëtejshëm trajtim mjekësor.Plani i Veprimit për astmë


Duke marrë historinë e sëmundjes suaj luftarake dhe ashpërsia e mjekut astmë të zhvilluar një plan veprimi personal. Ajo do t'ju tregojë se kur dhe si për të marrë ilaçe projektuar, çfarë nëse papritmas përkeqësojnë simptomat e sëmundjes, kur të aplikoni për ndihmë emergjente. Sigurohuni që ju të kuptoni të gjitha masat e përshkruara në planin, sepse shëndeti juaj varet nga ju. Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me një plan veprimi për astmë, mos hezitoni të pyesni ata.