Anemia hemolitike autoimune
Anemia hemolitike autoimune quhet një formë e fituara anemia hemolitike, dmth anemi që rezulton në shkatërrimin e tepërt e qelizave të kuqe të gjakut. Ajo është e formuar nga antitrupat formohen kundër trupit të vet, por kundër qelizave membranat e tyre të kuqe të gjakut.
Rezultati është shkatërrimi i prodhimit dhe hemoglobinë e tyre në rrjetin e enëve të gjakut.

Shkaqet e anemi hemolitike autoimune

Anemi hemolitike autoimune mund të ndodhë si një simptomë e sëmundjeve të ndryshme, të cilat, në njëfarë mënyre, ndikojnë në sistemin imunitar dhe gjak. Më shpesh ata do të ndodhë në dymfoleykozah kronike, sëmundje Hodgkin, malignancies hematologjike, eritematoz sistemik lupus, artrit reumatoid, hepatitit apo kesh.


Nëse paraqitja e antitrupave kundër qelizave të kuqe të gjakut nuk është i lidhur me ndonjë arsye të vetme, atëherë ajo do të jetë një proces idiopathic. Procesi autoimune mund të shkaktohet nga ndikimi termike ose ndikimin e ftohtë të rëndë.

Simptomet e anemisë hemolitike autoimune

Me kusht që dy format e sëmundjes - akute dhe kronike. Në rastin e formës akute të autoimune simptomat hemolitike anemi e dobësi, gulçim, verdhëz apo ethe. Në format kronike të sëmundjes ndryshimet e përgjithshme shëndetësore shumë pak, nuk mund të shprehet gjitha simptomat që qartë zgjerimin e mëlçisë dhe shpretkës. Në aneminë lidhur me antitrupa të ndjeshme të ftohtë, pacientët nuk tolerojnë motit të ftohtë, ata formuan urtikaria, ndarjen e hemoglobinës në urinë dhe sindromi i Raynaud-së.

Gjaku i plotë në pacientët me anemi hemolitik anemi takohet me normohromnыm ose komponent hypohromnыm. Ajo mund të shfaqë rritje të retikulocitet në qelizave burimore të gjakut dhe të palcës kockore, atipike për gjak dhe qelizat e kuqe të vetë është shumë i vogël. Kur anemia është zakonisht shkatërrimin e ftohtë e qelizave të gjakut në të ftohtë, me ngrohjen mostër ajo zhduket. Reduktohet rezistenca osmozik e qelizave të kuqe të gjakut, si dhe ndryshimet e qelizave të tjera të gjakut - ndryshimet e bardha të gjakut të prekursorëve palcës kockore. ESR mund të ndryshojnë. Analiza e palcës kockore zbulon një shtim dramatik të eritrociteve rrjedhin. Në pacientët e rritur bilirubin, stercobilin në feces.


Diagnozë

Autoimune dhe llojet e tjera të ekspozitës hemolitik anemi mbi bazën e hemolizës zgjeruara, ose zbulimin e antitrupave specifike protyvoэrytrotsytarnыh dhe ekzaminimi i gjakut dhe kockave palcën.

Trajtim

Ne trajtimin e anemise autoimune hemolitike rol të hormoneve kryesor - hlyukokrtykoydam. Ato përshkruajnë një kurs prej dy ose tre javë, dhe në qoftë se ajo nuk ndalet hemolizën në prani, rrisin dozën dy herë. Rezistenca ndaj terapisë për tre javë - një shenjë e keqe, dhe zgjedhja e nevojshme e drogës më serioze. Kur efektiviteti i terapisë tri doza herë më të ulëta. Në mungesë të efekteve të trajtimit të përcaktuar me heqjen e shpretkës. Nëse kjo dështon, të emëruar drogë immunosuppression.

Më të rrezikshme në anemi hemolitik është kriza hemolitik, në të cilën nuk është shkatërrimi masiv i qelizave të kuqe të gjakut. Kjo është kërcënuese për jetën dhe kërkon transfuzion gjaku.
Parashikimet hemolitik anemi serioze, ndonjëherë kanë nevojë për drogë përjetshëm imunosupresioni për terapi.
Author: Alena Paretskaya, pediatër