Sëmundja autoimune tiroideve


Të bëjnë dallimin midis dy llojeve të sëmundjeve autoimune tiroide: në një prej tyre ka sekrecion të tepërt të hormoneve tiroide - sëmundje Graves, tjetri, nga ana tjetër, është e karakterizuar nga rënie sintezën e hormoneve - myxedema ose sëmundje Hashimoto-së.
Gjëndër tiroide është e përfshirë në sintezën e një hormon shumë të rëndësishme - thyroxine. Pjesëmarrja thyroxine është e nevojshme për rresht normale metabolizmit. Përveç kësaj, prania e thyroxine thelbësore për funksionimin e duhur të muskujve, funksionimin e duhur të trurit, rritjen e kockave.Sintezë joadekuat i sëmundjes thyroxine Hashimoto-së manifeston dobësi, dëme nervore në gjymtyrë, flokët e thatë dhe të lëkurës. Pacientët e tillë gjatë gjithë jetës së tyre duhet të marrin thyroxine hormoneve jashtë. Incidenca myxedema 8 herë më e zakonshme në mesin e femrave. Fillimi i sëmundjes zakonisht ndodh në moshën 30-50 vjet. Në shumicën e rasteve, një histori e pacientit tregon një ose më shumë raste të sëmundjeve Hashimoto në mesin e të afërmve.

Sëmundje Hrэyvsa ose sëmundje Graves 'zhvillohet me zhvillimin e rritjen e thyroxine hormoneve tiroide. Kjo patologji është e karakterizuar nga shfaqja e simptomave të tilla si rritja e normës së zemrës, duart e duke u dridhur, nervozizëm, humbje peshe. Simptomë shumë e rëndësishme vulë e sëmundjes Graves është puchookosti. Pacientët të tilla janë shumë të vështira për të tolerojë të ngrohjes, që vuajnë nga djersitja e tepruar. Sëmundja e Graves, si semundja e Hashimototit, shpesh goditjet femra. Simptomat e para zakonisht mund të shihet pas 40 vitesh.


Sëmundje autoimune tiroide është një shkak i madh i hypothyroidism primar. Sëmundje autoimune (nga "auto" latine do të thotë "vetë", "e mia") sistemin e zhvilluar në paaftësinë e sistemit imunitar për të njohur indet e tyre të trupit. Ky sistemi i imunitetit është i nevojshëm për të mbrojtur trupin e njeriut kundër viruseve, baktereve dhe agjentëve të tjerë të huaj, fillon të sintetizojnë proteinat specifike të quajtura antitrupa. Këta antitrupa mund të shkatërrojnë indet qelizore të trupit të vet. Kjo është arsyeja pse ata janë quajtur "autoantibodies".


Autoantibodies kanë aftësinë për të sulmuar më të madhe të organeve, duke çuar në zhvillimin e parregullsive të ndryshme në funksionimin e tyre. Rezultati i sulmeve të tilla është zhvillimi i sëmundjeve autoimune. Për shembull, kur humbja e nyjeve zhvillimit të artritit reumatoid, sëmundje të veshkave - glomerulonefriti, stomak - anemi dëmshëm (malabsorption e vitaminës B12 përmes murin e zorrëve), gjëndër veshkave - sëmundje Addison, pankreasit - diabet tip I, tiroide - Hashimoto thyroiditis (thyroiditis autoimune) . Në këtë rast, prezenca e një procesi autoimune në një nga organet është rritur rrezikun e sëmundjeve autoimune në një organi tjetër. Kjo është arsyeja pse zbulimi i pacientit çdo mjeku autoimune sëmundje duhet të inspektojë atë për sëmundje autoimune tjetër etiologji.


Thyroiditis autoimune është forma më e zakonshme e thyroiditis. Ka dy lloje të thyroiditis autoimune, atrophic dhe hypertrophic ose goiter Hashimoto.

Në thyroiditis autoimune vërejtur mangësi cilësore apo sasiore e limfociteve T. Sipas ide moderne, në tiroidit autoimun kuptohet sëmundje kronike autoimune tiroideve, e cila karakterizohet nga infiltrimi i indit limfoid që zhvillohet në ndikimin e faktorë me natyrë autoimune.

Është e njohur se tiroidit autoimun është shkaktuar gjenetikisht realyzuyuschymsya sëmundje ndikuar nga faktorë të mjedisit. Në zhvillimin e procesit të autoimune në inde tiroide pëson ndryshime saj stadyynыe operacion dhe pothuajse gjithmonë përfundon me daljen e hypothyroidism mesme.


Prandaj, në pacientët me thyroiditis autoimune shpesh mund të shihet hypothyroidism manifestuar ose subklinike me simptoma të përshtatshme klinike. Forma hypertrophic e thyroiditis autoimune mund të karakterizohet me rritjen e madhësisë së gjëndrës tiroide, i cili në disa raste është krijuar jo vetëm i prekshëm, por edhe me sy. Pacientët e tilla shpesh marrin diagnozën "goiter me gunga." Forma atrofik e thyroiditis autoimune shpesh manifestohet hypothyroidism klinike.


Ndër simptomat më të zakonshme klinike të thyroiditis autoimune duhet theksuar coarsening e tipareve të fytyrës, shtim gradual në peshë, bradycardia, humbja e kujtesës, ndryshim në zë, në gjuhën e paqartë, pamjen e dyspnea në tendosje, njollë e lëkurës, thatësi e saj dhe trashje. Gratë shpesh mund të vërehet parregullsi menstruale, varfëri. Megjithatë, pavarësisht numrit të madh të manifestimeve klinike të thyroiditis autoimune, në shumicën e rasteve diagnoza është e vështirë.


Në disa pacientë me thyroiditis autoimune mund të jenë simptoma të hyperthyroidism. Kjo është për shkak të procesit të shkatërrimit të indeve tiroide nën ndikimin e agresionit autoimune dhe të hyjnë në sistemin e qarkullimit të gjakut në një numër të madh të hormoneve të sintetizuara. Për të diagnostikuar thyroiditis autoimune është përdorur shpesh metodën e prekje, ekzaminimit klinik të qafës, për të përcaktuar nivelin e hormoneve tiroide në gjak, ultratinguj e indeve tiroide, zbulimin e autoantibodies në gjak.


Trajtimi i tiroidit autoimun në thelb konservatore. Është fjala për trajtimin e çrregullimeve të ndryshme në funksionimin e gjëndrës tiroide. Në raste të rënda, operacioni është treguar - thyroidectomy.