Meningjiti bakterial
Meningjit bakterial quhet NEUROINFECTION akut purulent, karakterizuar nga dehje, zahalnomozkovi, lezione meningeal dhe simptoma të tjera të sistemit nervor.

Shkaqet e meningjitit bakterial

Në 95% e rasteve të meningjitit meningococcal janë shkaktuar, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, rrallë Staphylococcus, E. coli, salmonelës. Edhe më pak - infeksion Pseudomonas, Klebsiella. Ka meningjit kryesor, fillimisht ndikon në sistemin nervor, dhe të mesëm - kur të hyjnë infeksion nasofaringeal, sistemin e frymëmarrjes ose ndihmon tretjen e ushqimit, lëndime.Mekanizmi i zhvillimit të

Agjent infektive haematogenously ose lymphogenous up pengesë gjak-tru dhe thekshëm nëpërmjet saj, ndikon në rrjet vaskulare në ventricles dhe meninges, duke formuar inflamacion qelbëzues. Kjo rezulton në një proces purulent në meninges buta, edemë trurit formuar me qarkullim dëmtuar të trurit dhe hipoksi. Dëmtimi i trurit ky mund të jetë e pakthyeshëm dhe çrregullime neurologjike të qëndrueshme.

Simptomat e meningjitit bakterial

Për meningjit purulent bakteriale karakterizuar nga fillimi akute, edhe pse ndonjëherë simptomat mund të rritet gradualisht. Kjo temperaturë prej 40 gradë, një shkelje e të qënit me dhimbje koke, të vjella të përsëritura, shqetësim motorike ose letargji ndjeshëm, duke reflektuar shenja të hipertensionit intracranial. Gjithashtu, shenjat dallohen qartë meningeal, ndjeshmëri ndaj dritës dhe të shëndoshë, qafë të fortë, në fëmijët e zbuluar një "trurit" të veçantë qaj konfiskimet vëzhguara, vetëdijen zhvlerësuar, simptomat fokale. Në ekzaminim tregohet meningeal out "këmbëzën pushkë" kur pacienti i shtrirë në anën e tij, hedh kokën e tij pererazhybaet trungu dhe tërheq këmbët e tij për stomakun e tij. Në provim nuk mund ta shpjegoj gju up, e cila është vendosur edhe në hip. Dhe këmbët pasiv papërkulshëm që të nderura në gju dhe legen, është myyazytsilne bëj ose tërheq këmbën tjetër.


Features foshnjat dhe fëmijët e vegjël

Gjatë meningjitit purulent neonatale ndodh kur infeksionet somatike manifestohet toksiciteti të rënda, konvulsione dhe gjendje kome. Në fillimet duket të mprehta ankthi pandërprerë pamotivuar qan, shtrëngimi i duarve dhe mjekër, të vjella me bollëk, duke hedhur kokën me fryrë fontanel të mëdha dhe energji. Nuk mund të ketë konfiskime të përgjithshme apo lokale.
Në të rriturit, fillimin shfaqet dhimbje koke të mprehta, të vjella të përsëritura, agjitacion, iluzionet, lëvizjet depresionit në mendje. Përveç kësaj, të theksuara simptomat meningeal. Veçantitë e meningjitit varet nga shkaku i saj të veçantë.


Diagnostics

Meningjiti bakterial janë vendosur bazuar në zbulimin e simptomave tipike, përveç atyre hetuar gjakut, lëngun cerebrospinal dhe urina, e cila qëndron patogjen ose antigjenin. Në kryerjen e mesit birë CSF flukset me re, të bardhë, të gjelbër ose të verdhë nën presion, studimi zbuloi një rritje në neutrofile cerebrospinal fluide, rritur proteina dhe kripë e acidit laktik, ndërsa reduktimin e glukozës.

Trajtim

Një pacient me meningjitit purulent dyshuar duhet të hospitalizuar menjëherë në departamentin infektive, dhe në kundërshtim me ndërgjegjen apo frymëmarrjes - një herë në kujdesin intensiv. Pacienti është administruar drogë që reduktojnë presionin intracranial, hormonal ende në rrugën për në spital, terapi oksigjeni përdorura, kokën dhe supet e ngriti në 30 gradë për të përmirësuar rrjedhjen e lëngjeve nga truri.

Në spital menjëherë emërohet antibiotikë intravenoz. Një tjetër terapi është kryer posymptomno - barna që përdoren për të ulur presionin intracranial, parandalimin e çrregullimeve neurologjike, terapi oksigjeni, transferohet në gjendje të rëndë në freskore.

Parashikim

Me të filluar me kohë sëmundjet e terapi purulent meningjitit përfundon shërim të plotë. Në rast të një gjykate ose gjendje kome më shumë se 8-12 orë mund të zhvillojnë çrregullim të rëndë neurologjik deri në gjendje vegjetative (dëmit kore pakthyeshme). Në 10% të rasteve të zhvilluar shurdhim. Vdekshmëria nga meningjit është 4 deri 10%.

Author: Alena Paretskaya, pediatër