Beta-blockers mund të zvogëlojë rrezikun e çmenduri


Nëse jeni duke marrë drogë për presionin e ulët të gjakut, këto barna mund të zvogëlojë rrezikun e çmenduri. Kjo është konfirmuar nga një studim të kohëve të fundit.
Sipas këtyre studimeve, njerëzit të cilët janë duke marrë beta-blockers ishin më pak gjasa për të zhvilluar dëmtim njohës se sa ata të cilët nuk kanë marrë këto barna.
Beta-blockers - një klasë e barnave të përdorura për trajtimin e një numër të sëmundjeve, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, glaukoma dhe migraines. Beta-blockers bëjë zemra mundi më ngadalë dhe me më pak fuqi, i cili ul presionin e gjakut. Këto barna të zgjerohet enët e gjakut, rritjen e fluksit të gjakut në organet dhe indet.


Mbi 21 774 njerëz të moshës nga 71% deri 93 vjet ka marrë pjesë në studim, qëllimi i të cilit ishte për të studiuar veprimin e beta-blockers. Nga gjithsej 610 pjesëmarrës ishin diagnostikuar me hipertension dhe ata pacientë që marrin ilaçe për të ulur presionin e gjakut. Në mesin e atyre të cilët kanë marrë trajtim mjekësor, vetëm 15% ka marrë beta-blockers, dhe 18% - një bllokues beta dhe si shtesë droga të tjera për të ulur presionin e gjakut. Pjesa tjetër e pjesëmarrësve të studimit nuk ka marrë blockers beta.
Autopsia, e cila u zhvillua pas vdekjes së subjekteve tregoi se njerëzit që morën të vetëm beta-blockers ishte dëme të konsiderueshme më pak të trurit të tilla si një goditje mini apo vdekjen e qelizave të trurit për shkak të fluksit të pamjaftueshëm të gjakut. Ata gjithashtu regjistroi çrregullimeve të trurit më pak për shkak të sëmundjes Alzheimer, dhe zonat e atrofizuar trurit zënë zonë më pak se pjesëmarrësit e tjerë të studimit.


Sipas Dr lona Uaytoma, autor i studimit, që pritet në vitet e ardhshme një rritje të konsiderueshme në numrin e njerëzve me Alzheimer, si popullsisë së botës është e plakjes. Prandaj, ajo bëhet gjithnjë e më e rëndësishme për të identifikuar faktorët që mund të vonojë apo parandalimin e sëmundjes. Rezultatet e studimit ishin inkurajuese, si beta-blockers janë drogat më të zakonshme për trajtimin e presionit të lartë të gjakut.
Bardhë theksuar se dementia nuk është rezultat i një procesi të vetme. Në fakt, zhvillimi i çmenduri dhe dëmtimit njohës në të moshuarit kontribuojnë pesë ose gjashtë procese patologjike. Hipertension, e cila ndodh në moshë të mesme, një kontributi të rëndësishëm në një ose më shumë nga proceset dhe yyazytsirno përgjegjës për 20% e rasteve të dementia në moshuar, e cila ne quajmë sëmundjes Alzheimer. E vetmja strategji e provuar për të zvogëluar rrezikun e çmenduri në moshë të vjetër - një zbulimin dhe trajtimin efektiv të presionit të lartë të gjakut.

Edhe pse rezultatet janë preliminare, ky studim është i rëndësishëm - për t'i dhënë publikut një dëshmi të sa e rëndësishme është për të mbajtur shëndetin e sistemit kardiovaskular.
Hulumtuesit kanë njohur gjatë se ekziston një lidhje midis shëndetit të trurit dhe shëndetin e zemrës. Prandaj, në qoftë se një person ka probleme me zemrën, ai duhet t'i nënshtrohen provimit dhe trajtimin, pasi kjo do ta ndihmojë atë jo vetëm zemrën, por edhe trurin. Kjo nuk është arsyeja e vetme pse njerëzit duhet të kujdeset për sistemin kardiovaskular, por një nga më të rëndësishme.

Sipas Dr Daniel Potts, një neurolog praktikues, studimi mund të quhet një pikë referimi. Në fund të fundit, vlera më e madhe është fakti se beta-blockers, presionin e ulët të gjakut, të cilat mund të jenë më efektive se droga të tjera për parandalimin e ndryshimeve patologjike në tru të lidhura me çmenduri.
Në të ardhmen, studimi i ri do të kryhen për të konfirmuar këto rezultate dhe për të treguar efektet klinike. Ndër rezultatet e studiuesve klinike të reduktuar humbjen e kujtesës quajtur, i cili është i njohur të jetë një nga simptomat e para të çmenduri. Në studime të mëtejshme, shkencëtarët planifikojnë për të studiuar efektet afatgjata të marrë beta-blockers dhe të përpiqen për të gjetur nëse vazhdojnë me dobi klinike për të zvogëluar rrezikun e çmenduri.