Bidnibahati


Ideja që njeriu mori paratë për të keq, nuk është e re. Literatura dhe kinema janë plot pasur anti-hero, zabыvayuschymy e njerëzimit në ndjekje të miliona, nga Scrooge dhe deri në Gordon Gekko nga filmi "Wall Street". Një fundmi sulmuar mediat për bankierët të cilët ishin të rrezikshme dhe të trashë, por mos harroni të ngarkuar një bonus të madh.


Si të gjitha këto klishetë korrespondojnë me të vërtetën?


Pasuria me të vërtetë i bën njerëzit egoistë dhe lakmitar, duke shkatërruar dëshirë e tij për ndjeshmëri dhe dhembshuri? Nëse është kështu, çfarë është mekanizmi për mundësitë e tilla? Hulumtuesit kanë studiuar gjatë ndikimin e klasës dhe pasurisë për person, por vetëm tani iu nënshtrua një analize të detajuar të ndikimit të parave në aftësinë për të krijuar marrëdhënie me njerëzit e tjerë. Rezultatet ishin befasuese. Ndoshta ata jo vetëm që do të shpjegojë pse njerëzit reagojnë në mënyra të ndryshme ndaj krizës aktuale ekonomike, por edhe të ndihmojë të kuptojnë dallimet e tjera që e dallojnë të pasurit nga klasa e mesme dhe të varfër.


Një punonjës i Universitetit të Berkeley Dэcher Keltner ishte themeluesi i hulumtimit të fundit të grupit në këtë fushë. Leximi raportet e shtypit të bankierëve të Wall Street për të mbrojtur interesat e tyre ekskluzivisht dhe plotësisht të prerë jashtë nga shoqëria, ai kujton bujarinë e fqinjëve të tyre - dhe ai kaloi fëmijërinë e tij në një tremujor të dobët. Ai vendosi se njerëzit në rrethana të vështira nevojë për ndihmë njerëzit e tjerë për shkak se një person i tillë është më i përgatitur për të bashkëvepruar me të tjerët. Për shembull, të varfërit duhet të pyesni miqtë dhe fqinjët që të kujdesen për fëmijët e tyre të hipur në makinë dhe si rezultat ata të zhvillojnë aftësitë më të mira sociale. Një popull më të pasur mund të përballojë për të injorojë të tjerët, e cila është arsyeja pse shefat (disa prej tyre, të paktën) nuk kanë tendencë për humanizëm "për të hyrë në pozicion."
Kjo është vërtetuar eksperimentalisht: e pasur, e bayduzhishe


Keltner dhe kolegu i tij Michael Kraus planifikuar një seri eksperimentesh për të provuar nëse dallimet në stilet e komunikimit të njerëzve nga grupe të ndryshme shoqërore. Në një nga shkencëtarët e parë kërkimore ndarë 100 vullnetarë në çifte, dhe hequr kartën video dhe procesin e pesë-minutësh rozyazyka secilit prej çifteve. Për mendimin e tyre nuk ndikojnë në interpretimin e rezultateve, Keltner dhe Kraus kanë ftuar dy vëzhgues të pavarur të shikojnë video. Sipas vëzhguesve shikimin rezultatet ishin vulosur pjesëmarrësve pikë për kontributin e tyre në aktivitetin e komunikimit - sa shpesh ata i ruanin bashkëbiseduesin në sy, dremitje, buzëqeshje ose, në të kundërtën, sillen me shpërfillje, pikturuar Squiggles në letër dhe shikoi përreth.

Si hulumtuesit pritej, subjektet më pak të pasura ishin miqësore, treguan interes aktiv në shok dhe ata që erdhën nga familjet më të pasura (subjekte ishin studentë, në mënyrë që të ardhurat e tyre që ata kishin) mori telefonat celularë, për të parë në kohë, sharpaly ose shpinës, ose transferohen sendet e tyre.
Pastaj kërkuesit vendosën për të testuar hipotezën aftësinë më të keq të pasur të theksohet. Bazuar në të dhënat paraprake, njerëzit e pasur duhet të njohë ndjenjat më të këqija dhe emocionet e të tjerëve. Për të konfirmuar këtë tezë u zhvillua me një mostër prej 200 njerëzve - punonjës të universitetit, nga sekretarët, korrierë të drejtuesit. Ata janë ofruar 20 fotot e fytyra e njeriut, dhe ata kishin për të përcaktuar se çfarë emocion një person është duke përjetuar në secilën prej fotografive. Ky është një test standard për përmbajtjen e inteligjencës emocionale. Siç pritej, punonjësit më të lartë mesatarisht përballuar me detyrën në mënyrë të konsiderueshme më e keqe.

Në një tjetër eksperiment, nxënësit u ndanë në çifte dhe e pyeti për të kryer një intervistë të improvizuar, në të cilin një ishte kreu, dhe një tjetër - një kandidat për postin vakant. Pas intervistës, nxënësit janë pyetur të vlerësojnë emocionet që ata mendonin në një proces për shkallë dhjetë pikë, dhe me mend se si emocionet e tyre vlerëson homologët e tyre. Përsëri, studentët nga familjet e varfra përcaktuar më saktë homologët emocionale shtetërore sesa shokët e klasës e tyre më të pasur.
Është e rëndësishme të theksohet se këto raporte ndryshojnë në varësi të vend në përshtypjen tuaj, merr një person në grup. Në një intervistë me njeriun i cili u përpoq konsiderohet zë një pozitë më të lartë në shoqëri, me kusht studentët menjëherë filloi të lexonte më mirë emocionet. Hulumtuesit në përfundimin se efektet e vërejtura - reagimi automatik që shkakton një person të jetë më e vëmendshme dhe të mbledhura në kontakt me të njësisë ekonomike mëmë.

Një tjetër studim ka qenë e përkushtuar altruizëm. Çdo pjesëmarrës është dashur të vendosë se si të ndajë çmimin për atë me një burrë të panjohur i cili dyshohet se u ul në dhomën tjetër. Më shumë njerëz të varfër ishin më bujare. Së fundi, studimi fundit Keltner publikoi informacionin se pasur shpesh shkelin rregullat e trafikut, hani karamele, të destinuara për fëmijët ose të rreme në mënyrë që të rrisë shanset e tyre për të marrë një çmim.
Kritikët Keltner tha se sjellja bujare të njerëzve të varfër, ata demonstruan në laborator, jo domosdoshmërisht e natyrshme në jetën reale. Është gjithashtu e mundur që pjesëmarrësit, kryesisht studentë, nuk janë një mostër përfaqësuese.

Nuk është një tjetër aspekt interesant - kur hulumtuesit kërkuar studentëve të shpjegojnë se pse nuk ka pabarazi në shoqëri, dhe çfarë përcakton suksesin e të drejtave shoqërore, të varfërit foli për shkaqet politike dhe mundësitë e ndryshme arsimore, dhe të pasurit - rreth punës së vështirë apo talent.
Nga njëra anë, kjo është për të pritur - shumë njerëz duan të besojnë se pasuria e tyre është meritë e tyre dhe të varfërit nuk duan të marrin përgjegjësinë për gjendjen e tyre të vështirë. Por nga ana tjetër, këto pikëpamje janë pasqyruar në pikëpamjet politike. Të pasurit kanë tendencë të jetë konservator, pra, partitë politike që kërkojnë për të mbrojtur interesat e pikërisht atyre që janë të pasura tani. Dhe, për fat të keq, zbulimi i shkencëtarëve tregojnë se qeveria, e cila përbëhet nga njerëz të pasur dhe të arsimuar do të kërkojë për të ruajtur rendin ekzistues shoqëror. Por, para dhe prestigj të lidhur me pozita të larta, shkatërrojnë tendencat altruistë edhe ata politikanë të cilët fillimisht udhëzuar nga qëllimet e mira.

Në përgjithësi, studimet Keltner dhe të tjerët refuzojnë përhapur në vitet e fundit idenë se paratë e fituara ose të trashëguar i pasur, dhe në fund të fundit të ndihmuar të varfrit, sepse të pasurit do të krijojë një kompani të re në të cilën njerëzit mund të punojnë dhe të fitojnë të holla. Ky argument tregon, në mënyrë të veçantë, duke mbrojtur nevojën për të reduktuar taksat për të pasurit. Por fakti është se të pasurit ka krijuar kompaninë dhe për këtë arsye vendet e punës, por ata janë më të interesuar në fitimet e tyre, kështu që ata do të emërojë menaxherët shpërblime të mëdha - që është, për veten e tyre dhe jo për të kërkuar shpërblim të barabartë. "Të pasurit nuk do të ndajnë bekimet e tyre për të zgjidhur problemet ekzistuese në shoqëri," - thotë Keltner - "Kjo nuk mund të jetë thjesht psikologjike."

Për fat të mirë, jo të gjitha korrupton sukses, çfarë dëshmi - aktivitetet bamirëse dhe sociale të disa njerëzve të pasur. Edhe pse shkencëtarët zbuluar tendencat janë të inkurajuar mbështetësit e konceptit të drejtësisë sociale, të paktën ata thonë se këto trende janë të kthyeshëm, dhe në rrethana të caktuara, të pasurit kanë tendencë për të treguar ndjeshmëri. "Nëse ata [bohatыe njerëz] e kuptojnë se çfarë po ndodh, ata janë të gatshëm të rishikojë qëndrimin e saj të situatës", - thotë Kraus. Hulumtimi i ardhshëm padyshim do të ndihmojë për të mësuar se si për të arritur në rrugën e dëshiruar shikimin optimale, por për të ndikuar në politikën bashkëkohore, yyazytsirno kanë nevojë më shumë se çdo trajnim ngjashmëri psikologjike.